Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Studenți români ai Facultății de Teologie alături de viitorul arhiepiscop

Studenții români de la Facultatea de Teologie din Torino, în cadrul unei întruniri ce s-a desfășurat miercuri, 27 aprilie 2022, în sediul facultății, l-au salutat pe Mons. Roberto Repole, profesorul care din 7 mai va deveni noul păstor al Arhidiecezei de Torino, în locul Mons. Cesare Nosiglia.

Roberto Repole, născut la Torino (1967) și preot ale aceleiași arhidieceze, este profesor universitar de teologie sistematică, în special Eclesiologie și slujiri hirotonite, la Facultatea de Teologie din Torino, Institutul Superior de Științe Religioase, specializarea de doi ani în Teologie Morală Specială și la sediul din Milano, fiind în același timp și directorul Facultății Teologice, susținător a diverse publicații. Se ocupă de pastorația universitară, fiind de-a lungul timpului președinte al Asociației Teologice Italiene (2011-2019) și membru al Consiliului de conducere al Agenției Sfântului Scaun pentru evaluarea și promovarea calității universităților și facultăților ecleziastice (2016-2021).

Cunoștințele teologice profunde și vasta perspectivă culturală nu au fost separate de contactul cu realitatea cotidiană și de apropierea de credincioși, cu care părintele Repole intră adesea în dialog direct. S-a ocupat în special de relația dintre Biserică și cultura contemporană cu o sensibilitate care îl va ajuta cu siguranță în îndrumarea unei dieceze complexe, dar atât de bogate în stimuli, în care în ultimele decenii au luat ființă și s-au dezvoltat diverse comunități și capelanii ce provin din lumea întreagă, realități care completează și îmbogățesc peisajul religios din Torino.

Și în rândul comunității noastre s-au născut vocații în a descoperi și a aprofunda cunoștințele teologice și practice ale vieții religioase: de la studiul efectiv al Sfintei Scripturi până la punerea în practică a celor învățate, în calitate de diaconi permanenți sau profesori de religie, în acest moment studiind în cadrul facultății opt persoane.

Un parcurs destul de dificil având în vedere atât însușirea cunoștințelor într-o limbă străină, dar și faptul că majoritatea studenților deja lucrează în alte diferite domenii, având chiar propriile familii.

Dar dorința de a cunoaște împletită cu o chemare personală, suportul și înțelegerea din partea familiilor fac totuși ca acest parcurs să fie unul realizabil, studenții încercând să se integreze cât mai bine în cadrul facultății, dar și să se acomodeze pe deplin cu colegii și cu profesorii.

De aceea au răspuns cu promptitudine și entuziasm la invitația surorii Alina Antăluț, care a propus un moment de sărbătoare specific românesc dedicat Monseniorului Roberto Repole.

După rugăciunea vespertină urmată de o agapă frățească, unde profesori și studenți laolaltă au putut comunica într-un mod diferit față de cel din cadrul lecțiilor, "gașca" studenților a deschis spectacolul cu o "Brașoveancă": noutatea costumelor populare și a dansului a adus zâmbetul pe buzele participanților.

Au urmat cântece și scenete, dar finalul a fost rezervat tot studenților "noștri" care au încheiat așa cum se cuvine această seară cu "Sârba Studenților": voioșia și bucuria exprimate în timpul dansului, rapiditatea mișcărilor, participarea și altor colegi la învârtitul horei au dat întregii seri acea nuanță, acel gust specific românesc atât de drag nouă.

Mândri că suntem români, că suntem creștini, fericiți că am avut ocazia de a duce o bucățică din identitatea noastră națională în locul în care încercăm să îl descoperim pe Dumnezeu ca fiind centru al vieții noastre, i-am mulțumit Monseniorului Roberto Repole, asigurându-l de rugăciunea noastră, invitându-l totodată în comunitatea românească din Torino, acolo unde va putea descoperi cu siguranță mult mai mult din spiritul poporului român, reflectând pe deplin considerațiile viitorului arhiepiscop de Torino: "Cred că teologia nu poate și nu trebuie să renunțe la a vorbi în primul rând despre Isus Cristos, despre Dumnezeu, despre măreția omului și a destinului său, a Bisericii [...] Și pentru a face acest lucru are de urmat două căi: să fie mereu un serviciu pentru poporul concret al lui Dumnezeu și pentru credința lui vie, menținând un dialog viu cu cultura lumii contemporane".

Tatiana Ghiurca


 

lecturi: 1468.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat