Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vilnius-Lituania: Întâlnirea episcopilor și a delegaților pentru familie și viață din cadrul Conferințelor Episcopale Europene

În perioada 10-12 mai 2022, la Seminarul "Sfântul Iosif" din Vilnius-Lituania, a avut loc întâlnirea episcopilor și a delegaților pentru familie și viață din cadrul Conferințelor Episcopale Europene. Tema întâlnirii a fost: "Biserica în Europa, familie de familii în drum spre Întâlnirea Mondială a Familiilor, din iunie". Au fost prezenți 38 de membri, reprezentanți din 15 Conferințe Episcopale, printre care și România, la sugestia PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timișoara, responsabil cu pastorația familiilor în cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Întâlnirea a debutat cu salutul IPS Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa, a PS Petar Antun Rajič, nunțiu apostolic în Lituania, care a transmis și salutul Sfântului Părinte Papa Francisc și a PS Leo Cushley, președintele Comisiei pentru Familie și Viață, din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa.

Prima conferință a fost prezentată de către doamna Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață din Roma, și a avut ca titlu: "Familia în Amoris laetitia: un an de bilanț și perspective pastorale". Reprezentanta Vaticanului și-a manifestat satisfacția cu privire la seriozitatea de care s-a dat dovadă în anul dedicat "Familiei Amoris laetitia", a apreciat numeroasele inițiative promovate de către Conferințele Episcopale prin intermediul Oficiilor pentru Familie, din cadrul episcopiilor și ne-a asigurat că Roma se pregătește intens și responsabil pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor, din iunie 2022.

A doua conferință a revenit avocatului italian Vincenzo Bassi, președintele Federației asociațiilor familiale catolice din Europa, și a avut ca temă: "Asociațiile catolice în Europa: cum putem încuraja reprezentativitatea lor". "Așa cum familiile reușesc doar împreună, spunea avocatul, la fel vor reuși și asociațiile de familii, doar dacă acționează unitar. La nivelul Comisiei Europene este nevoie de o singură voce puternică, care să vorbească în numele familiilor, care să le reprezinte și să poarte acesteia adevăratele probleme ale familiilor". I-a încurajat pe episcopi și preoți să promoveze asociațiile de familii, considerându-le o adevărată bogăție pentru Biserică.

A treia conferință l-a avut ca relator pe profesorul Ștefan Kampowski, profesor de Antropologie Filozofică în cadrul Institutului Pontifical "Ioan Paul al II-lea" din Roma, și a avut ca temă: "Relațiile familiale și identitatea personală". Profesorul Kampowski ne-a atenționat cu privire la intenția unora de a da un alt conținut anumitor cuvinte, față de cel originar. Spre exemplu, cuvântul gay din limba engleză, la origini nu descria o persoană cu tendințe homosexuale, ci exprima fericirea, bucuria de a fi cumva, ceva. Astăzi nu mai înseamnă ce însemna cândva, ci o persoană descrisă mai sus.

Schimbând registrul, profesorul a amintit că sacramentul Căsătoriei poate fi înțeles și dintr-o altă prismă, și anume, stă în identitatea persoanei să spună: "Tu ești a mea, al meu, ești darul lui Dumnezeu pentru mine. Acest copil e al meu, prin el eu voi continua să trăiesc, chiar și atunci când nu voi mai fi în lume".

A patra conferință a fost ținută de către domnul Antoine Renard, președinte onorific al Federației asociațiilor familiale catolice din Europa, și a avut ca temă: "Provocările familiei în contextul politico-social actual și importanța asociațiilor familiale în Europa". Profesorul Renard a arătat cum criza antropologică a omului de astăzi a dus nu doar la o criză a familiei și chiar a Bisericii, ci și la o criză socială și politică. Citând din evanghelie, profesorul Renard a spus că din inima omului ies războaiele, nedreptățile (cf. Mc 7,21-23), iar ca o consecință avem de-a face și cu o criză a relațiilor dintre soți, dintre membrii unei societăți și chiar cu o criză între popoare, cu referință directă la conflictul din Ucraina.

În sfârșit, ultima conferință a revenit domnului Saulius Matulevičius, antropolog social, reprezentant al Conferinței Episcopale din Lituania, în Comisia de Afaceri Sociale. Tema abordată a fost: "Familia în societatea modernă, între normă, opțiune și fenomen". Antropologul a vorbit despre dificultatea prin care trece astăzi familia în a se adapta la tehnica existentă, ceea ce face ca și conflictul între generații să fie și mai acut".

După fiecare conferință au avut loc discuții pe grupuri lingvistice, fiecare participant având posibilitatea să-și exprime părerea cu privire la temele prezentate. De asemenea, fiecare participant a avut la dispoziție câteva minute pentru a prezenta în plen ceea ce se face concret pentru familii în cadrul Conferinței Episcopale pe care o reprezenta.

În seara de dinaintea încheierii întâlnirii toți participanții au avut ocazia să viziteze "Muzeul memoriei", beciul fostei securități, faimoasa imagine a Sfintei Fecioare Maria "Mama Milostivirii", precum și icoana "Milostivirii Divine", cu invocația foarte cunoscută: "Isuse mă încred în tine!, pictată de către pictorul Eugeniusz Kazimirowski.

După rugăciunea vesperelor, în catedrala din Vilnius, a urmat o cină festivă la sediul arhiepiscopiei romano-catolice din Vilnius, unde gazdă ne-a fost IPS Gintaras Grušas.

Finalul întâlnirii a revenit PS Arūnas Poniškaitis, episcop auxiliar de Vilnius și vicepreședinte al Comisiei pentru Familie și Viață, din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa, care și-a exprimat satisfacția pentru buna reușită a acestei inițiative.

Întâlnirea în ansamblul ei a fost una foarte reușită, fiind un moment de adevărată comuniune între coordonatorii pastorației familiilor, un moment de bilanț și de încurajare pentru ca familiilor să nu le lipsească grija concretă a Bisericii, exprimată prin atâtea inițiative locale, mai ales prin ultimul document al Papei Francisc, Amoris laetitia.

Pr. Felician Tiba
referent pentru familii în cadrul Conferinței Episcopilor din România

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-12 mai: Vilnius-Lituania: Întâlnirea episcopilor și a delegaților pentru familie și viață din cadrul Conferințelor Episcopale Europene


 

lecturi: 638.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat