Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A doua Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice. Mesajul episcopului Iosif Păuleț

A II-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor se va marca în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași duminică, 24 iulie 2022, de la ora 11.00, printr-o Sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, iar predica va fi ținută de pr. Anton Despinescu, cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iași. Celebrarea va fi transmisă pe pagina de Facebook a Episcopiei de Iași.

Înființată anul trecut de Sfântul Părinte, Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor se marchează anual în Biserica Catolică în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea liturgică a Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus, anul acesta fiind marcată la 24 iulie și are ca temă cuvintele din Psalmul 92,15: "Ei aduc roade și la bătrânețe". În această zi specială este acordată și posibilitatea obținerii indulgenței plenare.

*

Mesajul episcopului Iosif Păuleț pentru cea de-a doua Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice

"Ei aduc roade și la bătrânețe" (Ps 92,15)

La sugestia Sfântului Părinte Papa Francisc, duminică, 24 iulie 2022, se celebrează în Biserica Catolică cea de-a doua Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice.

"Pe mulți bătrânețea îi înfricoșează - spune papa în mesajul său pentru această zi -, o consideră un soi de boală pe care e mai bine să o eviți, decât să interacționezi cu ea."

Ținând cont de "cultura rebutului" despre care ne-a vorbit tot Papa Francisc, vedem și astăzi cum de multe ori bătrânii sunt marginalizați. Întâlnim deseori expresii ca: "Și-a trăit viața! De la el nu mai putem aștepta nimic! E pe linia moartă..."

În contextul nostru local eclezial, călăuziți și de cuvintele Papei Francisc, dar și de bogăția cuvântului lui Dumnezeu, descoperim că vârsta bătrâneții înseamnă, de fapt, experiență de viață, bogăție spirituală și culturală. "Cine nu are un bătrân, să-și cumpere!", spune o vorbă.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru părinții noștri în vârstă, pentru bunici și pentru toate acele persoane care prin experiența lor de viață contribuie la binele spiritual și material al Bisericii locale.

Într-o lume a tehnologiei, când avem impresia că le găsim pe toate pe rețelele de socializare, s-ar putea să fim încercați de ispita de a-i marginaliza pe vârstnici, considerând că, oricum, nu mai e nevoie de sfaturile lor, că oricum sunt "învechite". Dar un cuvânt bun, un surâs, o încurajare, o îmbrățișare, mâna întinsă a bunicilor pentru copiii și nepoții lor, toate acestea nu pot fi înlocuite niciodată, chiar dacă beneficiem de cea mai înaltă tehnologie.

În acest fel, marginalizați și de multe ori obosiți, vârstnicii și bunicii noștri strigă către Dumnezeu, autorul vieții, folosindu-se de cuvintele psalmistului: "Nu mă respinge în timpul bătrâneții mele, / nu mă părăsi când mi se termină puterile" (Ps 71,9). Același psalm însă (cf. v. 14-20) ne ajută să înțelegem că, de fapt, bătrânețea nu înseamnă doar deteriorarea naturală a trupului, părul alb sau scurgerea inevitabilă a timpului, ci înseamnă mai ales darul unei vieți lungi. Prin urmare, a îmbătrâni nu este o povară sau o condamnare, ci o binecuvântare, o adevărată binecuvântare!

La îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, după ce vom înălța un gând de mulțumire lui Dumnezeu pentru părinții sau bunicii noștri în vârstă, vă îndemn, mai ales cu ocazia celei de-a doua Zile Mondiale a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice, să-i vizitați pe bătrânii singuri din comunitățile dumneavoastră. Să le oferiți un cadou, cum ar fi o floare sau ceva dulce, și să citiți împreună cu ei din cuvântul lui Dumnezeu, să recitați un mister din Rozariu, de ce nu, să-i ajutați făcându-le curățenie, să le aduceți o găleată cu apă, să le tăiați un braț de lemne și multe altele, convinși fiind că o astfel de vizită, cu o astfel de ocazie, este una dintre posibilitățile de a obține indulgența plenară.

Întâlnirea dintre tineri și bătrâni, prietenia care poate rezulta sunt două dintre semnele care arată că bătrânii vor da roade și la bătrânețe, vor fi utili și se vor simți binecuvântați.

În acest sens, îi sfătuim pe preoți ca una dintre Liturghiile de duminică, 24 iulie, să fie dedicată celebrării acestei zile cu bătrânii și bunicii parohiei. Să amintească în cadrul omiliei exemplul înălțător al sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus, precum și temele propuse cu această ocazie de către Dicasteriul pentru Laici, Familie și Viață, din Vatican.

Împreună cu PS Petru Sescu, episcopul auxiliar, dar mai ales împreună cu PS Petru Gherghel, episcopul nostru emerit, vă binecuvântăm, dragi persoane vârstnice, dragi bunici, și vă asigurăm de rugăciunea și prețuirea noastră.

✠ Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Bătrânii, un dar pentru viitorul omenirii

Decret pentru indulgența plenară cu ocazia celei de-a II-a Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a II-a Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor

Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru a II-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor (10 mai)

Bătrânețea și roadele sale: tema Zilei Bunicilor și Bătrânilor


 

lecturi: 983.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat