Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Exerciții spirituale pentru preoți, seria a doua

În perioada 16-20 mai 2022, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a avut loc cea de-a doua serie de exerciții spirituale pentru preoți. Predicator a fost pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei în Dieceza de Iași și director al Centrului "Gaudium et spes" din Traian.

Totul a început cu cina din seara întâlnirii, după care a avut loc deschiderea oficială a exercițiilor spirituale. "Exercițiile spirituale, spunea părintele predicator, sunt zile de întâlnire cu Dumnezeu, zile de taifas, de discuții-rugăciune, ca de la prieten la prieten. Odihna trebuie să fie cea care să caracterizeze astfel de zile, totul în tihnă și așezat. Pe Dumnezeu nu-l găsim în gălăgie sau în graba de fiecare zi. El este în tăcerea capelei, la Sfânta Liturghie, în cuvintele de la meditație, în reflecția personală, în împărtășirea fraternă a experienței celor meditate".

Temele propuse s-au dovedit a fi foarte actuale și bine venite, de un mare folos pentru noi, preoții din pastorație. Pornind de la ceea ce a fost la început, de la momentul în care am simțit chemarea la preoție, am fost călăuziți la ceea ce înseamnă ascultarea, pentru a ajunge mai apoi la iubirea pe care Isus ne-a lăsat-o ca poruncă. Nu a fost ocolită tema singurătății preotului, a darurilor-talanților pe care Dumnezeu le-a pus în fiecare dintre noi, pentru a concluziona cu o temă dragă nouă: "Preotul, omul lui Cristos".

În fiecare zi am avut posibilitatea să participăm la Sfânta Liturghie celebrată și concelebrată de către preoții prezenți, iar cina era anticipată de circa o oră de adorație personală, care se încheia de regulă cu rugăciunea Vesperelor și cu binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. Seara era momentul împărtășirii.

La Sfânta Liturghie din ziua de joi ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe păstorul diecezei, PS Iosif Păuleț, care, după ce ne-a mulțumit pentru misiunea pe care o îndeplinim fiecare acolo unde am fost trimiși, ne-a invitat să continuăm să rămânem fideli lui Isus, Preotul veșnic și să ne îndeplinim ministeriul sacerdotal cu bucurie și din iubire.

După cele trei zile întregi de exerciții spirituale revenim în comunitățile noastre revigorați în credință, proaspeți în speranță și înflăcărați în iubire.

Mulțumiri sincere lui Dumnezeu pentru minunăția acestor zile, echipei coordonatoare a Centrului "Gaudium et Spes" de la Traian pentru grija plină de afecțiune arătată pe parcursul întregii perioade, ca și părintelui Felician pentru cele împărtășite.

Pr. Emil Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-20 mai: Traian: Exerciții spirituale pentru preoți, seria a doua


 

lecturi: 2106.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat