Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iubirea familială în încercare: experiența trecerii de la criză la renaștere

de Adriana Masotti

Așa cum un grăunte de nisip într-o scoică se transformă într-o perlă, tot așa suferința provocată de trădări, dezamăgire și abandonuri poate să devină începutul unui drum nou, mai matur și izvorul unei bucurii mai profunde. Lăsând Aula "Paul al VI-lea", în Vatican, după ce am urmărit mărturiile oferite în al treilea Panel despre "Iubirea familială în încercare", sentimentul prevalent este că da, pentru cupluri și familii problemele de înfruntat sunt multe, dar promisiunea de iubire și fidelitate schimbată în ziua căsătoriei între soț și soție nu este o iluzie destinată să naufragieze. Însă este fundamental a crede în prezența lui Dumnezeu în familie, a lua de la el speranță și forță și a găsi după aceea un sprijin adecvat din partea altor cupluri, familii sau persoane competente.

Relatările celor patru cupluri care intervin la lucrările de după-amiază dau speranță, pornind de la momente de criză. Primul vine din Spania, sunt Eduardo și Monica Gonzalez Soriano și vorbesc despre importanța însoțirii în primii ani de căsătorie, unul din aspectele centrale ale acestui moment de reflecție. Al doilea cuplu vine din statul Minas Gerais din Brazilia. Soții Karina și André Parreira, părinți a 6 copii, afirmă: "Căsătoria este un proiect al lui Dumnezeu, tinde spre cer și este un drum de sfințire, dar nu este ușor. Dar ceea ce nu trebuie să pierdem din vedere niciodată este că însuși Autorul iubirii vine ca să ne ajute să o trăim și s-o facem posibilă!". Descoperirea prezenței Domnului printre noi, continuă ei, a dat "un sens drumului, care a continuat să fie angajant și stimulant, dar a devenit posibil și satisfăcător!". Inspirându-se din lunga lor experiență de însoțire a cuplurilor aflate în dificultate, soții Parreira afirmă că "este necesar să se înțeleagă fragilitățile și să se susțină cuplurile, mai ales la începutul vieții matrimoniale, pentru că nu trăim într-o lume de fantezie. Trebuie să ducem familia în paradis fără a dezlipi picioarele de pământ". Și subliniază importanța recurgerii la ajutorul furnizat de diferitele științe ca psihologia, dar fără a pierde din vedere vocația integrală a persoanei în căsătorie, vocația la sfințenie care are deci nevoie de har. În sfârșit, recomandă să se găsească spațiile necesare în cotidian pentru a crește în raportul de cuplu dedicându-și timp așa cum trebuie dedicat timp copiilor, dând locul și valoarea justă muncii.

Al treilea cuplu vine din Africa de Sud, sunt Stephen și Sandra Conway, reprezentanți ai "Retrouvaille", un parcurs pentru căsătorii aflate în dificultate. Istoria lor este asemănătoare în prima parte cu aceea a atâtor cupluri: de la îndrăgostire trecerea repede la neînțelegerea celuilalt, la închidere, la trădare și la nefericire. Dar după aceea, în contact cu "Retrouvaille", iubirea lor retrăiește și regăsesc bucuria. Spun ei: iubirea înseamnă "a decide să ne încredem din nou, în pofida sentimentelor noastre". Și repetă: "Modul în care cuplurile pot trece de la faza nefericirii la cea a bucuriei înțelege decizia eroică de a iubi, de a se încrede din nou și de a ierta". Este centrală în istoria lor iertarea. Sandra citează o frază a lui Louis Smead: "A ierta înseamnă a elibera un prizonier, numai pentru a realiza că prizonierul sunt eu" și adaugă: "iertarea nu va schimba trecutul, dar cu siguranță va schimba viitorul".

Încheie turul de mărturii Danielle Bourgeois, fondatoare a comunității de laici consacrați "Solitude Myriam", o doamnă frumoasă cu păr cenușiu, și reverendul Erick Kagy, vin din Québec, Canada, și lucrează împreună. Tema intervenției lor este pastorația familiei. Începe părintele Erick spunând: "Despre iubirea aflată în dificultate sunt în măsură să vorbesc pentru că și eu am fost căsătorit, am fost un divorțat, apoi soția mea a murit. Rămas singur, într-un moment al vieții mele am simțit chemarea Domnului și acum sunt preot și mă ocup de familii. Toate familiile visează ca iubirea lor să dureze pentru totdeauna - spune el -, dar visul devine adesea un coșmar. Cei care suferă sunt mai ales copiii pentru care este vital și este un drept să-i vadă pe părinți uniți". Cu privire la pregătirea pentru căsătorie există un mare gol în Biserică, afirmă el, adesea cuplurile ignoră ceea ce înseamnă sacramentul și indisolubilitatea căsătoriei. Așadar este important ca să se găsească persoane capabile să le ajute, cel care a trăit experiența eșecului și a despărțirii ar putea să fie un formator foarte bun.

După aceea cuvântul trece la Danielle: "Ce este această familie despre care vorbim? Dumnezeu a văzut mereu mizeria poporului său, pentru aceasta - spune ea - a chemat o femeie divorțată" și relatează: "Aveam 30 de ani când a trebuit să îndur divorțul și puțin după aceea mi s-a cerut să ofer mărturia mea în parohii. Ulterior câteva femei tinere m-au chemat pentru a împărtăși suferința lor matrimonială. În 1981 am reunit aceste femei cu adevărat frânte. Întrebau cum să se vindece, dar numai Dumnezeu le putea vindeca și am început să citim împreună Cuvântul. După aceea am întâlnit câțiva preoți și grație sacramentelor le-am văzut reînflorind, trecând de la durere la bucurie, în măsură să-i ierte nu numai pe soți, ci chiar și pe noile lor partenere. Cu timpul - continuă Danielle - acest grup a crescut tot mai mult cu atâtea roade. În 1984 ne-a fost oferită o casă mare și a început o viață de comunitate cu bărbați și femei care au decis să-și consacre viața însoțirii persoanelor și cuplurilor aflate în dificultate care vin la noi pentru o nouă repornire. Uneori cuplurile cred că iubirea s-a terminat, în schimb este numai încețoșată și se poate regăsi. Pentru noi este o bucurie când un cuplu aflat în criză decide nu se mai despartă". Conform Conciliului al II-lea din Vatican, căsătoria este o adevărată consacrare, mai afirmă ea, o adevărată vocație și un dar și încheie: cel care a trăit suferința despărțirii și a divorțului, cu fidelitatea sa uneori eroică, poate deveni martor al măreției căsătoriei.

Au coordonat Panel-ul Cristina Elena Riccardi și Paolo Pellini din Milano, angajați în asociație care se ocupă de încredințarea familială "Ai.Bi. Amici dei Bambini" a cărei vicepreședinte este Cristina Elena Riccardi. Împreună comentăm ceea ce am ascultat:

Cristina Elena Riccardi, iubirea familială în încercare: s-a vorbit despre trădare și despre necesitatea de a cere și de a da iertarea, dar și despre dezamăgirea în cuplu, despre faptul de a nu se mai simți iubiți și importanți în ochii celuilalt. Sunt multe crizele pe care le poate întâlni o căsătorie...

Cred că, mai mult decât despre momentele de criză, s-a vorbit despre ocazii de drumuri noi, despre un nou început care este posibil pentru orice cuplu tocmai în lumina harului sacramentului și ajutați de alte familii care într-un fel fac disponibil acest har. Am auzit istorii grele care probabil că dacă nu ar fi fost o deschidere și o dorință de a primi acest dar, ar fi ajuns în mod inevitabil în despărțiri și eventual într-un din acele multe despărțiri conflictuale unde mânia predomină asupra oricărui alt sentiment. Așadar, mie îmi place să cred că aceste istorii nu sunt istorii de trudă, ci istorii de har, de bucurie, de renaștere pentru că familia, dacă este ajutată și dacă se deschide la această dorință de viață nouă, poate reuși întotdeauna.

Însă, s-a spus, este nevoie de o însoțire pentru aceste cupluri, precum și de un sprijin psihologic, de unele tehnici și cineva a spus că este încă prea puțin în acest sens în Biserică...

Da, uneori am senzația că ar trebui să fim mai umili și să ne lăsăm ajutați mai mult de științele umane, pentru că noi avem un aliat foarte mare care este Dumnezeu, însă Dumnezeu se folosește și de aceste instrumente. Așadar, nu trebuie să avem prezumția că Duhul Sfânt poate să facă El toate, este nevoie și de o colaborare din partea noastră și aceste instrumente, mai ales cele psihologice, sunt din punctul nostru de vedere fundamentale.

Ultima mărturie care a fost prezentată vorbea despre posibilitatea ca și persoane care au experimentat falimentul matrimonial să poată ajuta alte cupluri: este vorba probabil de o viziune un pic nouă...

Cu siguranță este o viziune nouă, dar care în unele situații, și în unele dieceze italiene începe un parcurs al său, care constă în a-i invita pe cei despărțiți să aducă mărturia lor, însă în lumina unui drum antecedent de pacificare și de conștientizare față de ceea ce au trăit. Noi avem o experiență frumoasă în dieceza de Milano, și aceste persoane ne spun că adesea li se mulțumește de către cuplurile tinere care frecventează cursurile prematrimoniale deoarece înțeleg că vorbesc cu persoane care au experimentat truda și care oricum au depășit-o, din păcate nu întotdeauna cu reîmpăcarea, dar pe care le simt foarte apropiate.

În sinteză, ce mesaj s-a voit să se dea în acest moment de Congres?

După părerea mea este o mare speranță pentru că, oricum, s-a respirat un pic parfumul lui Dumnezeu, al lui Dumnezeu care intervine în istoria oamenilor și care le permite și să ierte. Iertarea cu greu, ba chiar aș spune niciodată, este numai lucrarea omului, este mereu Dumnezeu la mijloc, așadar printr-un drum de credință am văzut că perechi foarte rănite pot să se ierte unul pe altul și aș spune că acesta a fost mesajul cel mai frumos ieșit din acest Panel.

Putem încheia cu o aluzie la experiența voastră personală? Cristina Elena, și voi ați trăit vreo dificultate?

Mulțumire fie cerului nu am trăit dificultăți ca acelea pe care le-am auzit relatate, dar putem spune că un moment greu a fost atunci când, după ce am avut primul nostru copil, nu au mai venit alții cu toate că noi doream asta. Însă, întocmai, dacă ne deschidem la har se întâmplă altceva și noi am întâlnit lumea încredințării familiale, așa încât casa noastră s-a umplut cu alți copii care erau oricum copiii noștri deși nu s-au născut din noi și aceasta a fost bucuria noastră și modul nostru pentru a reîncepe cu o bucurie mai mare.

Paolo, vrei să adaugi ceva?

Pentru noi a fost și un mod pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dat inclusiv copilul nostru cel născut din sânul mamei. Apoi a devenit centrală în viața noastră încredințarea familială pentru că ne-am dedicat însoțirii și formării cuplurilor pentru încredințare și suntem foarte mulțumiți pentru că ne simțim realizați și am avut norocul de a vedea plecând circa șaizeci de încredințări, așadar acesta a fost darul cel mai mare pe care Domnul ni l-a oferit după ce ne-am întâlnit între noi. Grație activității asociației noastre "Ai.Bi. Amici dei Bambini" ne-am simțit într-un fel părinți și ai acestor 60 de copii dați în încredințare, peste 100 în casele familie ale noastre, copii care altminteri n-ar fi avut o mamă și un tată, rod al împărtășirii și al rețelei, pentru că și acestea sunt cuvinte pe care le-am auzit în această zi, între familii în întreprinderea de parcursuri de primire.

(După Vatican News, 24 iunie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 81.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat