Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

Sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan (CPD) a avut loc sâmbătă, 30 aprilie 2022, în Aula "Preot Petru Albert" a Institutului Teologic Franciscan din Roman, cu începere de la ora 10.30. Menirea acestui Consiliu Pastoral este de a căuta să descopere problemele legate de activitățile pastorale în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice.

Consiliul este format din "credincioși creștini care sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, atât clerici și membri ai institutelor de viață consacrată, cât mai ales laici, care sunt desemnați conform criteriilor stabilite de episcopul diecezan". Astfel, sunt 20 membri de drept, care coordonează diferite oficii din cadrul diecezei; 11 preoți și 20 de laici aleși din cele 11 decanate ale diecezei; 5 reprezentanți ai unor asociații care activează în dieceză, 4 persoane consacrate din diferite ordine și congregații religioase și 10 membri aleși de episcopul diecezan. Întrucât în Dieceza de Iași au avut loc în această zi mai multe evenimente notabile (Olimpiada de Religie, întâlnirea vicențienilor, întâlnirea de la Traian etc.), la întâlnirea din Roman au fost alături de episcopul Iosif 48 de membri ai CPD.

A patra întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan a fost deschisă de preotul Alois Moraru, secretar general al CPD, care, după un moment de rugăciune condus de Preasfințitul Iosif Păuleț, a prezentat succint procesul verbal al reuniunii anterioare, din 13 noiembrie 2021, subliniind unele aspecte care au fost implementate deja în dieceză, a prezentat ordinea de zi și modul în care se va desfășura această sesiune, conștientizând adunarea despre bucuria de a fi împreună și a munci pentru binele Bisericii locale.

Având deja o experiență de 17 ani, Consiliul Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și-a propus o nouă abordare a chestiunilor pastorale sesizate în comunitățile diecezei, oferind numeroase modalități de analiză și comunicare. Astfel, unii din membrii CPD au oferit răspunsuri în scris la provocările trimise prin mijloacele moderne de comunicație, iar toți cei prezenți și-au putut exprima punctele de vedere în cadrul celor șase ateliere de lucru care s-au organizat în partea a doua a întâlnirii.

Prima temă a fost prezentată de părintele Daniel Iacobuț, vicar episcopal al Secțiunii "Pastorație" din cadrul Curiei Episcopale de Iași, care a raportul final asupra chestionarului pastoral intitulat "Glasul tău în Biserică. Analiza datelor și interpretarea rezultatelor sondajului realizat în Dieceza de Iași în perioada 1-30 iunie 2021". În urma acestei activități laborioase de a analiza cele 2.335 de seturi de răspunsuri la întrebările puse de echipa condusă de părintele Daniel Iacobuț, s-au cristalizat o viziune a conducerii Diecezei de Iași, concretizată printr-un program clar: Biserica locală de Iași își propune să fie tot mai mult o comunitate catolică misionară, înrădăcinată în Cristos, ancorată în realitate, aproape de oameni și angajată în mărturisirea credinței prin trăirea iubirii. De aici trebuie să pornească patru priorități însoțite de câte două obiective:

1) Formarea pentru creșterea în credință:

a) formarea operatorilor pastorali (cateheți, animatori, consilii pastorale, preoți etc.);

b) actualizarea catehezei de inițiere creștină;

2) Însoțire pastorală și comunitară:

a) elaborarea de itinerarii de discernământ vocațional;

b) însoțirea specifică în situațiile de criză;

3) Creșterea comuniunii ecleziale:

a) întărirea simțului de apartenență la comunitatea parohială;

b) întărirea relațiilor comunitare prin valorizarea carismelor;

4) Mărturia curajoasă și respectuoasă prin încurajarea implicării active și prin trăirea în mod coerent cu bucurie și entuziasm a Evangheliei în mijlocul lumii.

Chestionarul "Glasul tău în Biserică" a anticipat într-un mod providențial consultarea dorită de Biserică în vederea următoarei Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor dedicat temei: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". De fapt, consultarea, reflecția asupra rezultatelor și elaborarea unui plan pastoral constituie în sine un parcurs sinodal menit să ajute Biserica locală să fie mai fidelă chemării sale. În finalul expunerii sale, părintele Daniel a adus mulțumiri tuturor persoanelor care au contribuit, în diferite modalități, la elaborarea, distribuirea și completarea acestui chestionar.

Tema a doua a fost prezentată de Preasfințitul Iosif Păuleț, care a vorbit despre vizitele pastorale pe care le va începe în luna septembrie a acestui an. Apelând la canoanele Codului de Drept Canonic, episcopul a precizat că aceste vizite au menirea de a stimula și mai mult sentimentul de apartenență la Biserică, precum și legătura de comuniune care îi leagă pe preoți și pe credincioși de păstorul Diecezei de Iași.

Moderatorul întâlnirii a amintit apoi de evenimentul care a marchează acest an pastoral, anume parcursul diecezan al Sinodului Episcopilor, care se desfășoară între anii 2021 și 2023, despre sinodalitatea Bisericii, având tema "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Pentru a înțelege mai bine această inițiativă care se derulează și în Dieceza de Iași a fost invitat să ne vorbească părintele Felix Roca sr., numit referent diecezan pentru Sinodul Episcopilor. În expunerea sa, părintele Felix a vorbit despre scopul acestui sinod, despre țelul procesului sinodal diecezan și despre itinerarul procesului sinodal în Dieceza de Iași. Suntem în "fază de ascultare în Bisericile locale", care are loc prin promovarea unui amplu proces de consultare în perioada octombrie 2021 - august 2022. Pentru a sistematiza această activitate la nivel diecezan au fost conturate zece nuclee tematice: tovarăși de drum, ascultarea, luarea cuvântului, celebrarea, coresponsabili în misiune, dialogând în Biserică și în societate, cu celelalte confesiuni creștine, autoritate și participare, discernământ și decizie, formare pentru sinodalitate. Implementarea acestui proces sinodal în Dieceza de Iași se face prin multiple inițiative prin intermediul cărora să se realizeze această amplă consultare la nivel diecezan, distribuirea unor materiale de informare (broșuri, cărți, articole, site-uri internet etc.) și organizarea unor evenimente diecezane sau parohiale.

Detalierea acestor idei, sistematizate în două întrebări, 1) Ce îi împiedică pe membrii comunităților noastre să fie mai activi în trăirea propriei misiuni? 2) Care sunt problemele particulare din Biserică și din societatea cărora ar trebui să le acordăm mai multă atenție?), a revenit tuturor participanților care au format șase grupuri de lucru și timp de 35 de minute au elaborat numeroase răspunsuri.

După recitarea antifonului "Regina caeli" a urmat tema prezentată de părintele Francisc Fărcășel, "Ziua Tineretului la nivel diecezan - o nouă abordare". Parohul de Sagna, care va găzdui una din cele 11 întâlniri decanale din ziua de sâmbătă, 7 mai 2022, a arătat de ce Ziua Tineretului din acest an, care va avea loc în prima sâmbătă din luna mai - așa cum este tradiția în Dieceza de Iași, va avea loc în fiecare decanat din Dieceza de Iași, dobândind astfel un caracter diecezan. Tema din acest an este "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). Se continuă, astfel, itinerarul dorit de Sfântul Părinte care are în centru îndemnul "Ridică-te!", expresie care are și semnificația de a învia, de a se trezi la viață. În anul 2018, Oficiul pentru Pastorația Tineretului anunța intenția de a organiza, la un anumit interval, Ziua Tineretului la nivel diecezan în fiecare decanat pentru a garanta o mai bună comuniune a tinerilor și o mai profundă formare. În anul 2019, Ziua Tineretului a fost trăită în ziua de 1 iunie în jurul Sfântului Părinte prezent la Iași, în anul 2020 - marcat de pandemia de covid - nu a fost posibilă organizarea vreunui eveniment, iar anul trecut Ziua Tineretului la nivel diecezan a fost marcată în fiecare parohie. Anul acesta, în ciuda faptului că situația sanitară s-a ameliorat, nu a fost considerat oportun un eveniment de amploare, astfel încât Ziua Tineretului va fi marcată în aceeași zi în fiecare decanat, astfel încât va avea un caracter diecezan.

Urmând ordinea de zi, părintele Alois Moraru, vicepostulator diecezan al Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei, a expus câteva din activitățile comisiilor care s-au constituit la 30 ianuarie anul acesta în vederea analizei vieții, activității, scrierilor și morții acestui "erou al carității creștine".

Timp de 30 de minute au fost analizate alte aspecte pastorale concrete și actuale derulate în Dieceza de Iași. Emigranții din Ucraina și implicarea Episcopiei de Iași a constituit un subiect special, marcat de mărturiile preoților Egidiu Condac și Florin-Petru Sescu, dar și a lui Corneliu Bulai - din partea Asociației Kolping România, care sunt implicați în acest segment caritativ al diecezei noastre. Un alt subiect a fost cel al recensământului populației, susținut de mai multe intervenții care au prezentat importanța unei corecte implicări din partea fiecărui creștin catolic, așa cum au prezentat pr. Francisc Fărcășel, pr. Egidiu Condac și domnul Damian Comorașu. Răspunzând unei solicitări exprese, părintele Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan, a oferit detalii despre finalitatea proiectului "Cutia speranței", iar Preasfințitul Iosif a subliniat precizia cu care informat despre proiectele misionare derulate în Dieceza de Iași.

După 156 de minute de ascultare, analiză și expunere a răspunsurilor găsite la chestiunile supuse dezbaterii, a patra întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (a patra "echipă", după cele din 2005-2010, 2010-2016 și 2016-2020) a fost conchisă de Preasfințitul Iosif Păuleț, care a făcut alte scurte precizări, a mulțumit secretariatului și membrilor prezenți, invitându-i pe toți la rugăciune și la agapa oferită de frații franciscani.

Pr. Alois Moraru, secretar general al CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 aprilie: Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 1254.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat