Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Sărbătoarea preoților pensionari

În ajunul celei de-a II-a Zile Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor, în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Traian a fost celebrată o Liturghie dedicată preoților pensionari. În jurul altarului, alături de PS Petru Gherghel, episcop emerit, au fost 11 preoți, dintre care opt preoți pensionari. A fost al doilea an consecutiv când comunitatea din Traian organizează o astfel de sărbătoare. Liturghia a fost transmisă de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

În ziua de 23 iulie 2022 în parohia noastră a fost motiv de sărbătoare. Este al doilea an consecutiv când comunitatea noastră, prin grija și inițiativa părintelui paroh, cu binecuvântarea episcopului Iosif, episcopul de Iași, îi cinstește pe preoții pensionari, invitându-i în comuniune la o celebrare solemnă a preoției lor, semn de prețuire și respect pentru zidirea spirituală nevăzută, dar trăită de comunitățile păstorite.

Este o inițiativă care, iată, devine tradiție în comunitatea noastră. Asta și în contextul mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru a II-a Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor, din 24 iulie 2022: "Ei aduc roade și la bătrânețe" (Ps 92,15).

Și preoții pensionari sunt "bunicii" spirituali și sub nici o formă nu trebuie uitați sau neglijați. Ei sunt înaintașii care au zidit credința în sufletele oamenilor și pe a căror zidire preoții mai tineri continuă lucrarea lor.

Preoții lucrează până își dau "ultima suflare". Dar, spre deosebire de preoții din alte confesiuni creștine, care își întemeiază familii și au copii, preoții romano-catolici aleg să-și trăiască preoția fără a întemeia o familie proprie. De aceea, preoții catolici, odată cu hirotonirea, intră să facă parte din familia preoțească a diecezei, în grija episcopului.

Episcopul, ca părinte, are și misiunea de a avea grijă de preoții în vârstă și de cei bolnavi. Nici un preot pensionar nu trebuie să rămână pe stradă. Preoții catolici nu au familie, nu au cine-i îngriji. Biserica are statut de persoană juridică, are angajați cărora le plătește salarii și pachetul social. Fiecare parohie este înregistrată ca persoană juridică, dar tot ce face preotul este în concordanță cu Episcopia. Prin urmare, orice inițiativă care vine și dinspre preoții activi în sprijinul și susținerea, dar și cinstirea preoților pensionari, trebuie susținută, încurajată și mediatizată de episcopul diecezei. Or, această zi trăită la Traian se înscrie în grija pe care episcopul o are față de toți preoții, deci și față de preoții pensionari.

Prezența Preasfințitului Petru Gherghel, episcop emerit, trimisul episcopului Iosif, vine să confirme ceea ce și sărbătoarea în sine dorește să transmită: grija, atenția și prețuirea față de preoții pensionari, unii dintre ei fiind prezenți în altar, alții transmițând pe diferite căi salutul lor.

La mulți ani, cucernici și vrednici apostoli!

Ec. Ștefan Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 iulie: Traian: Sărbătoarea preoților pensionari

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:

* * *

Din arhiva ercis.ro:

A doua Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice. Mesajul episcopului Iosif Păuleț

Bătrânii, un dar pentru viitorul omenirii

Decret pentru indulgența plenară cu ocazia celei de-a II-a Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a II-a Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor

Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru a II-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor (10 mai)

Bătrânețea și roadele sale: tema Zilei Bunicilor și Bătrânilor


 

lecturi: 1715.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat