Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie în amintirea beatificării episcopului martir Anton Durcovici

Marți, 17 mai 2022, s-au împlinit 8 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. Cu acest prilej s-a celebrat o Liturghie pontificală în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", prezidată de PS Iosif Păuleț. A fost prezent PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat mai mulți preoți, iar predicator a fost pr. Michail-Iulian Echert.

"Astăzi ne amintim cum, acum 8 ani, pe Stadionul municipal din Iași eram adunați într-un număr impresionant de mare și participam la declararea de fericit a episcopului martir Anton Durcovici" a spus păstorul diecezei în cuvântul său de salut. În altarul catedralei este imaginea lui permanentă, realizată în mozaic; există și capela "Fericitul Anton Durcovici" chiar la intrarea în catedrală, apoi în curte străjuiește statuia sa. Este de menționat și altarul din subsolul catedralei vechi, închinat tot episcopului martir. Toate, a spus episcopul, ne amintesc de prezența Fericitului Anton Durcovici în mijlocul nostru.

În predica sa, pr. Iulian Echert a subliniat importanța discipolatului, plecând de la fragmentul evanghelic din In 15,18-21, unde Isus vorbește despre adversitățile pe care le suportă discipolul care se decide să-l urmeze. Lumea continuă să-i urască pe cei care se pun în urmarea lui Cristos. De ce? "Pentru că nu acceptă valorile acestei lumi. Discipolii sunt chemați să refuze materialitatea, vanitatea" caracteristice gândirii lumești. De aceea, "a fi discipol al lui Isus poate să sune cumva romantic", însă cei care sunt ai lui Cristos nu pot avea alt destin decât cel al Domnului. Fericitul Anton Durcovici a spus lucrurilor pe nume și a refuzat să facă ce vrea lumea. În fața acestei jertfe realizate de Anton Durcovici, noi cum stăm?, a întrebat predicatorul.

El a indicat două aplicații ale evangheliei: să căutăm să ducem o viață evanghelică, să facem bine în jurul nostru, chiar dacă se găsesc persoane care așteaptă să remarce la noi slăbiciuni și păcate, căci "sunt persoane care nu iubesc binele și fac tot posibilul ca acel drept să fie adus în punctul să păcătuiască". A doua aplicație se referă la viața noastră de credință. Să nu ne mărginim la o credință exterioară, pur liturgică, dar fără o trăire autentică, să nu participăm la Liturghie, iar apoi exteriorizăm gânduri de răutate sau bârfe.

La finalul celebrării, a luat cuvântul Preasfințitul Petru Gherghel, cel care a trăit în calitate de episcop evenimentul beatificării. "Nu am făcut și nu facem altceva decât să ridicăm mereu spre Dumnezeu gândul nostru, cuvintele noastre și viața noastră, mulțumindu-i pentru toate darurile. Avem un motiv să-i mulțumim pentru un dar special: darul Fericitului Anton. Dumnezeu singur știe ce era în sufletul episcopului Anton când a ajuns aici la Iași și când a ajuns apoi în închisoare. Tot ceea ce avea îi oferea lui Dumnezeu: celebrările sale, rugăciunile sale, insistențele sale erau daruri ale lui Dumnezeu. Mă bucur să văd cum Dumnezeu lucrează mai departe prin episcopul nostru. Mijloacele de comunicare, Radio ERCIS FM continuă să anunțe să cheme, să îndemne lumea la această apropiere de acest martir, fericit, sfânt al nostru, ca să mijlocească pentru toți".

Un gând de mulțumire a exprimat și PS Iosif Păuleț tuturor celor implicați în răspândirea cunoașterii vieții și martiriului Fericitului Anton, îndeosebi istoricilor, menționând și prezența la Bad-Deutsch-Altenburg a pr. paroh Pavel Balint.

Exemplul de rezistență prin credință a episcopului Anton Durcovici să inspire inimile noastre în fidelitatea nealterată față de Dumnezeu și valorile evanghelice.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Liturghie în amintirea beatificării episcopului martir Anton Durcovici

* * *

Sfântul Rozariu și Sfânta Liturghie în amintirea beatificării episcopului martir Anton Durcovici

* * *

17 mai 2014: Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici


 

lecturi: 591.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat