Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Într-un interviu atotcuprinzător acordat agenției Reuters

Papa reafirmă voința sa de a merge la Moscova și Kiev

Papa Francisc dezminte că are intenția de a-și da demisia ("Niciodată nu mi-a trecut prin cap. Deocamdată nu"), dezminte vocile conform cărora ar fi bolnav de cancer. În schimb, reafirmă voința sa de a merge în Rusia și în Ucraina imediat ce va posibil, probabil în septembrie. În afară de aceasta, spune că respectă sentința Curții Supreme a Statelor Unite cu privire la întreruperea de sarcină și repetă condamnarea sa fermă a avortului. Episcopul de Roma, sâmbăta trecută, a acordat un lung interviu corespondentului agenției Reuters, Phil Pullella. Întâlnirea a durat circa 90 de minute și acesta este un prim rezumat cu câteva dintre conținuturile publicate de agenție.

Așa cum se știe, conform diferitelor articole și comentarii din mass-media, unele evenimente recente sau programate (de la consistoriul de la sfârșitul lunii august la vizita la Aquila unde este înmormântat Celestin al V-lea, care și-a dat demisia în 1294) ar sugera intenția papei de a renunța la pontificat. Dar Papa Francisc a dezmințit această interpretare: "Toate aceste coincidențe i-au făcut pe unii să creadă că a avut loc chiar «liturgia». Dar niciodată nu mi-a trecut prin cap. Deocamdată nu, deocamdată nu. Cu adevărat!" În același timp, papa, așa cum a făcut deja de mai multe ori în trecut, a explicat că posibilitatea de a-și da demisia este luată în considerare, mai ales după alegerea făcută de Benedict al XVI-lea în 2013, în cazul în care sănătatea ar face imposibil să continue în slujirea sa. "Când voi vedea că nu reușesc, voi face asta". Papa Francisc a vorbit despre gestul lui Benedict, subliniind că "a fost un lucru bun pentru Biserică și pentru papi" și că el rămâne un "mare exemplu". Dar la întrebarea despre când ar putea avea loc, a răspuns: "Nu știm. Dumnezeu o va spune", cu cuvinte asemănătoare celor folosite vineri, 1 iulie 2022, în interviul acordat agenției Télam.

Cu privire la problemele de la genunchi, Papa Francisc a vorbit despre amânarea călătoriei în Africa și despre necesitatea terapiilor și a odihnei. A spus că decizia amânării i-a provocat "multă suferință", mai ales pentru că voia să promoveze pacea atât în Republica Democratică Congo, cât și în Sudanul de Sud. "Medicul - a adăugat papa - a spus să nu fac asta, pentru că nu eram în măsură. Voi face călătoria în Canada, pentru că doctorul mi-a spus că îmi pot reveni cu 20 de zile în plus". Papa, afirmă intervievatorul, a folosit un baston pentru a intra în sala de primire la parterul din Casa "Sfânta Marta". Și apoi a furnizat detalii despre starea genunchiului său, spunând că a avut "o mică fractură" atunci când a făcut un pas greșit în timp ce un ligament era inflamat. "Mă simt bine, mă îmbunătățesc lent", a adăugat el, explicând că fractura se vindecă, ajutată de terapia cu laser și magneți. "Acum - a adăugat papa - trebuie să încep să mă mișc pentru a nu pierde musculatura. Merge bine, merge bine."

După aceea, Papa Francisc a dezmințit vocile conform cărora i-ar fi fost diagnosticat un cancer în urmă cu un an, când s-a supus unei operații de șase ore pentru a înlătura o bucată din colon din cauza unei diverticulite, o situație comună la bătrâni. "Operația a fost un mare succes", a spus papa, adăugând cu zâmbetul pe buze că "nu mi-au spus nimic" despre presupusul cancer, pe care l-a lichidat ca "bârfe de curte". După aceea, a declarat la Reuters că nu vrea o operație la genunchi, pentru că anestezia generală a intervenției de anul trecut a avut efecte colaterale negative.

După aceea, interviul a atins teme internaționale. Vorbind despre situația din Ucraina, Papa Francisc a afirmat că au existat contacte între secretarul de stat, Pietro Parolin, și ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, despre o posibilă călătorie la Moscova. Semnalele inițiale nu au fost bune. S-a vorbit despre această posibilă călătorie pentru prima dată, în urmă cu mai multe luni, a spus papa, explicând că Moscova a răspuns că nu era momentul just. Oricum, a lăsat să se înțeleagă că acum ceva ar putea să se fi schimbat. "Aș vrea să merg în Ucraina, dar voiam mai întâi să merg la Moscova. Am schimbat mesaje între noi în această privință, deoarece credeam că președintele rus mi-ar fi acordat o mică fereastră pentru a sluji cauza păcii... Și acum este posibil, după întoarcerea mea din Canada, ca eu să reușesc să merg în Ucraina. Primul lucru de făcut este să merg în Rusia pentru a încerca să ajut în vreun mod, dar aș vrea să merg în ambele capitale." Referindu-se la Moscova, Papa Francisc a vorbit despre "dialog foarte deschis, foarte cordial", "ușa este deschisă".

În sfârșit, papa, în interviul cu Phill Pullella, a atins tema deciziei Curții Supreme a Statelor Unite care a răsturnat sentința istorică Roe vs. Wade care stabilea dreptul unei femei de a avorta, iar Papa Francisc a spus că respectă decizia, dar că nu are suficiente informații pentru a vorbi despre asta dintr-un punct de vedere juridic. Dar a și condamnat cu putere avortul, comparându-l - așa cum a făcut deja de multe ori în trecut - cu "asumarea unui călău". "Este o viață umană, aceasta este știință". "Întreb: este legitim, este drept, a elimina o viață umană pentru a rezolva o problemă?"

Papei i s-a cerut să se exprime și cu privire la dezbaterea aflată în desfășurare în Statele Unite despre posibilitatea ca un politician catolic, contrar personal avortului, dar care susține dreptul de alegere al altora, să poată primi împărtășania. De exemplu, speaker-ului de la Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, i-a fost interzis să primească Euharistia de către arhiepiscopul diecezei sale, San Francisco, dar se împărtășește în mod obișnuit într-o parohie din Washington, iar săptămâna trecută a primit împărtășania de la un preot în timpul liturghiei din "Sfântul Petru", prezidate de pontif.

"Când Biserica își pierde natura pastorală, când un episcop își pierde natura pastorală, asta provoacă o problemă politică", a comentat papa. "Asta este tot ceea ce pot să spun."

(După L'Osservatore Romano, 4 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 85.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat