Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Prima serie de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate la Centrul "Gaudium et Spes"

În perioada 10-15 iulie 2022, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) a avut loc prima serie de exerciții spirituale pentru persoane consacrate, coordonate de către pr. Felician Tiba. Au fost prezente șase surori din mai multe congregații din dieceză.

Înainte să fie înființat ca Centrul "Gaudium et Spes", "Casa Părinților Verbiți", așa cum era cunoscută, era un renumit centru de formare și de reculegere, însă diminuarea vocațiilor, precum și pandemia au redus la minim numărul persoanelor participante.

Seria de exerciții spirituale din perioada 10-15 iulie 2022 are printre altele și rolul de a revigora o tradiție care încet-încet s-a pierdut, aceea de a face din Centrul "Gaudium et Spes" un punct de referință pentru Dieceza de Iași în ceea ce privește formarea sau reculegerea, atât pentru preoți, persoane consacrate, cât și pentru familii.

Tema fixată pentru prima serie de exerciții, pentru că va mai urma una în perioada 7-12 august, a pornit de la exemplul pe care îl constituie Preasfânta Fecioară Maria, Marta și Maria, surorile lui Lazăr din evanghelie, pentru persoanele consacrate.

Într-o atmosferă de reculegere, cu un program pe măsura temelor propuse și într-o "sinodalitate", așa cum o dorește Papa Francisc și cum o propune Biserica prin sinodul dedicat ei în această perioadă, surorile au avut ocazia să pătrundă în misterul vocației la slujire, să împărtășească din propriile carisme, dar și din propriile experiențe de viață consacrată.

La Liturghia de încheiere a participat și pr. Cristian Blăjuț, vicar episcopal pentru viața consacrată. Atât în cadrul predicii, cât și în cuvântul de deschidere, părintele le-a salutat pe surori și le-a încurajat în drumul lor nobil de slujire.

Pornind de la textul evanghelic al zilei, coordonatorul Oficiului pentru Viața Consacrată a spus: "Noi suntem deja aleși să fim sare și lumină, am fost aleși prin botez, trebuie doar să ne lăsăm luminați pentru a lumina, să ne lăsăm sărați pentru a da gust...".

După ce au primit binecuvântarea specială cu o astfel de ocazie, cu dobândirea indulgenței plenare, surorile participante s-au întors fiecare la misiunea ei, continuând să-l slujească pe Isus în aproapele.

Daniel Dinu
Centrul "Gaudium et Spes"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-15 iulie: Traian: Prima serie de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate la Centrul "Gaudium et Spes"


 

lecturi: 233.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat