Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 iunie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia din această duminică ne vorbește despre o cotitură. Spune așa: "Când s-au împlinit zilele înălțării sale, s-a îndreptat cu hotărâre spre a merge la Ierusalim" (Lc 9,51). Așa începe "marea călătorie" spre cetatea sfântă, care cere o decizie specială pentru că este ultima. Discipolii, plini de entuziasm încă prea lumesc, visează că Învățătorul merge în întâmpinarea triumfului; în schimb Isus știe că la Ierusalim îl așteaptă refuzul și moartea (cf. Lc 9,22.43b-45); știe că va trebui să sufere mult; și asta cere o hotărâre. Așa merge Isus cu pas hotărât spre Ierusalim. Este aceeași decizie pe care trebuie s-o luăm noi, dacă vrem să fim discipolii lui Isus. În ce anume constă această decizie? Pentru că noi trebuie să fim discipoli ai lui Isus în mod serios, cu adevărată hotărâre, nu - așa cum spunea o bătrânică pe care am cunoscut-o - "creștini superficiali". Nu! Creștini hotărâți. Și ne ajută să înțelegem asta episodul pe care evanghelistul Luca îl relatează imediat după aceea.

În timp ce erau pe drum, un sat de samariteni, aflând că Isus se îndrepta spre Ierusalim - care era cetatea adversară -, nu-l primește. Apostolii Iacob și Ioan, mâniați, îi sugerează lui Isus să-i pedepsească pe acei oameni făcând să coboare un foc din cer. Isus nu numai că nu acceptă propunerea, ci îi mustră pe cei doi frați. Ei vor să-l implice în dorința lor de răzbunare și el nu se bagă (cf. v. 52-55). "Focul" pe care el a venit să-l aducă pe pământ este un altul (cf. Lc 12,49), este Iubirea milostivă a Tatălui. Și pentru a face să crească acest foc este nevoie de răbdare, este nevoie de statornicie, este nevoie de spirit penitențial.

În schimb Iacob și Ioan se lasă cuprinși de mânie. Și asta ni se întâmplă și nouă atunci când, deși făcând bine, eventual cu sacrificiu, în loc de primire găsim o ușă închisă. Atunci vine mânia: încercăm chiar să-l implicăm pe însuși Dumnezeu, amenințând cu pedepse cerești. În schimb Isus parcurge o altă cale, care, departe de a se traduce în duritate, implică răbdare, calm, blândețe, totuși fără a încetini vreun pic angajarea în a face binele. Acest mod de a fi nu denotă slăbiciune, ci, dimpotrivă, o mare forță interioară. A ne lăsa cuprinși de mânie în contrarietăți este ușor, este instinctiv. Ceea ce este dificil în schimb este să ne stăpânim, făcând ca Isus care - spune Evanghelia - "a mers în alt sat" (v. 56). Asta înseamnă că, atunci când găsim închideri, trebuie să ne îndreptăm să facem binele în altă parte, fără reproșuri. Astfel Isus ne ajută să fim persoane senine, mulțumite de binele făcut și care nu caută aprobările umane.

Acum să ne întrebăm: noi la ce punct suntem? La ce punct suntem noi? În fața contrarietăților, a neînțelegerilor, ne adresăm Domnului, îi cerem fermitatea sa în a face binele? Sau căutăm confirmări în aplauze, ajungând să fim aspri și supărăcioși când nu le auzim? De câte ori, mai mult sau mai puțin conștient, căutăm aplauzele, aprobarea altuia? Facem acel lucru pentru aplauze? Nu, nu merge. Trebuie să facem binele pentru slujire și nu să căutăm aplauzele. Uneori credem că fervoarea noastră este datorată simțului de dreptate pentru o cauză bună, dar în realitate de cele mai multe ori nu este altceva decât orgoliu, unit cu slăbiciune, susceptibilitate și nerăbdare. Așadar să-i cerem lui Isus forța de a fi ca el, de a-l urma cu hotărâre fermă pe acest drum de slujire. De a nu fi răzbunători, de a nu fi intoleranți când se prezintă dificultăți, când ne dedicăm pentru bine și ceilalți nu înțeleg asta, ba mai mult, când ne descalifică. Nu, tăcere și înainte.

Fecioara Maria să ne ajute să ne însușim hotărârea fermă a lui Isus de a rămâne în iubirea până la capăt.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Urmăresc cu preocupare ceea ce se întâmplă în Ecuador. Sunt aproape de acel popor și încurajez toate părțile să abandoneze violența și pozițiile extreme. Să învățăm: numai cu dialogul se va putea găsi, sper repede, pacea socială, cu atenție deosebită față de populațiile marginalizate și față de cei mai săraci, dar respectând mereu drepturile tuturor și instituțiile țării.

Doresc să exprim apropierea mea de cei din familie și de surorile sorei Luisa Dell'Orto, Mică Soră a Evangheliei ale lui Charles de Foucauld, ucisă ieri la Port-au-Prince, capitala lui Haiti. De douăzeci de ani sora Luisa trăia acolo, dedicată mai ales slujirii copiilor străzii. Încredințez lui Dumnezeu sufletul său și mă rog pentru poporul haitian, în special pentru cei mici, pentru ca să poată avea un viitor mai senin, fără mizerie și fără violență. Sora Luisa a făcut din viața sa un dar pentru alții până la martiriu.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Văd steagul argentinian, conaționalii mei, vă salut mult! Îndeosebi, salut credincioșii care provin din Lisabona, studenții de la Institutul Notre-Dame de Sainte-Croix din Neuilly, din Franța, și cei din Telfs, din Austria. Salut corul polifonic din Riesi, grupul de părinți din Rovigo și comunitatea pastorală Fericitul Serafino Morazzone din Maggianico. Văd că sunt steaguri din Ucraina. Acolo, în Ucraina, continuă bombardamentele, care provoacă morți, distrugere și suferințe pentru populație. Vă rog, să nu uităm acest popor chinuit de război. Să nu-l uităm în inimă și cu rugăciunile noastre.

Vă urez o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat