Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Republica Moldova: Mons. Lodeserto: "La masa «Papa Francisc» nu dăm de mâncat, ci de trăit"

de Daniele Rocchi

La nr. 17 din str. Avram Iancu, în inima Chișinăului, la doi pași de piața unde moldovenii din toate părțile vin să vândă produsele lor, se află masa "Papa Francisc". Poarta se deschide pentru a lăsa să intre un camion de produse. Este ziua de descărcare de marfă, dar cel care trăiește alături de structură jură că așa este întotdeauna.

Și n-ar putea să fie altfel dat fiind că masa servește peste 200 de familii pe zi. La alte 50, care nu se pot mișca, pachetul de alimente este predat acasă. Cu venirea refugiaților ucraineni, care fug de război, organizarea slujirii a fost revizuită în orare. În prima parte a dimineții vin săracii moldoveni, iar după ora 12.00 este rândul familiilor ucrainene fugite din război. În interior marea bucătărie este deja în plină activitate. Pe aragazuri se fierbe supă de pui, pastă, pui la tavă și cartofi. Dar meniul prezintă adesea feluri care sunt un amestec de rețete locale și italiene. Sora Andrea, africană, și sora Estera, româncă, Misionare ale Carității ale Maicii Tereza, se ocupă de curățarea cartofilor în curtea interioară. Va fi o muncă lungă dat fiind numărul de saci, dar își desfășoară slujirea lor împărțind zâmbete. Lângă bucătărie doi tineri italieni din Milano, în serviciu civil, și un voluntar torinez împachetează produse pentru igiena personală de destinat celor care vin la masă. În cămară, între timp, sunt aranjate pachetele de zahăr.

Un adevărat "lanț de montaj" al solidarității pus pe picioare de Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al Diecezei de Chișinău, pentru care masa "Papa Francisc" este numai unul din agrenaje. "Masa - explică la agenția SIR preotul de origini salentine aflat de mulți ani în Moldova unde a devenit cetățean - a fost printre primele, dacă nu prima, masă a Bisericii Catolice în țară. Face parte din Fundația «Regina Pacis», legată de dieceză și al cărei reprezentant legal sunt. Apoi avem o a doua masă în nordul Moldovei, trei case familie, două reședințe sociale pentru cei fără adăpost, o școală de formare profesională în închisorile pentru minori, singura din statul moldovean, plus diferite activități desfășurate în sinergie cu Ministerul Justiției pentru a abate suferința celor care ies din închisoare după ce și-au ispășit pedeapsa pentru delicte de dependență de droguri și violență familială. Apoi există Caritas național care gestionează proiecte în domeniu sanitar și formativ, Optima Fide, agenție umanitară a Bisericii Greco-Catolice care se dedică alcoolicilor și drogaților și Casa Providenței care este un recipient de activități sociale. O mare rețea de caritate pe care episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa, a voit-o ca semn de apropiere concretă de cel care trăiește în sărăcie".

"Masa «Papa Francisc» - adaugă preotul - vrea să fie un semn al angajării Bisericii Catolice locale în a da răspunsuri concrete la nevoile populației acestei țări care este una dintre cele mai sărace din bătrânul continent. O sărăcie structurală pe care pandemia mai întâi și războiul din Ucraina, acum, au agravat-o ulterior". În pofida tuturor dificultăților momentului masa continuă slujirea sa și misiunea sa cu un stil de "caritate familială" pe care Mons. Lodeserto îl explică astfel: "Aici nu se vine pentru a se așeza, a mânca și a pleca. În cultura locală toate acestea ar fi umilitoare. Cel care vine la noi aparține tuturor claselor sociale, de la foști politicieni, profesori, funcționari, angajați căzuți în sărăcie din cauza crizei până la simpli cetățeni șomeri, persoane vulnerabile și refugiați. Nimănui dintre ei nu-i este luată demnitatea pe care o merită; iată pentru ce noi nu servim mâncarea, ci le dăm ceea ce le este de folos pentru a mânca, ce poate să fie deja gătit sau crud, de dus acasă unde va fi consumat cu restul familiei. Când este necesar, dăm și medicamente, haine și kituri igienice". În puține cuvinte, reafirmă vicarul general, "pentru noi masa nu înseamnă a da de mâncare ci a da de trăit".

"Caritatea pentru a umple numai stomacul se poate face în atâtea moduri, dar dacă folosește pentru a umple viața atâtor persoane atunci asumă o relevanță enormă. Masa noastră este un loc de întâlnire de persoane care sunt făcute să înțeleagă că sunt importante și că le iubim. Și asta poate avea loc și grație bucătăriei și hranei care favorizează relațiile și întâlnirea conferind o nuanță în plus de atenție față de persoană". Dacă există un moto pe care-l întrupează misiunea acestei mese în centrul Chișinăului, pentru Mons. Lodeserto, aceste este "«caut prieteni pentru o bucată de pâine». Trebuie să facem în așa fel încât bucata de pâine să devină un loc de întâlnire al unei prietenii durabile. Acesta este mesajul Euharistiei: Trupul lui Cristos devine masă la care prietenii se întâlnesc în unitate. Masa este caritatea care vine din Evanghelie".

(După Agenția SIR, 28 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 441.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat