Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noel Curran: Mass-media au datoria de a relata oroarea războiului

de Alessandro Gisotti

"În război informația este totul. Dezinformarea poate amenința vieți". Este avertismentul Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) în aceste luni dificile din Europa marcate de războiul din Ucraina. EBU este cea mai mare organizație mondială a mass-media de serviciu public cu 115 realități membri în 56 de țări și alte 31 asociați în toată lumea. De la începutul conflictului din Ucraina, EBU s-a angajat să susțină jurnaliștii care relatează oroarea războiului pe teren. În acest interviu cu mass-media vaticane - realizat la sediul EBU din Geneva - directorul general al organizației, Noel Curran, se oprește asupra necesității unui jurnalism îngrijit și credibil, mai ales în situații de criză ca pandemia sau acest război teribil în inima Europei.

În timpul pandemiei de Covid-19, mass-media de serviciu public au desfășurat un rol foarte important. Care este evaluarea dumneavoastră cu privire la rolul lor în acest război din Ucraina?

Consider că mass-media de serviciu public desfășoară un rol esențial în informarea oamenilor cu privire la războiul din Ucraina. Producția noastră este constituită în mare parte din știri, în special prin radio. Cred că suntem în linia întâi în relatarea războiului și a impactului pe care l-a avut asupra poporului ucrainean. Consider că prin posturile de radio, precum Radio Vatican, aceste reportaje au ajuns în întreaga lume, în timp ce cu alte posturi de radio difuzarea a fost națională. Apoi există o consistentă acoperire radiofonică la nivel regional. Am furnizat știri credibile de calitate, și pentru asta există atâta încredere față de mass-media de serviciu public. În afară de asta, am susținut radiourile publice din Ucraina, care sunt membri noștri, cu antene de satelit, telefoane, aparate. De asemenea, am dat sprijin poporului ucrainean. Prin inițiative precum concerte și adunări de fonduri, până acum s-au adunat peste jumătate de miliard de euro. A fost organizată o mare varietate de evenimente. Ca director general al EBU mă mândresc cu modul în care mass-media de serviciu public au răspuns la acest război teribil.

EBU este angajată să susțină o informație corectă și îngrijită, în special în această situație dificilă din Ucraina. Există vreo inițiativă în această privință despre care ați vrea să ne vorbiți?

Cred că lucrurile mai importante pe care le oferă EBU și mass-media de serviciu public sunt știrile credibile de calitate, investițiile în formarea jurnaliștilor, investițiile în trimiterea de jurnaliști în zonele de război. Există și alte inițiative care implică EBU. Participăm la așa-numita Journalism Trust Initiative cu parteneri ca Reporter fără frontiere și multe alte organizații, menită să verifice ca știrile și acoperirile jurnaliste să fie credibile. Facem parte din așa-numita TNL, adică Trusted News Initiative, care implică și BBC. Investim mult, ca mass-media de serviciu public, în verificarea știrilor. Avem o nouă inițiativă, pornită de la EBU, cu privire la libertatea de cuvânt. Există și numeroase inițiative care se referă la formarea pentru siguranța jurnaliștilor, în special cei care lucrează în zonele de război. Înfruntăm acest aspect pornind din zone diferite. Este o temă de care suntem conștienți și care ne implică mult.

Papa Francisc a exprimat recunoștința sa jurnaliștilor care își riscă propria viață pentru a relata în fiecare zi oroarea războiului, a oricărui război și nu numai a acestuia dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei. Câtă conștiință există în opinia publică europeană despre importanța de a relata de la fața locului, din zonele de război?

Cred că este foarte important că figuri de importanță mondială ca Papa Francisc au subliniat problema jurnaliștilor de război. Toți sunt recunoscători în constatarea acestui lucru. Cred că oamenii sunt conștienți de asta pentru că vedem că sunt mulți care se adresează mass-mediei de serviciu public, că datele despre încrederea în mass-media de serviciu public sunt mult mai ridicate față de cele referitoare la mass-media comerciale și deosebit de ridicate față de cele ale social media. Așadar, cred că publicul este conștient. Însă înțelege cât de dificilă este munca noastră zi după zi? Știe câte dificultăți au mass-media chiar și numai să trimită reporteri în zonele de război? Probabil că nu. Probabil că publicul nu cunoaște dimensiunea globală a tuturor acestor lucruri. Și nu sunt sigur că trebuie s-o cunoască. Aceea este munca noastră. A face toate acestea și a relata este misiunea jurnaliștilor, dar cred că publicul înțelege importanța a ceea ce mass-media fac în acele teribile zone de război. Cred că înțelege asta.

Ca pandemia, și războiul din Ucraina - cum spuneați deja - a subliniat importanța radioului ca mijloc de comunicare credibil și vrednic de încredere, în timp ce social media sunt adesea vehicul de știri false...

Cât privește informarea, între toate mass-media radioul este sursa cea mai credibilă. Toate investigațiile noastre confirmă asta. Publicul îl consideră mai credibil decât TV. Este considerat mult mai credibil decât social media. Cred că raportul dintre radio și public este absolut unic. Dacă ne gândim la rolul radioului, așa cum am spus deja, Radio Vatican, de exemplu, are un rol mondial, dar nu trebuie să uităm rolul radioului la nivel național și nici cel regional. Aparte știrile împotriva fake news, care este o misiune fundamentală, sub multe aspecte radiul permite mult mai mult discursul public față de televiziune și desigur față de atâtea platforme mediatice. Se ascultă vocile, se ascultă experiențele publice, reflecții și istorii personale. În afară de asta cred că în timpuri de criză radioul este fundamental pentru a permite oamenilor să aibă acces la informațiile de utilitate publică, așa cum am observat în timpul pandemiei de Covid-19, dar așa cum vedem și în orice altă criză care s-ar prezenta. Cred că radioul are un rol unic, așa cum este unic raportul său cu publicul, și îmi doresc ca să poată continua îndelung pentru că radiourile de serviciu public au lucrat dur pentru a și-l câștiga.

(După Vatican News, 30 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 238.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat