Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Pelerinaj la Roma al tinerilor români din Torino

La invitația Sfântului Părinte Papa Francisc, 80 de tineri din comunitatea catolică românească din Torino și 15 tineri din parohia San Carlo Canavese au participat, împreună cu părintele Iulian Herciu și părintele Ionuț-Gabriel Giurgică, la întâlnirea care a avut loc în Piața "Sfântul Petru" sub sloganul "#seguimi" - "#urmează-mă", luni, 18 aprilie 2022.

Roma, orașul celor șapte coline și leagănul creștinismului, a fost gazda acestei întâlniri extraordinare, voită într-un mod deosebit de Sfântul Părinte pentru a întâlni tinerii și tinerele din diecezele italiene, tineri care, ca și toți ceilalți din lumea întreagă, se trezesc din letargia impusă de o pandemie mondială: revenirea la normal, la realitatea vieții de zi cu zi se dovedește a fi un proces destul de anevoios cu multe piedici, întâlnirea cu urmașul lui Petru fiind un motiv de sărbătoare, de libertate, de "respiro", de comuniune, de bucurie.

Și tinerii din comunitatea noastră, marea majoritate dintre cei care se pregătesc pentru primirea sacramentului Mirului, au răspuns pozitiv la această provocare, dorind să încerce pe propria piele euforia întâlnirii de aproape cu "Francisc".

În seara zilei de Paști, plecarea prevăzută pentru ora 22.30 ne-a adunat în autocarele care ne-au condus de la Torino la Roma: pentru mulți dintre tineri, dar și pentru marea majoritate a animatorilor și cateheților: Martina, Laura, Mihaela, Loredana, Valentina, Egidiu, Robert și Tatiana, aceasta a fost o primă experiență de acest fel, din multe puncte de vedere.

Roma ne-a întâmpinat, în dimineața zilei de luni, cu brațele deschise și cu o zi plină de soare: oratoriul salezian a fost punctul de întâlnire al Diecezei de Torino și Susa, unde, la Bazilica "Sfânta Fecioară Maria Ajutorul Creștinilor" s-a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Cesare Nosiglia. A urmat drumul cu metroul până în apropierea Pieței "Sfântul Petru", prânzul și apoi aventura de a ajunge cât mai aproape de bazilică, în mijlocul a 80.000 de tineri din toată Italia.

Întâlnirea efectivă, apropiată, cu Sfântul Părinte Papa Francisc a fost punctul culminant al întregii călătorii: a vedea și a trăi îndeaproape ceea ce se vede doar la televizor a fost o experiență de neuitat; iar cuvintele și învățăturile exprimate de Sanctitatea Sa în discursul său au fost pansament pentru suflet; într-adevăr, parcă venisem în vizită la "bunicul" nostru: sfaturile sale pline de înțelepciune au luminat ceața îndoielilor adolescențiale. A îndemnat tinerii să dea nume fricilor pe care le trăiesc și să le exprime, să învingă descurajările, care sunt inevitabile pe parcursul vieți, cu ajutorul persoanelor de încredere, și mai ales să nu piardă "intuiția", "percepția" vieții încă atât de pură la această vârstă, răspunzând chemării cu acel curaj și cu acea generozitate pe care le-a avut și Sfânta Fecioară Maria: "Iată-mă!"

Drumul de întoarcere a fost prilejul momentelor de reflecție și de retrăire a momentelor frumoase ale zilei, dar și o ocazie de sărbătorire a două zile de naștere: Mattia Z. (13 ani) și părintele Ionuț-Gabriel Giurgică (30 ani).

Cu siguranță nu a fost totul perfect, oboseala și eforturile depuse au fost considerabile, dar entuziasmul și bucuria care au încheiat această experiență ne-au răsplătit pe toți cei implicați. Vom rămâne, printre altele, cu entuziasmul lui Cosmin S. (13 ani): "Aceasta a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea!" dar și cu mărturia catehistei Mihaela: "Cele mai frumoase amintiri pe care le am sunt drumețiile, excursiile, taberele, făcute împreună cu grupurile de la biserică, acasă", cu speranța că vom putea repeta cât de curând astfel de momente, de experiență de viață, atât de necesare creșterii armonioase a tinerilor noștri.

Cristos a înviat!

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 aprilie: Pelerinaj la Roma al tinerilor români din Torino


 

lecturi: 905.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat