Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coman: A trăi Paștele încurajați de "mărturia apostolică actuală" a episcopului auxiliar

Duminică, 24 aprilie 2022, comunitatea catolică din Coman s-a bucurat de întâlnirea sacramentală cu Isus înviat și de trăirea Euharistiei, împreună cu Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar.

După un itinerar liber și ușor, căci erau zorii unei dimineți de sărbătoare, Preasfințitul Petru Sescu a ajuns la Coman cu acele atitudini propuse cu insistență de Evanghelia zilei: pace și milostivire. Am ratat primirea specială pregătită, căci a ajuns mai repede, dar am profitat de vremea bună și după Liturghie au fost mai multe momente de dialog, împărtășire și comuniune. După Sfânta Liturghie, la ieșirea din biserică, enoriașii au venit să dea mâna cu înaltul oaspete care, în același timp, era acasă, căci episcopul este acasă în orice parohie din dieceză.

Desigur în centrul sărbătorii a fost Isus Cristos prezent la Sfânta Liturghie; noutatea a fost oferită de episcop căci fiind urmaș ales și consacrat "ca apostol" ne-a oferit o mărturie apostolică actuală prezentată pentru încurajare și însoțire pe calea învierii și a vieții noi.

Mărturia Preasfinției Sale ne-a îndemnat să păstrăm lumina și strălucirea, daruri primite de la Isus Cristos cel înviat, bucurându-ne de harul sfințitor și de "noua strălucire care ne-au fost oferite de Isus, iar flacăra delicată a adevărului și a binelui care au fost aprinse în noi, să le păzim cu multă grijă și stăruință pentru a duce ceva din strălucirea și bunătatea lui Dumnezeu în această lume a noastră. Îndreptându-ne atenția spre sfântul papă, Ioan Paul al II-lea, care a dorit ca această duminică să fie sărbătorită ca "Sărbătoarea Milostivirii dumnezeiești - Duminica Divinei Îndurări", episcopul ne-a amintit că papa și-a încheiat existența în seara din ajunul acestei sărbători. Atât de frumos Papa Benedict spune că sfântul papă plecând ne-ar spune: "Aveți încredere în Divina Milostivire! Deveniți bărbați și femei ai milei lui Dumnezeu zi de zi! Milostivirea este haina luminii pe care Domnul ne-a dat-o la Botez. Nu trebuie să lăsăm ca această lumină să se stingă; dimpotrivă, trebuie să crească în noi în fiecare zi și astfel să aducă între oameni vestea bună, adică Evanghelia lui Dumnezeu" (Papa Benedict, Omilie, 15 aprilie 2016).

Episcopul i-a invitat pe credincioși să participe în timpul pascal la Calea Luminii, inclusă arhitectural în designul bisericii, pentru a completa itinerarul sfânt de la "Calea Crucii" ce a fost cinstită în timpul Postului Mare, cu cel de la "Calea luminii" și a bucuriei. Aceasta este calea integrală propusă de Isus Cristos, răstignit și înviat, jertfit și victorios. Acest itinerar urmat cu credință și trăit cu pietate ne va permite să exclamăm ca și apostolul Toma, "Domnul meu și Dumnezeul meu!". Așa vom putea, după expresia Papei Francisc să continuăm să scriem acele fapte pe care evanghelistul nu le-a scris dar sunt înfăptuite prin Isus Cristos: "Evanghelia milostivirii rămâne o carte deschisă în care să se scrie în continuare semnele ucenicilor lui Cristos, gesturi concrete de iubire, care sunt cea mai bună mărturie a milostivirii. Cu toți suntem chemați să devenim scriitori vii ai Evangheliei, purtători ai Evangheliei pentru fiecare bărbat și femeie de astăzi" (Papa Francisc, Omilie, 3 aprilie 2016).

Alături de celelalte componente ale predicii și ale mărturiei date de episcopul Petru Sescu, psalmul responsorial proclamat ne-a pus în inimi și în conștiință această realitate revelată de Sfânta Scriptură și descrisă de Papa Francisc: "veșnică este îndurarea lui" (Psalmul 117 / 118,2). "Cu adevărat, milostivirea lui Dumnezeu este veșnică; nu se termină, nu se epuizează, nu cedează în fața închiderilor, și nu obosește niciodată. În acest pentru totdeauna, veșnic găsim sprijin în momentele de încercare și slăbiciune, pentru că suntem siguri că Dumnezeu nu ne părăsește: El rămâne cu noi pentru totdeauna. Mulțumim cu multă recunoștință pentru iubirea lui atât de mare încât ne este imposibil să înțelegem: este atât de mare! Să cerem harul de a nu obosi niciodată să primim, să ne lăsăm atinși de milostivirea Tatălui și să o aducem celorlalți oameni: să cerem haruri ca noi înșine să fim milostivi, să răspândim puterea Evangheliei peste tot, să scriem acele pagini ale Evangheliei pe care apostolul Ioan nu le-a scris dar ar fi atât de bine să le scriem noi (Papa Francisc, Omilie, 3 aprilie 2016). Cu recunoștință, comunitatea rămâne deschisă și bucuroasă de vizitele pastorale ale episcopilor și preoților, căci este o comunitate atentă față de păstorii ei.

A consemnat Laura Brandiu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 aprilie: Coman: Vizita episcopului auxiliar Petru Sescu


 

lecturi: 875.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat