Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Caeli (29 mai 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi în Italia și în multe țări se celebrează Înălțarea Domnului, adică întoarcerea sa la Tatăl. În liturgie, Evanghelia după Luca relatează ultima apariție a Celui Înviat discipolilor (cf. 24,46-53). Viața pământească a lui Isus culmină tocmai cu Înălțarea, pe care o mărturisim în Crez: „S-a suit la cer, șade de-a dreapta Tatălui”. Ce înseamnă acest eveniment? Cum trebuie să-l înțelegem? Pentru a răspunde la această întrebare, să ne oprim asupra a două acțiuni pe care Isus le face înainte de a se înălța la cer: înainte de toate el anunță darul Duhului și apoi binecuvântează pe discipoli. Anunță darul Duhului și binecuvântează.

Mai întâi Isus le spune prietenilor săi: „Eu trimit asupra voastră pe acela pe care Tatăl l-a promis” (v. 49). Vorbește despre Duhul Sfânt, despre Mângâietorul, despre Cel care îi va însoți, îi va conduce, îi va susține în misiune, îi va apăra în bătăliile spirituale. Așadar, înțelegem un lucru important: Isus nu-i abandonează pe discipoli. Se înalță la cer, dar nu ne lasă singuri. Dimpotrivă, tocmai înălțându-se către Tatăl asigură revărsarea Duhului Sfânt, a Duhului său. Cu o altă ocazie spusese: „Este mai bine pentru voi ca eu să plec, pentru că, dacă nu mă duc, Mângâietorul nu va veni la voi” (In 16,7), adică Duhul. Și în asta se vede iubirea lui Isus față de noi: prezența sa este una care nu vrea să limiteze libertatea noastră. Dimpotrivă, ne face spațiu, pentru că adevărata iubire generează mereu o apropiere care nu strivește, nu este posesivă, este aproape dar nu posesivă; mai mult, iubirea adevărată ne face protagoniști. Și astfel Cristos asigură: „Merg la Tatăl, și voi veți fi îmbrăcați cu putere de sus: vi-l voi trimite pe însuși Duhul meu și cu forța sa veți continua lucrarea mea în lume!” (cf. Lc 24,49). Așadar, înălțându-se la cer, Isus, în loc să rămână lângă câțiva cu trupul, devine aproape de toți cu Duhul său. Duhul Sfânt îl face prezent pe Isus în noi, dincolo de barierele timpului și spațiului, pentru a ne face martorii săi în lume.

Imediat după aceea – este a doua acțiune – Cristos ridică mâinile și îi binecuvântează pe apostoli (cf. v. 50). Este un gest sacerdotal. Dumnezeu, încă din timpurile lui Aron, a încredințat preoților misiunea de a binecuvânta poporul (cf. Num 6,26). Evanghelia vrea să ne spună că Isus este marele preot al vieții noastre. Isus se înalță la Tatăl pentru a mijloci în favoarea noastră, pentru a-i prezenta umanitatea noastră. Astfel, în fața ochilor Tatălui, sunt și vor fi mereu, cu umanitatea lui Isus, viețile noastre, speranțele noastre, rănile noastre. Așadar, în timp ce face „exodul” său către cer, Cristos „ne deschide drumul”, merge să ne pregătească un loc și, încă de acum, mijlocește pentru noi, pentru ca să putem fi mereu însoțiți și binecuvântați de Tatăl.

Fraților și surorilor, să ne gândim astăzi la darul Duhului pe care l-am primit de la Isus pentru a fi martori ai evangheliei. Să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat martori; de asemenea, dacă suntem capabili să-i iubim pe ceilalți lăsându-i liberi și făcându-le spațiu. Și după aceea: știm să devenim mijlocitori pentru ceilalți, adică știm să ne rugăm pentru ei și să binecuvântăm viețile lor? Sau ne folosim de ceilalți pentru interesele noastre? Să învățăm asta: rugăciunea de mijlocire, a mijloci pentru speranțele și pentru suferințele lumii, a mijloci pentru pace. Și să binecuvântăm cu privirea și cu vorbele pe cei pe care-i întâlnim în fiecare zi!

Acum s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, cea binecuvântată între femei care, plină de Duh Sfânt, se roagă și mijlocește mereu pentru noi.

_______________

După Regina Caeli

Ieri, la Modena, a fost beatificat don Luigi Lenzini, martir al credinței, ucis în 1945 deoarece a fost vinovat că a indicat valorile creștine ca itinerar al vieții, într-un climat de ură și de conflict în acel timp. Acest preot, păstor după Inima lui Cristos și mesager al adevărului și al dreptății, să ne ajute din cer să mărturisim evanghelia cu caritate și franchețe. Aplauze pentru noul fericit!

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu tema A asculta cu urechea inimii. A ști să ascultăm, în afară de a fi primul gest de caritate, este și primul ingredient indispensabil al dialogului și al comunicării bune. A ști să ascultăm, a lăsa ca alții să spună tot, a nu întrerupe la jumătate, a ști să ascultăm cu urechile și cu inima. Urez tuturor să crească în această capacitate de a asculta cu inima.

Astăzi în Italia este Ziua Națională a Alinării. Să ne amintim că „bolnavul este mereu mai important decât boala sa” și că „și atunci când nu este posibilă vindecarea, este mereu posibilă îngrijirea, este mereu posibilă mângâierea, este mereu posibil a face să se simtă o apropiere” (Mesaj pentru Ziua Mondială a Bolnavului 2022).

Poimâine, ultima zi din luna mai, sărbătoare liturgică a Vizitei Preasfintei Maria, la ora 18.00 (19.00, ora României), în Bazilica Santa Maria Maggiore ne vom ruga Rozariul pentru pace, în legătură cu numeroase sanctuare din atâtea țări. Invit credincioșii, familiile și comunitățile să se unească la această invocare, pentru a obține de la Dumnezeu, cu mijlocirea Reginei Păcii, darul pe care lumea îl așteaptă.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini. Îndeosebi, salut credincioșii veniți din Olanda, din Spania și din Australia. Salut Parohia „San Roberto Bellarmino” din Roma, care încheie anul jubiliar pentru cei 400 de ani de la moartea Sfântului Robert Belarmin. Salut polonezii – mereu mulți polonezi! – cu o binecuvântare pentru cei care în patrie participă la marele pelerinaj la sanctuarul marian din Piekary Śląskie. Salut elevii de la școala „San Vincenzo” din Olbia și tinerii de la Mir din Luras.

Luni și marți, 29 și 30 august, se va ține o reuniune a tuturor cardinalilor pentru a reflecta asupra noii constituții apostolice Praedicate Evangelium; și sâmbătă, 27 august, voi ține un consistoriu pentru crearea de noi cardinali. Iată numele noilor cardinali:

  1. E.S. Mons. Arthur Roche – prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor.
  2. E.S. Mons. Lazzaro You Heung sik – prefect al Congregației pentru Cler.
  3. E.S. Mons. Fernando Vérgez Alzaga L.C. – președinte al Comisiei Pontificale pentru Statul Cetatea Vaticanului și președinte al Guvernatoratului Statului Cetatea Vaticanului.
  4. E.S. Mons. Jean-Marc Aveline – arhiepiscop mitropolit de Marseille (Franța).
  5. E.S. Mons. Peter Okpaleke – episcop de Ekwulobia (Nigeria).
  6. E.S. Mons. Leonardo Ulrich Steiner, O.F.M. – arhiepiscop mitropolit de Manaus (Brazilia).
  7. E.S. Mons. Felipe Neri António Sebastião di Rosário Ferrão – arhiepiscop de Goa și Damão (India).
  8. E.S. Mons. Robert Walter McElroy – episcop de San Diego (SUA)
  9. E.S. Mons. Virgilio Do Carmo Da Silva, S.D.B. – arhiepiscop de Dili (Timor de Est).
  10. E.S. Mons. Oscar Cantoni – episcop de Como (Italia).
  11. E.S. Mons. Anthony Poola – arhiepiscop de Hyderabad (India).
  12. E.S. Mons. Paulo Cezar Costa – arhiepiscop mitropolit al arhidiecezei de Brasilia (Brazilia).
  13. E.S. Mons. Richard Kuuia Baawobr M. Afr. – episcop de Wa (Ghana).
  14. E.S. Mons. William Goh Seng Chye – arhiepiscop de Singapore (Singapore).
  15. E.S. Mons. Adadlberto Martínez Flores – arhiepiscop mitropolit de Asunción (Paraguay).
  16. E.S. Mons. Giorgio Marengo, I.M.C. – prefect apostolic de Ulaanbaatar (Mongolia).

Împreună cu ei voi uni la membrii Colegiului Cardinalilor:

  1. E.S. Mons. Jorge Enrique Jiménez Carvajal – arhiepiscop emerit de Cartagena (Columbia).
  2. E.S. Mons. Lucas Van Looy, S.D.B. – arhiepiscop emerit de Gent (Belgia).
  3. E.S. Mons. Arrigo Miglio – arhiepiscop emerit de Cagliari (Italia).
  4. Rev. Pr. Gianfranco Ghirlanda SJ – profesor de teologie.
  5. Mons. Fortunato Frezza – canonic de la "Sfântul Petru".

Să ne rugăm pentru noii cardinali, așa încât, confirmând adeziunea lor la Cristos, să mă ajute în slujirea mea de episcop de Roma pentru binele întregului sfânt popor credincios al lui Dumnezeu.

Vă urez o duminică frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 379.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat