Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Amintirea cardinalului Carlos Amigo Vallejo, decedat la vârsta de 87 de ani

Om de pace și de reconciliere

Cardinalul Carlos Amigo Vallejo, din Ordinului Fraților Minori, arhiepiscop emerit de Sevilla, în Spania, a murit miercuri, 27 aprilie 2022, la Hispital Universitario din Guadalajara. S-a născut la Medina de Rioseco, în Arhidieceza de Valladolid, la 23 august 1934, și a fost hirotonit preot la 17 august 1960. Numit la 17 decembrie 1973 arhiepiscop de Tanger, în Maroc, a primit consacrarea episcopală la 28 aprilie 1974. Apoi la 22 mai 1982 a devenit arhiepiscop de Sevilla. Ioan Paul al II-lea l-a creat și publicat cardinal, al titlului "Santa Maria in Monserrato" a spaniolilor, în consistoriul din 21 octombrie 2003. A renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei la 5 noiembrie 2009. Înmormântarea va fi celebrată sâmbătă 30 aprilie 2022, la ora 11.30, la altarul Jubileului din catedrala din Sevilla. Cardinalul Amigo Vallejo va fi apoi îngropat în capela "Sfântul Paul", situată alături de Virgen de los Reyes, așa cum el însuși a cerut.

Cu propria carismă franciscană, întărit și de studiile în medicină și psihologie, a fost protagonist al dialogului cu musulmanii în nordul Africii și în rolul de mediator între Spania, Algeria, Libia, Maroc, Mauritania și Tunisia. În afară de asta, a avut mereu o privire de atenție deosebită față de continentul american. Iată profilul cardinalului spaniol Carlos Amigo Vallejo, decedat ieri la vârsta de 87 de ani.

În aceste ore, arhiepiscopul de Sevilla, Monseniorul Josep Àngel Saiz Meneses, a dat glas condoleanțelor și afectului întregii populații pentru regretatul cardinal care a fost păstorul arhidiecezei din 1982 până în 2009. Arhiepiscopul, care i-a amintit și slujirea și pasiunea evanghelizatoare totală ca "figură cheie a Bisericii și a societății din timpul său", a fost deosebit de aproape de predecesorul său, mai ales de la internarea sa în spital, la 25 februarie, ca urmare a unei căderi, în timpul unei celebrări, datorită căreia a fost supus unei operații la șold. Condițiile de sănătate ale cardinalului s-au agravat după aceea și lunea trecută a fost supus unei intervenții chirurgicale la plămâni. Cu cuvinte de afect și recunoștință l-a amintit și Monseniorul Juan José Asenjo Pelegrina, la rândul său arhiepiscop de Sevilla între 2009 și 2021, care a fost coadiutor al cardinalului Amigo Vallejo timp de circa un an și apoi succesor direct.

Camera mortuară va fi pregătită joi, 28 aprilie, în Salón del Trono din palatul arhiepiscopal din Sevilla, în a cărui capelă va fi celebrată Liturghia pentru cardinal. Între timp, primăria a declarat doliu citadin oficial pentru moartea cardinalului - definit fiu adoptiv al orașului tocmai datorită episcopatului său lung - de la amiaza de joi la amiaza de vineri.

Carlos Amigo Vallejo s-a născut în 1934. Tatăl său José era medic și a fost și primar de Medina de Rioseco. A început studiile de medicină la Valladolid, însă le-a abandonat imediat pentru a intra în noviciatul Ordinului Fraților Minori. Hirotonit preot în 1960 de Monseniorul Miguel Nóvoa Fuente, episcop auxiliar de Santiago de Compostela, a studiat filozofie la Roma. Apoi la Universidad Central din Madrid a studiat psihologie.

Numit în 1970 superior al Provinciei Franciscane de Santiago, în 1973 a fost ales arhiepiscop de Tanger în Maroc, primind consacrarea episcopală anul următor în biserica "San Francisco el Grande" la Madrid. L-a consacrat cardinalul Marcelo González Martín, arhiepiscop de Toledo; co-consacratori Monseniorul Félix Romero Menjíbar, arhiepiscop de Valladolid, și Monseniorul Francisco Aldegunde Dorrego, arhiepiscop emerit de Tanger. Gratia et pax este motoul său episcopal.

În februarie 1976, la Tripoli, în Libia, a participat, ca membru al delegației Sfântului Scaun, la întâlnirea de dialog islamico-creștin patronată de Secretariatul pentru Necredincioși și de Republica Arabă Libia. În octombrie 1977 a participat la a patra adunare generală a Sinodului Episcopilor, dedicată catehezei, ca delegat al Conferinței Episcopale Regionale din Nord Africa.

În timpul slujirii episcopale la Tanger s-a angajat mai ales în dialogul interreligios și în ecumenism, participând la numeroase întâlniri. Sub episcopatul său au fost demarate relațiile diplomatice între Sfântul Scaun și Maroc. În diferite ocazii a fost mediator pentru soluționarea problemelor existente între țările din Maghreb și Spania. S-a angajat în crearea de centre pentru promovarea socială a femeii musulmane și în promovarea de relații mai bune între comunitățile creștină, musulmană și ebraică.

La 22 mai 1982 a fost numit arhiepiscop de Sevilla, primind pallium la 9 iunie, de la arhiepiscopul Antonio Innocenti, nunțiu apostolic în Spania, în timpul celebrării de luare în posesie în catedrală. În octombrie 1983 a participat la a șasea adunare generală a Sinodului Episcopilor - dedicată reconcilierii și pocăinței în misiunea Bisericii - ca membru desemnat de Ioan Paul al II-lea.

În 1984 a fost ales în comitetul executiv al Conferinței Episcopale Spaniole, funcție desfășurată până în 1987 și apoi între 2005 și 2009. A avut, începând tot din 1984, și rolul de președinte al comisiei episcopale pentru pregătirea și celebrarea celui de-al cincilea centenar al evanghelizării Americii (1992).

În 1990, Ioan Paul al II-lea l-a numit membru al Comisiei Pontificale pentru America Latină, reînnoindu-i după aceea funcția. În 1992 a luat parte la a patra Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican la Santo Domingo.

La Sevilla, a făcut parte din comitetul de experți format cu ocazia expoziției universale, pentru a aduce contribuția viziunii creștine la manifestație.

În iunie 1993 l-a primit pe Ioan Paul al II-lea, pentru a doua oară, la Sevilla cu ocazia încheierii celui de-al 45-lea Congres Euharistic Internațional. Un milion de credincioși au participat la Statio Orbis conclusivă din 13 iunie. O celebrare deosebit se semnificativă pentru el și voită puternic.

Tot în 1993, cu ocazia adunării extraordinare a Conferinței Episcopale Spaniole, arhiepiscopul Amigo Vallejo a fost ales președinte al comisiei episcopale pentru raporturile dintre episcopi și superiori majori, funcție menținută până în 1999. Ca membru al Conferinței Episcopale din țara sa a participat și la a noua adunare generală a Sinodului Episcopilor din 1994 despre viața consacrată.

În martie 1999, în adunarea plenară extraordinară a Conferinței Episcopale Spaniole, a fost ales președinte al comisiei pentru misiuni și cooperarea între Biserici, funcție păstrată până în 2005.

La 3 februarie 2002 a fost numit membru al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății).

Ca păstor al Bisericii care este în Sevilla a dat un impuls semnificativ pregătirii Marelui Jubileu din 2000. În anul pastoral 1997-1998 a convocat adunarea diecezană a confraternităților, ca preludiu la primul congres internațional al confraternităților și religiozității populare, celebrat după aceea în catedrala din Sevilla în octombrie 1999.

În noiembrie 1998 a organizat congresul diecezan de caritate și de sărăcie, tot în catedrala din Sevilla. În septembrie 1999 a prezidat ceremonia de inaugurare a noului seminar diecezan, în prezența și a regelui Juan Carlos al II-lea.

Creat cardinal în consistoriul din 21 aprilie 2003, la 27 aprilie 2004 a luat în posesie titlul "Santa Maria in Monserrato" a spaniolilor. De la 6 la 8 octombrie a participat la Symposium despre Euharistie ca pregătire la al 48-lea Congres Euharistic Internațional desfășurat apoi la Guadalajara, în Mexic, luând parte și la lucrările aceluiași congres. La 13 noiembrie 2004 a intervenit la conferința internațională despre îngrijirile paliative promovată de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Sănătății. La 5 noiembrie 2009 a renunțat la conducerea pastorală a Arhidiecezei de Sevilla.

A luat parte și la conclavele din 2005 și din 2013. Ca trimis special al lui Benedict al XVI-lea, în 2011 a prezidat celebrările pentru cei cinci sute de ani ai primei circumscripții ecleziastice înființate în America, la Santo Domingo și Puerto Rico. În 2012, tot ca trimis special al papei, a prezidat celebrările de încheiere ale celui de-al cincilea centenar al venirii la Puerto Rico a primului episcop, don Alonso Manso.

Ca o confirmare a atenției sale față de continentul american, a participat la întâlnirile Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM). Sunt numeroase distincțiile internaționale care i-au fost atribuite, îndeosebi de Republica Dominicană și de Panama. În afară de asta era membru al Academiilor de Buenas Letras, de Medicină și de Bellas Artes din Sevilla.

(După L'Osservatore Romano, 28 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 322.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat