Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Onești: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Trotuș

Ziua Tineretului, evenimentul care unea toți tinerii din dieceză pentru a aduce laudă lui Dumnezeu și pentru a crește în credință, anul acesta s-a desfășurat sub o altă formă, în fiecare decanat.

Tinerii din Decanatul de Trotuș, spre surprinderea multora, au primit cu inimă mare această inițiativă a episcopului nostru. Am remarcat acest lucru în primul rând prin numărul mare de tineri care, după exemplul Mamei noastre Maria, "s-au ridicat și au venit în grabă" la Onești, în Parohia" Sfânta Tereza a Pruncului Isus" care a fost gazda acestui frumos eveniment desfășurat sâmbătă, 7 mai 2022.

La momentul de primire am fost întâmpinați de cei din parohia gazdă cu multă gingășie, căldură și disponibilitate.

La începutul zilei, cu binecuvântarea lui Dumnezeu și ajutat de Duhul Sfânt, părintele Tiberiu Budău, vicar în Parohia din Tuta și responsabil cu tinerii în Decanatul de Trotuș, a dat startul activităților care nu au fost puține.

După rugăciunea de început și prezentarea programului ce avea să se desfășoare, un grup de tinere din Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești au făcut înviorarea tuturor celor prezenți cu câteva bansuri reprezentative.

Apoi ne-am îndreptat către casa Domnului unde ne-am pregătit cum s-a putut mai bine, prin cântece și rugăciuni pentru întâlnirea cu Isus.

Părintele Marius-Petrică Ilieș, paroh în Parohia Bahna, a ținut cateheza, o cateheză care ne-a captivat pe toți fiind combinată și cu un mic joc: "Trebuie să avem o inimă mare, iubitoare asemenea Mariei care s-a ridicat și s-a dus imediat la verișoara sa Elisabeta. Să nu ezităm niciodată să cerem binecuvântare de la Dumnezeu prin mâinile preoților și să fim și noi, la rândul nostru o mărturie vie a credinței și o binecuvântare pentru cei de lângă noi".

Apoi a urmat momentul central al zilei, Sfânta Liturghie, unde cu toții ne-am pus inimile în mâinile lui Isus și ale Mariei pentru a le transforma în inimi mai iubitoare și mai misionare.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Marius Adam jr., care ne-a îndemnat să nu ne dezlipim niciodată de Cristos, să rămânem mereu ancorați în iubirea lui. Urmând îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, părintele Marius ne-a îndemnat să ne ridicăm, însă nu deasupra celorlalți crezându-ne superiori, ci să ne ridicăm din starea de lâncezeală, de neîncredere și să îl lăsăm pe Duhul Sfânt, care ne cheamă pe fiecare pe nume, să lucreze în viețile noastre

La sfârșitul Liturghiei, părintele Gheorghe Cojocaru, decan de Trotuș, ne-a adresat salutul episcopului nostru Iosif Păuleț, a mulțumit tuturor tinerilor prezenți pentru că s-au lăsat călăuziți de Maria și au venit la această sărbătoare.

Momentele ce au urmat după Sfânta Liturghie au fost unele de destindere unde Selina Santu și Paula Anton, șefele de scenă, au dat startul festivalului ce a urmat.

Tinerii din parohia gazdă au introdus în atmosfera sărbătorii Imnul Zilei Tineretului urmat de un cântec compus special pentru toți cei prezenți". Valentina Andreea Sitaru din Parohia Berzunți a destins atmosfera cu interpretarea unui cântec popular, Georgiana Lenghen și Denisa Lenghen din Parohia Tuta au făcut o frumoasă scenetă "Cum se numește copacul care face ciori?", la care ne-am distrat pe măsură. Tinerii din Parohia Pârgărești ne-au prezentat o filă de folclor prin "Hora din Moldova", iar înspre final, tinerii din Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Onești, și tinerii din Oituz au înseninat fețele tuturor și ne-au pus pe toți în mișcare cu o serie de bansuri frumose.

A fost atmosferă foarte plăcută, lumea a cântat, a dansat și s-a simțit extraordinar.

Mulțumim tuturor tinerilor prezenți, de asemenea, și celor care s-au străduit ca acest eveniment să aibă un efect atât de benefic pentru noi tinerii.

Dorim să ne revedem cu toții într-un număr mult mai mare, "ca pe vremuri" pentru a petrece momente de neuitat împreună, pentru că "împreună suntem mai puternici".

La mulți ani tuturor tinerilor!

Erika Roberta Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Onești: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Trotuș


 

lecturi: 657.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat