Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Încheierea etapei naționale a Olimpiadei de Religie Catolică

Performanță, creativitate, bucurie, umanitate și credință - așa ar putea fi caracterizată etapa națională a Olimpiadei de Religie Catolică desfășurată între 27 aprilie și 1 mai 2022 la Iași. Cei aproximativ 200 de elevi și profesori participanți au avut parte de zile memorabile, în care exigența concursului s-a îmbinat armonios cu bucuria cunoașterii și apropierii de oameni.

Desfășurată în cea de-a patra zi a competiției, 30 aprilie 2022, festivitatea de premiere a încoronat angajarea intelectuală a elevilor și profesorilor, dar și a comunităților pe care aceștia le reprezintă. Cele 52 de premii oferite prin intermediul Ministerului Educației și cele 13 premii speciale vorbesc de la sine despre nivelul competiției, despre gradul înalt de pregătire al concurenților, precum și despre expertiza celor care i-au pregătit.

PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, și doamna Luciana Antoci, inspector școlar general, au fost invitații de marcă prezenți la gala de decernare a premiilor. Episcopul le-a amintit elevilor despre importanța recunoașterii chipului lui Dumnezeu în ceilalți oameni. Doamna inspector general a vorbit despre faptul că în aceste zile cerul și pământul au fost mai aproape, atât prin ploaia revărsată din belșug, cât și prin soarele ce a strălucit pe firmament. Despre faptul că suntem cu toții câștigători, precum și despre amintirile frumoase ale acestor zile, ce trebuie întipărite în inimi, a vorbit dna prof. dr. Denisia Mănoiu, președintele executiv al Comisiei Centrale. Conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, președintele Comisiei Centrale a olimpiadei, a mulțumit celor care în aceste zile s-au pus în slujba celorlalți, devenind mâna întinsă a lui Dumnezeu.

În afara probei de concurs, elevii au avut parte în aceste zile de experiențe de cunoaștere și îmbogățire culturală și spirituală. Itinerarul propus de organizatori i-a purtat pe urmele marilor personalități care au marcat istoria Iașului și a țării, cum ar fi Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu, Ion Creangă etc. Fascinați de frumusețea orașului, mulți dintre tinerii participanți se gândesc deja la diferitele oportunități pe care Iașiul le-ar putea oferi în viitor. Nu au lipsit seratele cultural-recreative, în care participanții au trăit bucuria întâlnirii și apropierii.

Acest eveniment nu ar fi putut avea loc fără un parteneriat exemplar între Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar și Episcopia Romano-Catolică. Sprijinul oferit de instituțiile partenere, între care amintim Primăria Iași, a fost unul consistent și motivant. Se adaugă aici o echipă de oameni inimoși, profesori de religie, preoți, ieșeni de bună credință, cu sensibilitate pentru educația religioasă, care au oferit competența și energia lor pentru ca acest eveniment să fie o reușită.

*

Cronica Olimpiadei de Religie Catolică

După o pauză de doi ani, Olimpiada Națională de Religie Catolică a fost reluată în acest an și s-a desfășurat la Iași, între 27 aprilie și 1 mai. O colaborare rodnică între instituții partenere și între oameni de valoare a făcut ca etapa națională a Olimpiadei de religie Catolică din acest an să fie o reușită. Zilele de pregătire au fost intense. Au stat umăr lângă umăr oameni iubitori de educație, dăruiți binelui, frumosului și adevărului, punând în comun inteligența, energia, intuiția, creativitatea. Roadele acestei frumoase cooperări sunt demonstrate prin rezultatele obținute, prin feedbackul participanților și prin imaginile imortalizate.

Miercuri, 27 aprilie

La ora 7.20 sosește primul tren în care se află elevi olimpici. Mai multe microbuze îi așteaptă în parcarea din fața gării. Elevii și profesorii vin de departe, chiar din vestul țării și din Maramureș. Sunt obosiți după o noapte de călătorie cu trenul, de nesomn, însă Iașul îi reconfortează. Căldura oamenilor și frumusețea orașului sunt un balsam care anihilează orice oboseală.

Orele trec, iar odată cu ele numărul elevilor olimpici și al profesorilor ajunși în capitala Moldovei este tot mai mare. O parte dintre loturile de elevi a ales să vină cu microbuze sau cu mașina personală. Institutul Teologic "Sfântul Iosif" (Seminarul Diecezan) și Căminul "Xaverianum", locurile de cazare, freamătă de viață. Elevii găsesc în camerele lor ecusonul și o "sacoșică" cu diferite suveniruri din partea organizatorilor. Între ele, se distinge o frumoasă imagine cu Maica Domnului de la Cacica, un rozariu al păcii - realizat de un grup de copii dintr-un orfelinat, prin grija doamnei prof. Lidia Petrescu, un rozariu misionar - din partea părintelui Florin Sescu de la Centrul Misionar și câteva cărți.

Între timp, membrii Comisiei Centrale fac primele întâlniri în care pun la punct detalii pentru întocmirea subiectelor și corectarea lucrărilor. Președintele comisiei, conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, așază discuțiilor în matca unui dialog onest și eficient.

Emoțiile cresc pentru că la ora 16.30 este programată festivitatea de deschidere a olimpiadei, în Sala Voievozi a Palatului Culturii. Pr. Andrei Gherghel cu tinerii voluntari din Parohia "Sfânta Tereza", doamna Fulvina Blânda și alte câteva doamne profesoare pun la punct ultimele detalii. Totul trebuie să iasă impecabil. ERCIS FM transmite live pentru ascultători. Schola cantorum a Institutului Teologic face ultimele repetiții. Colacul cu sarea și florile își așteaptă destinatarii în holul de la intrarea în palat. Musafirii nu se lasă așteptați. Doamna inspector școlar general - Luciana Antoci, domnul secretar de stat - Romeo Moșoiu, domnul prefect - Bogdan Cojocariu, domnul președinte al Consiliului Județean - Costel Alexe și, bineînțeles, PS Iosif Păuleț, ocupă primele locuri. Elevii, cei mai mulți dintre ei aflați pentru prima dată în această sală impozantă, sunt fascinați.

Moderatorul întâlnirii sună gongul de început anunțând intonarea Imnului României și apoi a cântului măreț al învierii: Cristos a înviat. Schola canthorum dirijată de pr. Robert Râtan este la înălțime. Urmează un regal muzical oferit de câteva tinere talentate: Bianca Dogariu și Denisa Ioana Agafii. Bianca interpretează Ave Maria de Giulio Cucini la voce și Ave Maria de Schubert la flaut. Denisa interpretează Cântec pentru Maya.

Discursurile invitaților sunt remarcabile. Concentrate, dar cuprind lucruri esențiale de pus la inimă. Gândul care a devenit un laitmotiv a fost: se caută un președinte. Preasfințitul își exprimă o dorință: într-o zi, un olimpic la religie să conducă destinele acestei țări. Ceilalți vorbitori insistă: dacă nu președinte de țară, măcar președinte de consiliu județean, dacă nu președinte de consiliu, măcar președinte de comisie centrală a olimpiadei, dacă nu președinte, măcar prefect.

Doamna inspector școlar general, prin cuvinte alese, cu eleganța-i caracteristică, sculptează cu măiestrie chipul elevului olimpic, mereu câștigător, niciodată perdant.

Un invitat de excepție este medicul Ana Moraru. Ea povestește tuturor despre experiența olimpiadei de religie de acum 10 ani, care i-a schimbat cursul vieții. Amintirea acelei experiențe este expresia limpede a intervenției divine.

Filmul documentar realizat special pentru această manifestare de doamna Carmen Olaru de la TVR Iași este un adevărat regal, menit să îi ajute pe elevii olimpici să inspire mai ușor cultura orașului și a comunității catolice din Dieceza de Iași.

Manifestarea se încheie tot sub auspiciile muzicii, grupul de tineri instrumentiști, care au acompaniat momentele de început ale festivității, intonează acum Oda bucuriei.

Elevii și profesorii pornesc pe jos spre catedrală. Primii picuri de ploaie cad amenințător pe creștetul participanților. Există totuși speranța că nu va dura mult. Pentru cei veniți de departe frumusețea catedralei este copleșitoare și inedită.

Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț, înconjurat în altar de câteva zeci de preoți este înălțătoare. "Dacă vreți o lume mai bună, să fiți voi, cei dintâi, mai buni" - le spune episcopul elevilor prezenți. Corul Juvenes Ecclesiae îmbracă celebrarea liturgică într-o haină strălucitoare și ne amintește de cântările îngerești. Pe chipurile elevilor se poate citi uimirea și bucuria.

La ceas de seară, elevii se întorc spre Institutul Teologic cu mijloacele de transport în comun, la care beneficiază de gratuitate în aceste zile. După prima cină în efectiv complet, elevii se îndreaptă spre locurile lor de cazare, cu emoții, întrucât a doua zi trebuie să aibă loc marea confruntare. Unii stau până mai târziu pentru o ultimă repetiție, alții aleg odihna, în speranța că o minte odihnită e mult mai eficientă decât una obosită.

Între timp, profesorii din comisia centrală trudesc din greu la întocmirea subiectelor. O muncă asiduă, întrucât fiecare profesor are o experiență proprie, un ritm personal, exigențe proprii. Un membru al echipei de întocmire a subiectelor pe clasă aparține cultului romano-catolic, un altul cultului greco-catolic. Târziu în miez de noapte, subiectele sunt pregătite și așteaptă să fie rezolvate.

Și a fost ziua întâi.

Ziua a doua

Ziua marilor emoții. După o noapte în care elevii adorm greu din cauza întrebării ce marchează fiecare examen: "Oare ce subiect voi avea?", elevii încep ziua devreme. Primul punct al zilei este întâlnirea cu Isus la Sfânta Liturghie. Ea este celebrată în capela Institutului de către pr. Iosif Antili, expert în Sfânta Scriptură. Gândurile de la predică sunt balsam pentru inima copiilor. Foaia albă ce urmau să o primească nu era decât confirmarea faptului că da, cineva îi iubește și are încredere în ei. Cântările studenților teologi sunt magnifice.

După micul dejun, după ce freamătă de emoție vreo jumătate de oră pe holurile din fața claselor elevii pot intra în bănci, fiecare la locul lui. Numele sunt scrise pe bancă, iar tot acolo îi așteaptă diploma de participare și ceva dulce.

Între timp, profesorii supraveghetori, bine instruiți, ajung în clase și cu mare căldură îi pregătesc pe elevi pentru ceea ce va urma. Un scurt instructaj, o vorbă de încurajare... și gata, vin subiectele. Domnul Romeo Moșoiu, secretar de stat în Ministerul Educației, o prezență impozantă și memorabilă pentru fiecare elev, conduce delegația prin clase. Paradoxal, elevii zâmbesc și sunt senini. Numai un om cu încredere în Dumnezeu poate avea o așa atitudine în fața unei foi de concurs. Urmează trei ore în care pixurile/stilourile au așternut pe foile de examen cunoștințe și gânduri alese.

Între timp, grupul profesorilor însoțitori pornește la o călătorie ghidată prin Iași. Norii cern acum din plin picuri de ploaie, dar ghidul, un tânăr frumos și energic, prin explicațiile oferite îi face pe participanți nici să nu simtă ploaia. Mirajul Bibliotecii "Gheorghe Asachi", fascinația unor muzee, a esplanadei UMF Iași constituie un țesut impermeabil în fața ploii. "Doamne, ce frumos e", mărturisea un profesor venit de departe.

După o Liturghie celebrată în capela Institutului de pr. John, membrii Comisiei Centrale pornesc și ei la drum, ceva mai târziu. Ghid este o tânără de excepție, pe numele Otilia. Calitatea explicațiilor oferite este remarcată de directoarea unei școli care pregătește ghizi pentru turismul religios: "E extraordinară. Se vedea că trăiește tot ceea ce ne spune".

Ora 12.00. Primii elevi încep să iasă din sălile de examen. "A fost bine", "Nu a fost greu".... "Cred că am încurcat ceva....". "Ah, cum de am uitat....", "A fost perfect" - sunt câteva dintre reacțiile elevilor. La masa de prânz, la ora 13.30, toți explică exuberant ce au scris. Doar câțiva stau mai mult tăcuți, nu pentru că nu ar fi scris, ci pentru că... e mai bine să aștepte rezultatele.

După ce și-au hrănit trupul elevii pornesc la drum prin ploaie. În Parcul Copou, sub teiul lui Eminescu, un ghid le vorbește cu patos despre Eminescu și istoria acestor locuri. Teiul lui Eminescu udat de ploaie și verdele parcului sunt o priveliște fascinantă. O parte dintre elevi s-a aventurat spre Grădina Botanică. N-au rămas însă mulți, întrucât îi aștepta o seară specială.

După masa de prânz, servită la Institutul Teologic, comisia centrală trece la corectură. Munca nu a fost ușoară, mai ales pentru că la final trebuia făcută o clasificare. Profesorii ar fi dorit să ofere mai multe premii I, II, III, dar nu se putea decât unul. Nu au lipsit perlele. "Isus a rostit fericirile pe muntele Tibet" - e doar una dintre ele. Între râsete copioase și oboseală acumulată, membrii Comisiei Centrale reușesc la ceas de seară târzie să încheie corectura tezelor. Pentru cei cu rezistență la efort a rămas timp pentru o plimbare prin ploaie: Iașul by night.

Între timp, la Restaurant Castel, tinerii elevi cântă, mănâncă, râd și dansează de "rup scena". Un DJ cu adevărat talentat pune muzică, doamna profesoară Lidia Petrescu și formația ei de fete cântă și încântă, iar un iluzionist îi "vrăjește" pe toți. Părintele Felix Roca, organizatorul acestui moment, este la înălțime. Glumele, atmosfera creată au făcut din această seară una cu adevărat memorabilă. "Am fost la multe olimpiade, dar ca la Iași n-a fost nicăieri", spune pr. Vasile, însoțitor, când președintele executiv și un vicepreședinte vin în vizită. La ora 10.30, autobuzele puse la dispoziție cu generozitate de CTP Iași sunt gata să îi preia pe elevi și să îi conducă spre locurile de cazare.

Se lasă noaptea, iar profesorii și elevii adorm obosiți după o zi memorabilă. Și a fost ziua a doua.

Ziua a treia

Punctualitatea este regina olimpiadei.

La ora 9.15 grupurile se regăsesc în fața instituției de cazare. Cinci ghizi îi iau în primire și pornesc la pas pe străzile Iașiului. Sala pașilor pierduți, Aleea Lăpușneanu, Sala Teatrului Național, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia... sunt amprente ale culturii și istoriei Iașului marcate în ziduri de piatră. La ora 12.15 toți sosesc, cu punctualitatea unui ceasornicar, în curtea catedralei.

E 12.30. Catedrala veche se umple de olimpici și profesori. Întreaga delegație participă la Liturghia prezidată de PS Iosif, care îi are alături pe episcopul auxiliar Petru Sescu și episcopul emerit Petru Gherghel. Corul tinerilor din Parohia "Sfânta Tereza" animă cântările. Profesorii de religie pregătesc elevii pentru sfânta Liturghie, pentru citit lecturile și rugăciunea credincioșilor. Un părinte de la catedrală îi așteaptă pe elevi la scaunul de spovadă. Predica episcopului auxiliar e scurtă, dar cuprinzătoare: "Cine se încrede în Domnul nu se teme de nimic. Toți sunteți câștigători, chiar dacă nu toți veți lua premiu".

Domnul Emil, ghidul catedralei, este la înălțime. După Sfânta Liturghie, cuvintele și explicațiile ghidului sunt balsam pentru suflet. Convingător și consistent, domnul Emil nu pierde pe niciunul dintre cei încredințați călăuzirii prin istoria comunității catolice din Iași. Zidurile catedralei vorbesc despre profunzimea semnificației teologice a fiecărui simbol imprimat în piatră și marmură.

Masa de prânz. Seminariștii sunt în aceste zile ca niște furnici, gata oricând să ajute, să îndrume. Sunt acolo totul pentru toți. De la servitul mesei până la programul de rugăciune.

Urmează o după amiază agitată. La ora 14.30 sunt afișate rezultatele. Emoțiile cresc. Pe listă nu e niciun nume, ci doar coduri. Fiecare se regăsește și încep: strigăte de bucurie, lacrimi, îmbrățișări, telefoane... nedumeriri și întrebări - unde am greșit, nu-mi vine să cred, ce trebuia să scriu? La ora 16.00 încep medierile pentru contestații. Calitatea corecturii, a profesorilor evaluatori își spune cuvântul. Când elevii au înțeles unde au greșit, își retrag cererile și părăsesc sala cu zâmbetul pe buze. Comisia centrală exultă: "Am terminaaaat!"

La ora 19.00 membrii comisiei centrale sunt la etajul XIII al hotelului Unirea pentru o cină festivă. Panorama asupra orașului este magnifică. Nu a fost spațiu pentru dans, dar este spațiu pentru apropiere, dialog, împărtășire. Iașiul văzut de la înălțime, chiar a fost și este la înălțime. Gândul acesta se află pe buzele și în inima tuturor.

Între timp studenții teologi, harnici și creativi organizează un o activitate cultural-recreativă. Mai întâi, un student prezintă întreaga simbolistică a capelei Institutului. E fascinant cât de frumos vorbesc zidurile. Participanții se mută apoi în amfiteatru, unde începe "Bingo". Un joc în care toți sunt implicați, la care toți câștigă cel puțin o porție bună de râs.

Și a fost seară, ziua a treia.

Ziua a patra

E ziua laureaților. Cei mai buni urcă pe scenă și sunt apreciați.

Se pare că sunt persoane nu au dormit aproape toată noaptea, pentru că la intrarea în Aula magna a institutului studenții împart un ziar. Ce ziar? Gazeta olimpică. Un jurnal al olimpiadei cu de toate. De la frânturi de cuvinte și imagini, până la perle și laureații premiului întâi cu tot cu fotografii. "Incredibil, ce au reușit organizatorii!", mărturisea un profesor venit de la București. În așteptarea invitaților și a staff-ului, amfiteatrul mustește de elevi și profesori care citesc Gazeta olimpică. Sunt de-a dreptul vrăjiți. Între timp, premiile sunt așezate pe podium și își așteaptă destinatarii.

Doamna inspector general Luciana Antoci și episcopul emerit, PS Petru Gherghel, sunt în "coloana oficială". Se anunță o festivitate de excepție. Moderatorul, care a coordonat întreaga organizare a olimpiadei exprimă câteva reflecții personale sub genericul: "Am învățat de la olimpici". Doamna inspector general este prima care urcă pe scenă pentru a rosti un cuvânt și a oferi premiile I și II. "Cerul și pământul au fost aproape. Ploaia și soarele ne-au însoțit mereu". Cu un discurs elegant, de veritabil filolog, doamna inspector ne unge sufletul.

Urmează doamna Denisia Mănoiu, președinte executiv al Comisiei Centrale și inspector școlar de religie. "Toți sunteți câștigători... purtați cu voi toate lucrurile bune pe care le-ați văzut la Iași". Laureații premiului III și cei cu mențiune urcă pe scenă în aplauzele tuturor.

Președintele Comisiei Centrale, care este și rectorul Institutului Teologic, pr. Ștefan Lupu, exprimă un cuvânt de recunoștință și apreciere pentru tot ce a văzut și trăit în aceste zile. Institutul rămâne o casă deschisă pentru toți. Lui îi aparține decernarea a 10 premii speciale, a distincților pentru profesorii însoțitori și pentru membrii Comisiei Centrale, pe care i-a coordonat. Nu lipsesc fotografiile.

PS Petru Gherghel urcă pe scenă și ne spune senin: "Îl văd pe Dumnezeu în ochii voștri". Transmițând un salut din partea păstorilor diecezei, episcopul oferă distincția Pro Educatione pentru susținerea excelenței în educație și sprijinul oferit pentru organizarea olimpiadei doamnei inspector Luciana Antoci, doamnei profesor Denisia Mănoiu, doamnei Nicoleta Marțian - vicepreședinte al Comisiei Centrale și părintelui Ștefan Lupu. Distincții au mai fost pregătite și pentru câteva persoane absente: domnul Vasile Timiș - inspector general MEN, domnul Cătălin Pîslaru - inspector pe management MEN, domnul Romeo Moșoiu - secretar de stat MEN, domnul Mihai Chirica - primar.

Pr. prof. Petru Sebastian Tamaș, organizatorul întregului eveniment, menționează în final numele câtorva persoane care au lucrat din umbră, dar intens în aceste zile. Preoții: Claudiu Robu, Ionuț Imbrișcă, Alexandru Roca, Felix Roca, Andrei Gherghel, Robert Râtan, Mihai Gălățanu. Profesorii de religie: Fulvina Blânda, Camelia Bejan, Mirela Blânda, Daniela Cadar, Dana Rediu, Gabriela Păuleț, Adrian Diac, Maria Dumea etc. Deși nu este menționat în cadrul festivității, un rol important în buna organizare financiară a evenimentului l-a avut departamentul de proiecte din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, unde părintele econom diecezan Egidiu Condac și doamna Ramona Ciobanu au oferit un sprijin consistent.

O fotografie realizată în fața institutului imortalizează acest eveniment.

Masa de prânz copioasă, pregătită de domnul bucătar Liviu încoronează toate cele întâmplate în aceste zile. Cele mai multe dintre delegații, după masa de prânz, cu părere de rău, pornesc spre casă cu regretul că a fost prea scurt. Copiilor nu le vine să plece. Iașiul i-a copleșit prin frumusețea lui și prin bunătatea oamenilor. Nu lipsesc emoțiile, lacrimile și dorința reîntoarcerii.

Câteva grupuri aleg să rămână până duminică. Timpul rămas îl folosesc pentru o plimbare prin centrul modern al orașului, pentru a merge la Teatru și pentru a se întâlni cu prieteni vechi.

Și a fost ziua a patra.

TVR Iași: "Olimpici premiați", 30 aprilie 2022:

Ziua a cincea

O parte dintre grupuri pornesc în zori spre casă, cum este grupul din Maramureș, alții imediat după micul dejun (grupul din Onești și Galați), alții, precum cei din București și Vrancea pleacă după amiază, după ce se întăresc sufletește la Liturghia celebrată în capela Institutului Teologic.

Gândurile transmise de participanții la Olimpiadă vorbesc de la sine despre cele întâmplate.

  • "Aici, la Iași, în capitala culturală, istorică și spirituală, ne-am simțit ca acasă, unde ești primit mereu cu brațele larg deschise și cu o inimă caldă. Mulțumim pentru aceste zile în care noi, elevii, am ieșit din rutina zilnică și ne-am format ca adevărați creștini cu caracter deplin pe măsura așteptărilor. Pace și Bine!" (Elevii din Galați).

  • "Zilele petrecute la Iași în contextul Olimpiadei naționale de religie, pentru mine au fost o adevărată binecuvântare! Deși am venit aici cu scopul de a participa la o competiție, oamenii de aici m-au făcut să mă simt învingătoare încă din prima zi. Am cunoscut mulți oameni frumoși, și am avut parte de profesori și preoți geniali, care mi-au dat încredere și m-au făcut să mă simt ca într-o familie! Plec din Iași, cu oameni în suflet, momente de neuitat și experiențe unice, alături de oameni unici. Mulțumim pentru experiența pe care ne-ați oferit-o!" (Selina Carina Santu Butucaru - Onești).

  • "Mulțumim lui Dumnezeu și Bisericii Catolice pentru oportunitatea de a participa, în calitate de însoțitor și elev la aceasta olimpiadă! Ne-am simțit extraordinar! Ce minunat este să faci parte din Biserica Catolică! Mulțumiri și felicitări organizatorilor!" (Grupul de la Sibiu).

  • "Satu Mare alături de profesoara Rodica Gavrilaș adresează mulțumiri pentru oportunitatea de a cunoaște pe parcursul acestor zile oameni deosebiți, alți elevi din întreaga țară, precum și frumosul oraș Iași. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească munca, efortul depus! Rămânem uniți în rugăciune. Cristos a înviat!" (Grupul din Satu Mare).

  • "Zilele acestea am trăit pentru prima oară emoția unei astfel de olimpiade, în care competiția a fost complet «spălată» de picăturile de ploaie. Am fost încântată de locurile pe care le-am vizitat!" (Sabina Bejan - Bacău).

  • "Olimpiada Națională de Religie, desfășurată în perioada 27 aprilie - 1 mai 2022 la Iași a fost o experiență unică în viață, pe care nu o vom uita niciodată. Ne-am făcut prieteni noi, ne-am testat cunoștințele și am făcut cinste și onoare comunității și școlii noastre prin rezultatele obținute. Sperăm să se mai organizeze și să putem participa și la edițiile următoare" (Prof. Mariana Cornea - Huși).

  • "Aceste zile petrecute în Iași ne-au prilejuit un complex de emoții: de la cele specifice competiției, la cele legate de istoria, arhitectura și natura orașului (cel puțin în cea vizitată). Ne-am bucurat de fiecare moment, începând cu Sfânta Liturghie, amabilitatea și disponibilitatea seminariștilor, cina festivă. Am simțit că facem parte din această mare și frumoasă familie catolică, și pentru aceasta vă mulțumim!" (Pr. Matei Marius - Sălaj).

  • "La sfârșitul acestor zile binecuvântate, mulțumim Domnului pentru experiența minunată pe care am trăit-o în acest oraș. Am avut bucuria de a cunoaște locuri inedite și persoane deosebite din toate colțurile țării. Mulțumim organizatorilor care ne-au primit cu multă căldură, seminariștilor și tuturor celor care au făcut posibile aceste zile în care am înțeles încă odată cât de importantă este religia pentru fiecare dintre noi" (Grupul județului Suceava).

  • "Această oportunitate de a participa la olimpiada de religie m-a făcut, văzând dorința copiilor de a fi cei mai buni, să-mi doresc să fiu la fel! Văzând și nemulțumirea că nu au fost pe primul loc, m-a făcut să mă întreb: de câte ori am fost nemulțumită de mine când nu am dat ceea ce este mai bun, și.... dacă am făcut ceva... să devin cel mai bun??!! Mulțumim pentru toate bunului Dumnezeu pentru oamenii minunați întâlniți în aceste zile, pentru toate bunurile primite și... pentru toate hotărârile bune pe care le-am luat!" (DM - însoțitor).

  • "În urma participării la olimpiada de religie am realizat ce înseamnă cu adevărat să mă apropii de propria religie și de Dumnezeu, iar această experiență m-a învățat cum să fiu un om mai deschis, mai răbdător și înțelegător. Persoanele din jurul meu au avut un har aparte, toată lumea a fost primitoare, iar orașul este superb, plin de oportunități. Consider că în aceste cinci zile m-am dezvoltat, atât spiritual, cât și emoțional și că m-am ales cu noi cunoștințe și experiențe pe care cu siguranță nu le voi uita prea curând" (Andreea - București).

  • "Experiența trăită la această olimpiada plină de prezența lui Dumnezeu și de binefacerile gazdelor a fost una aparte. Sunt recunoscătoare celor care m-au ajutat și m-au călăuzit pentru a gusta aceste profunde emoții cu o mare încărcătură spirituală. Mulțumesc și celor care s-au preocupat să ne simțim ca frații la această olimpiadă" (Teodora Iacob - județul Vrancea).

  • "Aceste zile la Iași pot spune că au fost unele cu adevărat magice. Am participat la Faza Națională a unei olimpiade pentru prima dată, așa că mi-am făcut griji destul de mari: «Dacă voi greși? Dacă nu am învățat destul?». Dar vizitarea acestui oraș mi-a adus pacea și credința în suflet că totul va ieși exact așa cum are Dumnezeu în plan. Faptul că în dimineața examenului am avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie a fost un adevărat dar din partea lui. Orașul în sine reflectă cât de important este pentru fiecare locuitor al acestuia, iar oamenii pe care am avut ocazia să îi întâlnesc sunt un exemplu bun de urmat în iubirea față de cei din jurul nostru. Orașul este frumos, plin de istorie, de poveste și sper că voi avea șansa să îl vizitez cât mai curând" (Ligia-Hanna Săbău - clasa a XI-a, Colegiul Național Bănățean, Timișoara).

  • "Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru bucuria de a fi din nou împreună la un astfel de eveniment după doi ani în care nu am avut această posibilitate. În acest timp ne gândim și la alți copii de pretutindeni care suferă și nu au parte de bucuria pe care o avem noi. De aceea, îi cerem lui Dumnezeu si Sfintei Fecioare darul păcii pentru lumea întreagă. Le mulțumim din inimă tuturor organizatorilor pentru munca depusă pentru ca noi să ne bucurăm de momente deosebit de frumoase" (Grupul Liceului Greco-Catolic "Timotei Cipariu", București).

  • "Un gând de recunoștință din parte celor șase elevi din Maramureș, împreună cu însoțitorul prof. Andrei Ciaba și a celor două profesoare din comisie: Ioana Man și Mihaela Pop. Dorim să vă felicităm pentru buna organizare a olimpiadei de religie și să mulțumim Diecezei romano-catolice de Iași și tuturor coordonatorilor și organizatorilor care au făcut posibil ca acest eveniment minunat să aibă loc. Ați fost la înălțime!!! Domnul să vă răsplătească cu mult har munca depusă în aceste zile și să ne revedem cu bine anul viitor într-o altă locație, la fel de minunată și primitoare precum cea din Iași" (Elevii din Maramureș).

  • "Zilele petrecute împreună în această perioadă la Iași sunt greu de exprimat în cuvinte. Am avut ocazia să ne reîntâlnim și să ne bucurăm cu toții, deoarece cei doi ani de pandemie ne-au ținut la distanță. Mulțumim organizatorilor Olimpiadei Naționale de Religie Catolică, dar și celorlalte persoane implicate în buna desfășurare a acestui concurs. Totul a fost la superlativ. Felicitări tuturor!" (Delegația din județul Vaslui).

  • "Iașul ne-a fost în aceste zile o frumoasă gazdă, un loc de liniște și o oază de bucurie! Dincolo de emoțiile competiției, aceste zile ne-au adus și ocazia de a cunoaște oameni ce poartă o parte a țării cu ei, de a forma noi legături și a descoperi bogăția orașului. Mulțumim tuturor celor ce s-au îngrijit de buna desfășurare a acestor zile sub toate aspectele! Cu siguranță tot ce am trăit și simțit ne va fi spre progresul sufletului și al minții. Suntem recunoscători pentru bucuria și deschiderea ce am găsit-o aici și prin care s-a creat o experiență de neuitat! (Delegația din județul Neamț).

*

Premianții

  • Ardei Cristian-Mihai, clasa a V-a, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu - premiul I

  • Ban Daria Maria, clasa a V-a, Liceul Teologic Greco-Catolic "Sfântul Vasile Cel Mare" Blaj - premiul II

  • Tancău Iulia, clasa a V-a, Școala Gimnazială Ploscuțeni - premiul III

  • Mihăică Monica, clasa a V-a, Școala Profesională Adjudeni - mențiune

  • Pascal Francesca-Luisa, clasa a VI-a, Școala Gimnazială "Mihail Sadoveanu" Huși - premiul I

  • Farcaș Denisa Lucia, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu - premiul II

  • Bodea Amadeea Maria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială "Silvania", Șimleul Silvaniei - premiul III

  • Andrei C. Maria Sidonia, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Gherăești - mențiune

  • Pop S.F. Maria-Daciana, clasa a VI-a, Colegiul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" - mențiune

  • Ungureanu Anastasia Erika, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Tuta - premiul I

  • Petercă C. Marcos, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Gherăești - premiul II

  • Olariu Alberta-Arina, clasa a VII-a, Școala Gimnazială "Anastasie Panu" Huși - premiul III

  • Iedenac Eliza-Maria, clasa a VII-a, Școala Gimnazială "Henryk Sienkiewicz" Solonețu Nou - mențiune

  • Bougatef Yasmina, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Vișeu de Sus - mențiune

  • Loghin Maria-Rita, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială "Mihail Sadoveanu" Huși - premiul I

  • Bodea Celia Clara, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială "Silvania" Șimleul Silvaniei - premiul II

  • Baciu Diana, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială "G. Enescu" Moinești - premiul III

  • Petrișor Simina, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială, comuna Tămășeni - mențiune

  • Iacob Teodora Elena, clasa a IX-a, Colegiul Național "Emil Botta" Adjud - premiul I

  • Dan Antonia Maria, clasa a IX-a, Colegiul Național "Ioan Slavici" - premiul II

  • Bloj Robert Gabriel, clasa a IX-a, Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia - premiul III

  • Andro C. Alessia, clasa a IX-a, Liceul Teologic Romano Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" - mențiune

  • Chelariu I. Daria-Celina, clasa a IX-a, Colegiul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" - mențiune

  • Faraoanu G. Flavio-Vladut, clasa a X-a, Colegiul National "Roman Voda" Roman - premiul I

  • Benchea-Cotaru Alexia Maria, clasa a X-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău - premiul II

  • Gherghelaș Antonia Hermine, clasa a X-a, Colegiul Național "Mihai Eminescu" Suceava - premiul III

  • Mureșan Răzvan Constantin, clasa a X-a, Colegiul Național Vasile Lucaciu Baia Mare - mențiune

  • Holhoș Sara Maria, clasa a X-a, Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia - mențiune

  • Herciu Marta Elena, clasa a XI-a, Colegiul Național "Emil Botta" Adjud - premiul I

  • Clopoțel P. C. Sorana - Maria, clasa a XI-a, Liceul Teoretic "Bogdan Vodă" Hălăucești - premiul II

  • Talaz Daria Victoria, clasa a XI-a, Colegiul Național "Ferdinand I" Bacău - premiul III

  • Ambruș L. Emese - Maria, clasa a XI-a, Colegiul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" - mențiune

  • Săbău Ligia Hanna, clasa a XI-a, Colegiul Național Bănățean Timișoara - mențiune

  • Bejan Sabina, clasa a XII-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău - premiul I

  • Crivăț Maria Elena, clasa a XII-a, Colegiul Național "Al.I. Cuza" Galați - premiul II

  • Ciobanu I. Alma-Mariana, clasa a XII-a, Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Săbăoani - premiul III

  • Balint V. Brigita-Maria, clasa a XII-a, Liceul Teoretic "Lascăr Rosetti" Răducăneni - mențiune

  • Balint Andreea Veronica, clasa a IX-a, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești - premiul I

  • Pop-Cohuț Z.C. Zena, clasa a IX-a, Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", Oradea - premiul II

  • Lețu Ștefan Cristian, clasa a IX-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău - premiul III

  • Fechită Maria Denisa, clasa a IX-a, Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași - mențiune

  • Gheț Maria, clasa a X-a, Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași - premiul I

  • Zsoldos C.I. Șerban-Mihai, clasa a X-a, Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" Oradea - premiul II

  • Bejan Robert Eduard, clasa a X-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău - premiul III

  • Moraru A.M. Erich - Peter, clasa a X-a, Colegiul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" - mențiune

  • Doboș Raluca Paula, clasa a XI-a, Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași - premiul I

  • Vaszi Petruț, clasa a XI-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău - premiul II

  • Feraru Denis, clasa a XI-a, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc De Assisi" - premiul III

  • Santu-Butucaru Selina-Carina, clasa a XI-a, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești - mențiune

  • Comnea Cristiana, clasa a XII-a, Liceul Greco-Catolic "Timotei Cipariu" București - premiul I

  • Bereș Marius, clasa a XII-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău - premiul III

  • Fechită Gabriel, clasa a XII-a, Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași - mențiune

*

Premiul special "Fericitul Anton Durcovici, episcop martir", ca apreciere pentru creativitatea și sensibilitatea literar-religioasă, ilustrate în teza susținută în cadrul Olimpiadei Naționale de Religie:

  • Bișog O. Iustin, Colegiul Național Iași, clasa a V-a

  • Ferenț L. Eduard Laurențiu, Colegiul Romano-Catolic "Sfântul Iosif", București, clasa a V-a

  • Spiridon Rareș-Cosmin, Colegiul Național "Cuza Vodă" Huși, clasa a V-a

  • Căpîlnean Camelia, Școala Gimnazială "Toma Cocișiu" Blaj, clasa a VII-a

  • Ciobanu G. Flavia-Gabriela, Școala Gimnazială Oțeleni, clasa a VII-a

  • Roman E.C. Mariagrazia, Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", Oradea clasa a VII-a

  • Zavedia I. Eva-Elena, Colegiul Romano-Catolic "Sfântul Iosif", București, clasa a VII-a

  • Mate Carol Robert, Colegiul Național "Gheorghe Vrănceanu", Bacău, clasa a IX-a

  • Dosoniu Cornelia Theodora, Liceul Greco-Catolic "Timotei Cipariu", București, clasa a XI-a

  • Duicu Alexandru, Colegiul Romano-Catolic "Sfântul Iosif", București, clasa a XI-a

Pr. Petru-Sebastian Tamaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

30 aprilie: Iași: Olimpiada Națională de Religie Catolică, ziua a 4-a

29 aprilie: Iași: Olimpiada Națională de Religie Catolică, ziua a 3-a

28 aprilie: Iași: Olimpiada Națională de Religie Catolică, ziua a 2-a

27 aprilie: Iași: Olimpiada Națională de Religie Catolică, ziua a 1-a

Album foto: Iași (catedrală): Liturghia de deschidere a Olimpiadei Naționale de Religie Catolică (27 aprilie). Foto: Andreea Dima / ERCIS FM

* * *

"Gazeta olimpică". Itinerar spre excelență. Olimpiada Națională de Religie Catolică. Ediția a XI-a, 27 aprilie - 1 mai 2022

Încheierea etapei naționale a Olimpiadei de Religie a impulsionat creativitatea și dorința de a înfăptui lucruri frumoase. Pe această linie se încadrează și dorința organizatorilor de a realiza un ziar pe care să îl ofere participanților în ziua premierii, și care să reprezinte o cronică a celor întâmplate. Produsul muncii lor poate fi consultat mai jos. : (pdf):

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Comunicat de presă: Olimpiada Națională de Religie Catolică la Iași

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Olimpiada Națională de Religie Catolică - II" (înregistrare video, 9 mai 2022)

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Olimpiada Națională de Religie Catolică - I" (înregistrare video, 2 mai)

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie cu participanții la Olimpiada de Religie (înregistrare video, 27 aprilie)

ERCIS FM: Interviu cu pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, despre Olimpiada de Religie (înregistrare video)

Iași: Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Religie Catolică (înregistrare video, 27 aprilie)

TVR Iași: Emisiunea "Lumina creștinului", ediția "Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică" (înregistrare video, 23 aprilie)


 

lecturi: 1440.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat