Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Administrarea sacramentului Mirului

Ziua de 24 iulie 2022 a fost de o mare însemnătate pentru 65 de copii și adolescenți din Valea Mare: l-au primit pe Duhul Sfânt prin sacramentul Mirului conferit de PS Petru Sescu, episcop auxiliar.

A fost un moment de bucurie și emoție trăit la maxim prin implicarea totală în ceea ce a însemnat această sărbătoare.

După aproape un an de pregătire catehetică și două luni de pregătire proximă pentru această Sfântă Liturghie solemnă, iată-ne ajunși la marele moment: întâlnirea cu Duhul Sfânt în sacramentul Mirului.

Cu drag l-am întâmpinat pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar, pentru că știam că ni-l aduce pe Duhul Sfânt. Sfânta Liturghie a fost cu adevărat solemnă, iar noi ne-am dat toată silința prin cântările interpretate cu multă dăruire să demonstrăm că suntem vrednici de a-l primi pe Duhul Sfânt în sufletele noastre.

La omilie Preasfințitul, după un scurt dialog cu noi, candidații, în care a fost convins de pregătirea noastră catehetică, ne-a transmis un adevăr fundamental despre Duhul Sfânt, adevăr pe care îl mărturisim în Crez și de care să ținem cont în viața noastră: Duhul Sfânt este Domnul și de viață dătătorul. La fel, ne-a îndemnat ca în viața noastră, cu ajutorul harului lui, să ținem la curăția sufletului, trăind cât mai mult în harul Duhului Sfânt.

Emoțiile au crescut la mărturisirea de credință, pentru că urma marele moment. Într-o ordine desăvârșită parcurgeam procesiunea spre primirea sacramentului așteptat: ungerea ne-a copleșit, iar "palma" ne-a trezit la realitate. Cu adevărat a fost un moment de har și pace, pe care sperăm să-l purtăm mereu în suflet.

Mărturia mea este confirmată de toți colegii mei. De aceea câțiva au dorit să împărtășească, pe scurt, experiența lor:

  • "Ziua în care l-am primit pe Duhul Sfânt, prin sacramentul Sfântului Mir, a fost pentru mine o experiență pe care nu o voi putea uita niciodată. Toată implicarea noastră la cateheză iar, mai apoi, la cântările liturgice a făcut ca Sfânta Liturghie să fie pe placul sufletelor noastre. Sperăm ca darurile Duhului Sfânt să ne ajute pe tot parcursul vieții să mărturisim cu tărie credința creștină. Le mulțumim preoților care ne-au ajutat la pregătire, părinților și nașilor noștri, dar mai ales episcopului auxiliar de Iași, Preasfințitul Petru Sescu!" (Andrei Farțade-Mocanu).

  • "Sărbătoarea Mirului a fost o adevărată zi de bucurie! Când l-am întâmpinat pe episcop, o parte din emoții s-au dus. Cântecele de la Sfânta Liturghie au făcut biserica să răsune, iar când a sosit momentul mult așteptat, adică primirea Duhului Sfânt, am simțit că sufletul mi s-a luminat cu adevărat. Le mulțumesc părintelui vicar și părintelui paroh pentru ajutorul la cateheze, la cântări și că au avut răbdare cu noi toți. Pentru mine sărbătoarea Mirului a fost una de neuitat" (Carmen-Ștefania Bulai).

  • "A fost o lungă perioadă de pregătire în care m-am străduit să fiu prezentă la fiecare întâlnire catehetică pentru a conștientiza nevoia prezenței Duhului Sfânt în viața mea. Încă de când am plecat spre biserică am simțit cum emoțiile începeau să mă cuprindă. Mă gândeam că nu voi reuși să cânt bine sau că nu va fi așa cum mă așteptam eu, însă totul a decurs perfect, chiar mai bine decât mă așteptam. În momentul în care am mers în față împreună cu nașa mea, pentru a fi miruită am simțit cum Duhul Sfânt coboară asupra mea cu darurile lui. A fost un moment unic, de nedescris. Sper ca de acum înainte Duhul Sfânt să mă călăuzească în toate clipele mele bune și mai puțin bune și să mă ajute ca întotdeauna să aleg calea cea bună" (Flavia Cadar).

Le mulțumim, așadar, celor care s-au implicat în pregătire: părintelui vicar, Eduard Amariei, părintelui paroh, Iosif Dămătăr, doamnei dascăl, Bety Antal, și tuturor celor care au dat din timpul lor pentru noi. Le suntem recunoscători!

Dorim și sperăm ca toți cei care ne-am întâlnit astfel cu Duhul Sfânt să cunoaștem seriozitatea care vine odată cu acest sacrament al maturității creștine și să ne amintim cu drag această zi specială, mărturisind și trăind cât mai frumos credința în Cristos!

Andrei Elias Duma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iulie: Valea Mare: Administrarea sacramentului Mirului. Foto: Andrei Gheorghe


 

lecturi: 1239.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat