Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Conferirea sacramentului Mirului prin impunerea mâinilor ÎPS Aurel Percă în comunitatea catolică românească

Duminică, 15 mai 2022, 38 de tineri din comunitatea catolică românească din Torino au primit sacramentul Mirului prin impunerea mâinilor de către ÎPS Aurel Percă, împreună cu părintele rector Adrian Viorel Hâncu, preot al Bisericii Greco-Catolice Române "Sfântul Arhanghel Mihail" din Torino, cu părintele paroh Iulian Herciu și cu părintele vicar Ionuț-Gabriel Giurgică.

După un an de pregătire, părinții și nașii și-au însoțit copiii la biserică, în duminica dedicată special lor: aici, fervoarea ultimilor amănunte de pus la punct a completat atmosfera caldă, de sărbătoare, de bucurie a celor prezenți. Biserica "Madonna del Carmine", frumos împodobită de mâinile iscusite ale doamnei Elisabeta Coșa Compi, cu ajutorul soților Carmen și Marius Chiribici, dar și al tuturor feciorilor de biserică, ne-a întâmpinat ca întotdeauna cu "brațele deschise" parcă pentru a pune sub mantia protectoare a Sfintei Fecioare Maria primii din cei 132 de tineri ai comunității noastre care primesc Mirul în acest an.

Începutul celebrării ne-a condus, prin cuvintele rostite de către o mamă, la conștientizarea realității trăite de părinții români pe meleaguri străine, care încearcă din răsputeri să nu uite "de unde au plecat" dar mai ales să transmită mai departe bagajul emoțional, cultural și valoric primit la rândul lor de către părinți și bunici, în comunitățile în care s-au format ca creștini.

Iar nașii care s-au angajat în a deveni ajutoare spirituale ale tinerilor pe drumul maturității creștine au cerut ajutorul bunului Dumnezeu pentru ca, împreună cu Acesta, asemenea olarului din Profetul Ieremia, să poată da formă "acestor «vase» pe care avem datoria să le modelăm și să le păstrăm în integritate".

În predica sa, Înaltpreasfințitul Aurel a încurajat comunitatea din Torino în a menține și a transmite mai departe tradițiile și moștenirea spirituală primite acasă, în a nu înceta să fie exemplu pentru comunitățile gazdă prin punerea în practică a învățăturilor primite și asimilate de-a lungul timpului, cu ajutorul Sfântului Duh, care lucrează mereu în noi. I-a îndemnat, de-asemenea, pe tineri, să considere sacramentul Mirului un nou început (și nu "addio" de la biserică, așa cum din păcate este considerat), înflăcărați fiind de Duhul Sfânt în a da mărturie continuă prin propriul exemplu și cuvânt.

După mărturisirea de credință a urmat celebrarea efectivă a sacramentului Mirului: moment în care am conștientizat, așa cum ne învață Sfântul Augustin că "Dumnezeu este iubire: «Dragostea presupune pe cel ce iubește, cel ce este iubit și iubirea însăși» (De Trinitate, 8, 10, 14). Tatăl este, în Treime, cel care iubește, este izvorul și începutul tuturor; Fiul este cel iubit; Duhul Sfânt este dragostea cu care se iubesc".

De altfel și tinerii, în cadrul discursului final de mulțumire, au subliniat faptul că "apostolii, după ce l-au primit pe Duhul consolator, au început să vorbească și să se facă înțeleși în toate limbile pământului", cerând ajutor de la Dumnezeu pentru a deveni precum aceștia: "să vorbim aceeași limbă, cea universală, a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, să știm să ne facem și să fim ascultați atunci când vom duce în locul în care trăim mesajul tău, pentru că de astăzi avem o mare misiune de îndeplinit: de a merge în toată lumea și de a predica evanghelia!"

Cele trei sacramente ale inițierii creștine: Botezul, Euharistia și Mirul, au fost sărbătorite pe deplin în cadrul celebrării de duminică: Eva Maria, prin sacramentul Botezului primit prin mâinile părintelui Ionuț-Gabriel Giurgică, a devenit nou membru al acestei mari familii creștine, completând cadrul de sărbătoare ale acestei importante zile pentru întreaga comunitate.

Mulțumindu-i ÎPS Aurel Percă pentru prezența sa în mijlocul comunității noastre, părintelui Adrian Viorel Hâncu și grupului numeros de creștini greco-catolici care au dorit să ne fie alături în acest moment de bucurie, îl preamărim pe bunul Dumnezeu care ni l-a dăruit pe "Paraclitul, Duhul Sfânt pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, el vă va învăța toate" (Ioan 14,21-26), har divin pe care Isus îl lasă ucenicilor săi: "darul pe care Cristos îl dă tuturor celor botezați și deci și fiecăruia dintre noi: vocea care ne vorbește în inimă; cel care ne învață să iubim chiar și atunci când ne este greu; glasul lui Dumnezeu care ne invită să ne abandonăm lui mai ales în momentele grele; cel care ne arată calea de urmat, atunci când nu o știm" (prof. Mariarita Marenco).

Sărbătorea comunității noastre va continua în zilele următoare: pe 21 și 22 mai, vor avea loc alte două celebrări ale sacramentului Mirului, iar pe 2 iunie vom avea marea bucurie de a-i însoți pe cei mai mici în a-l descoperi pe Isus în Sfânta Euharistie prin sacramentul Primei Sfinte Împărtășanii, cu emoție în inimi și zâmbete curate, lăudându-l pe Domnul: "Aleluia! Sărbătoarea noastră nu trebuie să sfârșească și nu se va sfârși!"

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Torino: Conferirea sacramentului Mirului prin impunerea mâinilor ÎPS Aurel Percă în comunitatea catolică românească


 

lecturi: 2087.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat