Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bătrânii, un dar pentru viitorul omenirii

de Amedeo Lomonaco

În această primă miercuri din luna iulie, lună în care sunt suspendate audiențele generale, să reparcurgem catehezele Papei Francisc despre bătrânețe desfășurate până acum chiar în întâlnirile de miercuri cu credincioșii. Este o societate "sterilă", amintește pontiful în diferitele sale intervenții, aceea unde nu există dialog între bătrâni și tineri.

Bătrânii, "niciodată așa de numeroși ca acum", sunt văzuți adesea ca "o povară", mai ales atunci când prevalează cultura rebutului și a productivității. În prima fază dramatică a pandemiei a plătit "prețul cel mai mare". În totalitarismele din secolul al XX-lea "icoana dominantă" a fost exaltarea tinereții, unită cu disprețuirea bătrânilor. Bătrânețea, în realitate, este un dar "pentru toate vârstele vieții". De-a lungul acestor linii directoare Papa Francisc deschide la 23 februarie 2022 un parcurs de cateheze despre sensul și despre valoarea bătrâneții. Un itinerar ritmat de exemplul unor figuri biblice, între care Moise, Eleazar și Iudita, care schițează profilul bătrânului diferit de cel propus adesea de cultura dominantă. Acela nu numai al unei persoane fragile, din cauza încercărilor dure ca aceea a bolii, ci al unui martor de neînlocuit în măsură să transmită noilor generații înțelepciune, valori, credință.

Este important și frumos a fi bătrâni

Împreună cu migrațiile bătrânețea, explică pontiful în cateheza din 23 februarie, este printre "problemele cele mai urgente pe care familia umană este chemată să le înfrunte în acest timp". Tinerețea veșnică "este o halucinație foarte periculoasă" și a fi bătrâni "este la fel de important și frumos ca a fi tineri".

Ritmurile bătrâneții

Oportunitățile legate de longevitate sunt pilonul audienței generale din 2 martie 2022: "Cu siguranță, bătrânețea impune ritmuri mai lente: dar nu sunt numai timpuri de inerție. Măsura acestor ritmuri - explică Papa Francisc - deschide, de fapt, spații de sens al vieții necunoscute de obsesia vitezei". Papa amintește și că este indispensabilă alianța generațiilor. Este o societate "sterilă" și "fără viitor" aceea în care "bătrânii nu vorbesc cu tinerii" și "tinerii nu vorbesc bătrânii". "A pierde timp" cu proprii copii, cu proprii bunici și cu bătrânii "fortifică familia umană".

Vocea profetică a bătrânilor

Bătrânii sunt o resursă pentru tineri. La audiența generală din 16 martie 2022, papa subliniază, îndeosebi, că înțelepciunea bătrânilor este un cuvânt profetic "pentru a merge împotriva corupției". Lumea are nevoie de "tineri puternici" și de "bătrâni înțelepți". Și bătrânii, amintește pontiful, trebuie "să fie profeți împotriva corupției, așa cum Noe a fost profetul împotriva corupției din timpul său, pentru că era unicul în care Dumnezeu a avut încredere".

Amintire și mărturie

Pilonul audienței generale din 23 martie 2022 este exemplul lui Moise care, la sfârșitul zilelor sale, proclamă numele Domnului transmițând noilor generații moștenirea istoriei sale trăite cu Dumnezeu. "Moise vede istoria și transmite istoria". Bătrânii, adaugă Papa Francisc, "văd istoria și transmit istoria". "O bătrânețe căreia îi este acordată această luciditate este un dar prețios pentru generația care trebuie să urmeze".

Fidelitatea față de vizita lui Dumnezeu

"Tabloul duios pictat de sfântul evanghelist Luca, ce pune în scenă două figuri de bătrâni, Simeon și Ana" este baza audienței generale din 30 martie 2022. De la aceste două figuri de bătrâni plini de vitalitate spirituală "învățăm că fidelitatea așteptării ascute simțurile". "Bătrânețea slăbește, într-un mod sau în altul, sensibilitatea trupului". "Totuși, o bătrânețe care s-a exercitat în așteptarea vizitei lui Dumnezeu - afirmă Papa Francisc - nu va pierde trecerea sa: dimpotrivă, va fi și mai pregătită s-o perceapă, va avea mai mult sensibilitate pentru a-l primi pe Domnul atunci când trece".

Iubire față de viața trăită

La audiența generală din 20 aprilie 2022, Papa Francisc subliniază că nu întotdeauna în societăți există atenția de a restitui bătrânilor noștri iubirea primită. Onoarea față de viața trăită "nu este o treabă pentru bătrâni". Mai degrabă "este o ambiție care va face strălucitoare tinerețea care-i moștenește calitățile mai bune".

Alianța dintre generații deschide viitorul

În cateheza de la audiența generală din 27 aprilie 2022, Papa Francisc recitește legătura biblică între tânăra văduvă Rut și bătrâna soacră Noemi. Este vorba de "o învățătură prețioasă despre alianța generațiilor" cu tinerețea - afirmă papa - "capabilă să redea entuziasm vârstei mature" și bătrânețea "de a redeschide viitorul pentru tinerețea rănită".

Credința nu este "treabă de bătrâni"

Este un personaj biblic numit Eleazar, despre care vorbește cartea a doua a Macabeilor, protagonistul reflecției propuse la 4 mai 2022 de Papa Francisc. Mărturia lui Eleazar este una a raportului special care există între fidelitatea onoarea credinței și bătrânețe. "Onoarea credinței se află periodic sub presiunea, chiar violentă, a culturii dominatorilor, care încearcă s-o slăbească tratând-o ca pe un rest arheologic, sau superstiție veche, capriciu anacronic și așa mai departe". A crede, afirmă Papa Francisc, nu este o treabă "de bătrâni", ci este treabă de viță.

O bătrânețe generoasă

Personajul biblic Iudita este un exemplu al contribuției pe care persoanele înaintate în ani pot s-o ofere familiilor și societății. Papa Francisc amintește asta în cateheza din 11 mai 2022. Eroismul, afirmă Sfântul Părinte, "nu este numai cel al marilor evenimente care cad sub reflectoare", ci este și cel care "adesea se află în tenacitatea iubirii revărsate într-o familie dificilă și în favoarea unei comunități amenințate".

Încercarea credinței

La audiența generală din 18 mai 2022, papa prezintă figura lui Iob care după ce a pierdut totul și a protestat împotriva lui Dumnezeu, înțelege că Domnul nu este un persecutor ci un Tată duios. Bătrânii, amintește Papa Francisc, "au învățat mult în viață, au trecut prin atâtea, dar la sfârșit au această pace, o pace aproape mistică, adică pacea întâlnirii cu Dumnezeu".

Sensul lucrurilor vieții

O rațiune anafectivă și iresponsabilă elimină orice sens și energii cunoașterii adevărului, pericolul este acela de a da spațiu indiferenței. Papa Francisc, amintind paginile biblice din Qohelet, amintește asta la audiența generală din 25 mai 2022. Vârsta a treia poate deschide un drum noi: "dacă bătrânii care de acum au văzut totul, păstrând intactă pasiunea lor pentru dreptate, atunci există speranță pentru iubire, precum și pentru credință".

A avea grijă de bătrâni

De la bătrâni învățăm darul de "a ne abandona îngrijirii altora și a lui Dumnezeu". Papa Francisc subliniază asta la audiența generală din 1 iunie 2022 indicând și necesitatea de a reforma o civilizație și o politică ce marginalizează vârsta bătrână și boala. "Întreaga societate trebuie să se grăbească pentru a avea grijă de bătrânii săi - sunt comoara! -, tot mai numeroși, și adesea și cei mai abandonați".

Bătrânii merg spre Cel Veșnic

În cateheza de la audiența generală din 8 iunie 2022, pontiful, prezentând figura lui Nicodim, amintește că misiunea bătrânilor este să demitizeze "iluzia tehnocratică a unei supraviețuiri biologice și robotice" și de a deschide "la duioșia sânului creator și generator al lui Dumnezeu". Bătrânul, afirmă Papa Francisc, merge înainte, spre Cel Veșnic și se pregătește pentru "nașterea de sus".

Bătrânii și boala

Relatarea în versiunea Evangheliei lui Marcu despre vindecarea soacrei lui Simon, care încă nu este numit Petru, este fundamentul catehezei din 15 iunie 2022. "Boala apasă asupra bătrânului, în mod diferit și nou față de timpul când erau tineri sau adulți. Este ca o lovitură dură care se abate asupra unui timp deja dificil". Isus, amintește papa, nu vizitează singur acea bătrână femeie bolnavă. Ci merge împreună cu discipolii: "tocmai comunitatea creștină trebuie să aibă grijă de bătrâni: rude și prieteni, dar comunitatea".

A-l urma mereu pe Isus

În parcursul de cateheză despre bătrânețe meditația din 22 iunie 2022 este centrată pe dialogul dintre Isus înviat și Petru la sfârșitul Evangheliei lui Ioan. Pontiful tratează tema slăbiciunii senile care duce la dependența de alții. "Urmarea lui Isus merge mereu înainte", cu sănătatea bună și cu una mai puțin bună. Trebuie urmat "Isus mereu, pe jos, alergând, lent, în cărucior, dar a-l urma mereu". "Viața bătrânului este un rămas bun, lent, lent, dar un rămas bun bucuros". Și este frumos, adaugă în sfârșit papa, când un bătrân poate să spună asta: "Am trăit viața, aceasta este familia mea; am trăit viața, am fost un păcătos dar am făcut și bine". Această pace vine. Acesta este rămasul bun al bătrânului.

(După Vatican News, 6 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 501.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat