Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Preasfințitul Petru Sescu la consacrarea noului arhiepiscop de Torino

Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, și părintele Paul Budău, paroh de Gherăești, împreună cu un grup al comunității românești din Torino, printre care: părintele paroh Iulian Herciu, părintele vicar Ionuț-Gabriel Giurgică, diaconii permanenți Francisc Benedic și Eduard Măriuț, corista Simona Balint (din corul diecezan Torino) și alți reprezentanți, au fost prezenți sâmbătă, 7 mai 2022, în Piața "Sfântul Ioan Botezătorul" din fața catedralei torineze, la Liturghia de consacrare a noului arhiepiscop de Torino, ÎPS Roberto Repole.

După-amiază zile de sâmbătă, sub un soare timid, Piața "Sfântul Ioan Botezătorul" a fost gazda a circa o mie de persoane: creștini, autorități publice locale, studenți ai Facultății de Teologie, diaconi, preoți și episcopi care au dorit să îi fie alături Monseniorului Roberto Repole la consacrarea sa ca nou păstor prin mâinile arhiepiscopului Cesare Nosiglia, consacrator principal împreună cu ÎPS Marco Arnolfo, arhiepiscop de Vercelli, și PS Alfonso Badini Confalonieri, episcop emerit de Susa.

Celebrarea simplă, fluidă și armonioasă ne-au dezvăluit latura umană a noului păstor care cu emoție vădită s-a lăsat condus către noua misiune încredințată; zâmbetul sincer și larg a reflectat simplitatea cu care a hotărât să se dedice acestui drum; lacrimile de la sfârșitul celebrării ne-au revelat sensibilitatea "omului" Roberto; discursurile clare și concise ne-au dezvăluit latura pedagogică a profesorului care se ocupă metodic, cu devotament și bucurie de transmiterea cunoștințelor acumulate noilor generații, insistând asupra tinerilor care "privesc spre viitor cu frică și nu cu speranță". Una din misiunile eparhiei subalpine va fi cu siguranță aceea a unei Biserici în care "trebuie să începem să vedem din nou tinerii nu doar ca pe o problemă, ci și ca oameni care au cereri și așteptări la care trebuie să răspundem" cu ajutorul "itinerarelor, și nu doar cu evenimentele de o clipă". Itinerare "pentru a-i ajuta să-și formeze conștiințe în care are loc chiar și cel mai profund dialog" pentru că "în tinerii de astăzi există sărăcie nu doar materială, ci și spirituală și psihologică. Aș dori ca creștinismul să fie din nou perceput ca o resursă: sunt mulți dintre acei sfinți, mulți dintre acei oameni ale căror nume tinerii nici măcar nu le cunosc, nu știu că ar putea reprezenta un exemplu bun".

Noul arhiepiscop nu prescrie rețete, ci principii de la care să plece: "Sunt fascinat de creștinism, nu cred că există ceva mai frumos. Creștinii trebuie să aibă o identitate puternică, dar deschisă la dialog".

Într-un oraș care în ultimele decenii s-a îmbogățit cu prezența a peste 52.000 de români și în care mulți dintre noi au ales să rămână și să ducă o existență normală, unde rezultatul propriei munci oferă posibilitatea unui trai decent, comunitatea catolică din diaspora unită în rugăciune cu cea de pe meleagurile natale privește cu bucurie și cu speranță la acest nou păstor care are "la suflet adevăratul bine al acestui oraș", însoțindu-l în rugăciune și în comuniune în Cristos, după cum afirmă și Preasfinția Sa: "De fapt, sunt sigur, cu credință, că nimic din ceea ce trăim în el nu se va pierde niciodată; și totul, într-adevăr, ni se va întoarce, dilatat, vindecat și transfigurat, într-un mod de neconceput pentru noi astăzi și de neimaginat".

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Torino: Preasfințitul Petru Sescu la consacrarea noului arhiepiscop de Torino

* * *

Torino: Studenți români ai Facultății de Teologie alături de viitorul arhiepiscop


 

lecturi: 2419.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat