Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Caeli (22 mai 2022)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

În Evanghelia de la liturgia de astăzi Isus, luându-și rămas bun de la discipolii săi în timpul ultimei cine, spune, aproape ca un soi de testament: "Pace vă las vouă". Și adaugă imediat: "Pacea mea v-o dau vouă" (In 14,27). Să ne oprim asupra acestor scurte fraze.

Înainte de toate pace vă las vouă. Isus își ia rămas bun cu cuvinte care exprimă afect și seninătate, dar face asta într-un moment care nu este deloc senin. Iuda a ieșit pentru a-l trăda, Petru urmează să-l renege, și aproape toți urmează să-l părăsească: Domnul știe asta, și totuși nu reproșează, nu folosește cuvinte severe, nu face discursuri dure. În loc să arate agitare, rămâne gentil până la capăt. Un proverb spune că se moare așa cum s-a trăit. Ultimele ore ale lui Isus sunt, de fapt, esența întregii sale vieți. Simte frică și durere, dar nu dă spațiu resentimentului și protestului. Nu se lasă cuprins de amărăciune, nu răbufnește, nu este nesuferit. Este în pace, o pace care vine din inima sa blândă, locuită de încredere. Și de aici izvorăște pacea pe care Isus ne-o lasă. Pentru că nu se poate lăsa altora pacea pe care nu o avem în noi. Nu se poate da pace dacă nu suntem în pace.

Pace vă vouă: Isus demonstrează că blândețea este posibilă. El a întrupat-o chiar în momentul cel mai dificil; și dorește ca să ne comportăm tot așa și noi, care suntem moștenitorii păcii sale. Ne vrea blânzi, deschiși, disponibili la ascultare, capabili să dezamorsăm certurile și să țesem înțelegere. Asta înseamnă a-l mărturisi pe Isus și valorează mai mult decât mii de cuvinte și decât multe predici. Mărturia de pace. Să ne întrebăm dacă, în locurile în care trăim, noi, discipolii lui Isus, ne comportăm astfel: Potolim tensiunile, stingem conflictele? Suntem și noi în ceartă cu cineva, mereu gata să reacționăm, să explodăm, sau știm să răspundem cu gesturi și cuvinte de pace? Cum reacționez eu? Fiecare să se întrebe.

Desigur, această blândețe nu este ușoară: cât de greu este, la orice nivel, a dezamorsa conflictele! Aici ne vine în ajutor a doua frază a lui Isus: Pacea mea v-o dau vouă. Isus știe că singuri nu suntem în stare să păstrăm pacea, că avem nevoie de un ajutor, de un dar. Pacea, care este angajare a noastră, este înainte de toate un dar al lui Dumnezeu. De fapt Isus spune: "Pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea" (v. 27). Ce este această pace pe care lumea n-o cunoaște și pe care Domnul ne-o dăruiește? Această pace este Duhul Sfânt, însuși Duhul lui Isus. Este prezența lui Dumnezeu în noi, este "forța de pace" a lui Dumnezeu. El, Duhul Sfânt, este cel care dezarmează inima și o umple de seninătate. El, Duhul Sfânt, este cel care soluționează rigiditățile și stinge tentațiile de a-i agresa pe alții. El, Duhul Sfânt, este cel care ne amintește că alături de noi sunt frați și surori, nu piedici și adversari. El, Duhul Sfânt, este cel care ne dă forța de a ierta, de a reîncepe, de a reporni, pentru că nu putem cu forțele noastre. Și cu el, cu Duhul Sfânt, devenim bărbați și femei de pace.

Iubiți frați și surori, niciun păcat, niciun eșec, nicio supărare nu trebuie să ne descurajeze de a cere cu insistență darul Duhului Sfânt care ne dă pacea. Cu cât simțim că inima este mai agitată, cu atât simțim înlăuntrul nostru mai multă nervozitate, nesuferință, mânie, cu atât trebuie să cerem mai mult de la Domnul pe Duhul păcii. Să învățăm să spunem în fiecare zi: "Doamne, dă-mi pacea ta, dă-mi-l pe Duhul Sfânt". Este o rugăciune frumoasă. O spunem împreună? "Doamne, dă-mi pacea ta, dă-mi-l pe Duhul Sfânt". Nu am auzit bine, încă o dată: "Doamne, dă-mi pacea ta, dă-mi-l pe Duhul Sfânt". Și să cerem asta și pentru cel care trăiește lângă noi, pentru cel pe care-l întâlnim în fiecare zi și pentru responsabilii națiunilor.

Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să-l primim pe Duhul Sfânt pentru a fi făcători de pace.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Astăzi după-amiază, la Lyon, va fi beatificată Pauline Marie Jaricot, fondatoarea Operei Răspândirii Credinței, pentru susținerea misiunilor. Această credincioasă laică, din prima jumătate a secolului al XIX-lea, a fost o femeie curajoasă, atentă la schimbările timpurilor cu o viziune universală a misiunii Bisericii. Exemplul său să trezească în toți dorința de a participa, cu rugăciunea și caritatea, la răspândirea Evangheliei în lume. Aplauze pentru noua fericită!

Astăzi începe Săptămâna Laudato si', pentru a asculta tot mai atent strigătul Pământului, care ne determină să acționăm împreună pentru a ne îngriji de casa comună. Mulțumesc Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Integrale și numeroaselor organizații aderente, și îi invit pe toți să participe.

Marțea viitoare este comemorarea Sfintei Fecioare Maria Ajutorul Creștinilor, deosebit de simțită de catolicii din China, care o venerează pe Ajutătoare ca patroană a lor, în sanctuarul de la Sheshan din Shanghai, în numeroase biserici din țară și în casele lor. Circumstanța fericită îmi oferă ocazia pentru a le reînnoit asigurarea apropierii mele spirituale; urmăresc cu atenție și participare viața și evenimentele credincioșilor și păstorilor, adesea complexe, și mă rog în fiecare zi pentru ei. Vă invită să vă uniți în această rugăciune, pentru ca Biserica din China, în libertate și liniște, să poată trăi în comuniune efectivă cu Biserica universală și să exercite misiunea sa de vestire a Evangheliei la toți, oferind astfel și o contribuție pozitivă la progresul spiritual și material al societății.

Și vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi, salut credincioșii din Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Polonia și Porta Rica; pe preoții din Ecuador; comunitatea Emmaus din Foggia; pe voluntarii de la Soccorso di Saint-Pierre (Aosta), pe studenții din Verona și pe tinerii din Sombreno, dieceza de Bergamo.

Salut pe cei care au participat la Roma la manifestarea națională "Scegliamo la Vita" ["Să alegem Viața"]. Vă mulțumesc pentru angajarea voastră în favoarea vieții și în apărarea obiecției de conștiință, a cărei exercitare adesea se încearcă să se limiteze. Din păcate, în ultimii ani a fost o schimbare a mentalității comune și astăzi suntem tot mai înclinați să credem că viața este un bun la dispoziția noastră totală, pe care putem alege să o manipulăm, să o facem să se nască sau să moară după plăcerea noastră, ca rezultatul exclusiv al unei alegeri individuale. Să ne amintim că viața este un dar al lui Dumnezeu! Ea este mereu sacră și inviolabilă și nu putem reduce la tăcere vocea conștiinței.

Duminică frumoasă tuturor! Vă rob, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 357.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat