Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Solonețu Nou: Împărțirea oului sfințit

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Isus, cel care a murit pe cruce pentru păcatele oamenilor, a înviat! El a biruit păcatul și moartea pentru a ne salva pe noi. A murit pentru păcatele noastre și a înviat pentru ca noi, păcătoșii, să fim mântuiți.

În acest an credincioșii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 17 aprilie, iar cei ortodocși pe 24 aprilie. Cu această ocazie, după doi ani de pauză din cauza pandemiei de Coronavirus, polonezii din Bucovina s-au întâlnit pe 25 aprilie 2022 la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a împărți oul sfințit. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Polonezilor din România și a fost așteptat cu mult entuziasm și nerăbdare de toată comunitatea poloneză din Bucovina.

Ceremonialul împărțirii oului sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit. Au fost alături de noi: PS Iosif Păuleț - episcop al Diecezei de Iași, pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec împreună cu preoți din Decanatul de Bucovina și din Dieceza de Iași, subprefecții județului Suceava: Ioan-Cristian Șologon și Alexandru-Marian Salup-Rusu, deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, președinții și membrii organizațiilor locale din Cacica, Păltinoasa, Siret, Vicșani, Rădăuți, Poiana Micului, Pleșa, Moara, Suceava, Gura Humorului și Solonețu Nou.

Evenimentul a fost deschis de deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, care le-a urat bun venit tuturor celor prezenți și și-a arătat emoția că ne aflăm din nou împreună după doi ani de restricții, că ne putem relua activitățile și că ne putem aduna cu toții împreună. A reamintit acea zicală veche care spune că atunci când ne simțim rătăciți și nu mai găsim drumul spre casă, să ne aducem aminte cu cine am mâncat oul sfințit și atunci cu siguranță vom găsi drumul cel bun spre casă. Domnul Ioan-Cristian Șologon, subprefect al județului Suceava, a transmis salutul domnului Gheorghe-Alexandru Moldovan, prefect al județului Suceava, și al instituției prefectului și a urat tuturor celor prezenți sărbători fericite, iar domnul subprefect Alexandru-Marian Salup-Rusu și-a exprimat bucuria de a fi din nou în mijlocul comunității poloneze din Bucovina și a transmis urări de sănătate și pace, care este cea mai importantă în aceste vremuri tulburi în care trăim.

PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, s-a adresat celor prezenți exprimându-și bucuria de a se afla în mijlocul comunității poloneze și apreciind faptul că aceasta își păstrează și cultivă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile străvechi. A transmis salutul PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și al PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași.

Sfințirea simbolică a coșului cu alimente de Paște și a ouălor a fost făcută în limba polonă de pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec, paroh în Solonețu Nou.

Evenimentul s-a încheiat cu un festin în timpul căruia toți cei prezenți au avut ocazia să ciocnească și să împartă oul sfințit și să își facă urări de bine cu ocazia sărbătorilor pascale.

Cristos a Înviat! Chrystus Zmartwychwstał!

Uniunea Polonezilor din România

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 aprilie: Solonețu Nou: Împărțirea oului sfințit


 

lecturi: 360.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat