Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Madrid: Vizita Preasfințitului Petru Sescu și administrarea Mirului

În zilele de 13-14 mai 2022, comunitatea romano-catolică română din Madrid a avut bucuria de a primi vizita Preasfinției Sale Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Vizita a început cu un salut purtat la Arhiepiscopia de Madrid, în numele căreia a fost întâmpinat de Mons. Jesus Vidal, episcop auxiliar de Madrid. Acolo PS Petru a mulțumit pentru primirea acordata comunității românești și a avut ocazia de a vedea funcționarea curiei Arhidiecezei de Madrid, precum și catedrala mitropolitană și muzeul acesteia.

A doua zi, Preasfințitul a avut ocazia să îl cunoască pe pr. Rufino, delegatul pentru migranți din cadrul Arhiepiscopiei de Madrid. S-a bucurat să audă aprecierea de care se bucură românii catolici aici, vitalitatea credinței lor, în ciuda obstacolelor derivate din programul de muncă și din împrăștierea mare în regiune.

Pe acestea le-a cunoscut direct în cadrul Sfintei Liturghii de Mir, de la ora 16.00. Pr. Paul Budău a oferit posibilitatea ca oamenii să se împace cu Dumnezeu, ajutat fiind și de PS Petru. Emoțiile candidaților pluteau vizibil în aer. 18 adolescenți parcurseseră o aventură de cunoaștere, de dialog, de întâlnire cu sensul sacramentului, cu elementele esențiale ale vieții creștine. Acum era momentul primirii ungerii Duhului Sfânt pentru a fi pătrunși de puterea lui și a continua aventura credinței. Preasfințitul i-a ajutat să rememoreze cele două dimensiuni fundamentale ale sacramentului Mirului - conexiunea cu Dumnezeu și mărturia credinței.

Pentru a-și aminti de comunitățile noastre, la sfârșitul Sfintei Liturghii, copiii au oferit Preasfințiților Iosif Păuleț și Petru Sescu câte o copie a icoanei patronale: Sfânta Fecioară Maria, Maica unității.

Pr. Leonard Diac

*

Domnul Liviu Enii, responsabil cu relația cu comunitatea românească, a adus un mesaj și din partea domnului ambasador al României în Spania, Excelența Sa George Gabriel Bologan. Iată mesajul domniei sale:

"Preasfinția Voastră,
Distinse părinte paroh,
Dragi tineri,
Stimați compatrioți,

Scuzându-mă pentru că nu pot să mă aflu fizic astăzi alături de dumneavoastră, vă transmit un mesaj de prietenie și de frăție creștină cu ocazia săvârșirii sacramentului Mirului, prilej de mare bucurie pentru întreaga comunitate catolică românească din Madrid, dar mai ales pentru micii noștri enoriași, care, îmbrăcați în straie de sărbătoare, sunt parte la această sfântă taină.

Dragi copii, vă apropiați cu pași repezi de un sfârșit de an școlar plin de eforturi, teste, examene, proiecte și sunt convins că sunteți pregătiți nu doar din punct de vedere educațional dar și spiritual, pentru primirea acestui sacrament al maturității voastre creștine.

Este un moment pe care sunt convins că l-ați așteptat cu nerăbdare și emoție și iată că această taină a întăririi și desăvârșirii inițierii creștine, a devenit, în sfârșit, realitate.

Sacramentul Mirului continuă, după botez, întărirea calității de fii ai lui Dumnezeu și ne unește mai strâns cu Hristos. El sporește în noi darurile Spiritului Sfânt și ne leagă mai strâns cu Biserica; vă îmbracă în armura completă de creștini, care vă face soldați ai lui Hristos, gata să apărați credința și valorile creștine, prin cuvânt și faptă, și să dăți mărturie cu curaj despre ceea ce sunteți, fii ai lumini, fii ai lui Hristos (așa cum se spune în Efeseni 6,13-17).

Sfânta Împărtășanie are darul să ne unească cu Hristos și să ne desăvârșească. De fapt aceasta este chemarea fiecărui om, să ajungă la desăvârșirea spirituală, la acel nivel de pace sufletească și de împlinire.

Bucurați-vă de aceste clipe speciale, pe care unii din afara bisericii le-ar descrie ca fiind de basm și amintiți-vă mereu cu emoție de frumusețea curățeniei voastre sufletești, cum ați trecut astăzi, rând pe rând, prin fața episcopului de la care ați primit binecuvântarea și ungerea cu Sfântul Mir! Prin acest «da» pe care l-ați rostit cu convingere în fața episcopului care este îndrumătorul Bisericii, v-ați luat cu toții angajamentul de a mărturisi cu tărie și pentru totdeauna credința voastră creștină, v-ați asumat un mod de viață care nu vă îngrădește libertatea cum vor unii să susțină, ci vă ajută să dați sens credinței și vieții.

A fost o Liturghie la care știu din discuția cu părintele paroh că s-a implicat în mod activ întreaga comunitate.

Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a umplut de Duhul său Sfânt și exprim prețuirea mea părintelui Leonard Diac, părinților voștri și tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestui moment, pe care îl veți rememora cu nostalgie și bucurie pe parcursul întregii voastre vieți.

Transmit Conferinței Episcopale Catolice din România urarea mea de bine și mulțumire pentru buna colaborare în interesul comunității românești.

Cu gând bun către fiecare dintre dumneavoastră,

George Bologan, ambasador"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-14 mai: Madrid: Vizita Preasfințitului Petru Sescu și administrarea Mirului


 

lecturi: 983.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat