Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (24 aprilie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, ultima zi din Octava de Paște, Evanghelia ne relatează prima și a doua apariție a Celui Înviat discipolilor. Isus vine la Paște, în timp ce apostolii sunt închiși în cenacol, de frică, dar pentru că Toma, unul din cei doisprezece, nu este prezent, se întoarce după opt zile (cf. In 20,19-29). Să ne focalizăm asupra celor doi protagoniști, Toma și Isus, privind mai întâi la discipol și după aceea la Învățător. Este un dialog frumos pe care îl au, aceștia doi.

Înainte de toate, apostolul Toma. El ne reprezintă pe noi toți, care nu eram prezenți în cenacol când Domnul a apărut și nu am avut alte semne fizice sau apariții din partea Lui. Și nouă, ca acelui discipol, uneori ne este greu: cum să credem că Isus a înviat, că ne însoțește și este Domnul vieții noastră fără să-l fi văzut, fără să-l fi atins? Cum se poate crede asta? De ce Domnul nu ne dă vreun semn mai evident al prezenței sale și al iubirii sale? Vreun semn ca eu să pot vedea mai bine... Iată, și noi suntem ca Toma, cu aceleași îndoieli, aceleași raționamente.

Dar nu trebuie să ne rușinăm de asta. De fapt, relatându-ne istoria lui Toma, Evanghelia ne spune că Domnul nu caută creștini perfecți. Domnul nu caută creștini perfecți; Domnul nu caută creștini care nu se îndoiesc niciodată și arată mereu o credință sigură. Când un creștin este așa, există ceva ce nu merge. Nu, aventura credinței, ca pentru Toma, este făcută din lumini și umbre. Dacă nu, ce credință ar fi? Ea cunoaște timpuri de mângâiere, de elan și de entuziasm, dar și oboseli, rătăciri, îndoieli și obscurități. Evanghelia ne arată "criza" lui Toma pentru a ne spune că nu trebuie să ne temem de crizele vieții și ale credinței. Crizele nu sunt păcat, sunt drum, nu trebuie să ne temem de ele. De atâtea ori ne fac umili, pentru a elibera de ideea că suntem în ordine, că suntem mai buni decât alții. Crizele ne ajută să ne recunoaștem nevoiași: reînsuflețesc nevoia de Dumnezeu și astfel ne permit să ne întoarcem la Domnul, să atingem rănile sale, să trăim din nou experiența iubirii sale, ca prima dată. Iubiți frați și surori, este mai bună o credință imperfectă dar umilă, care mereu se întoarce la Isus, decât o credință puternică dar îngâmfată, care ne face orgolioși și aroganți. Vai acestora, vai!

Și în fața absenței și a drumului lui Toma, care este adesea și a noastră, care este atitudinea lui Isus? Evanghelia spune de două ori că El "a venit" (v. 19.26). Prima dată, și apoi a doua oară, după opt zile. Isus nu capitulează, nu renunță la noi, nu se înspăimântă de crizele noastre, de slăbiciunile noastre. El se întoarce mereu: când ușile sunt închise, se întoarce; când ne îndoim, se întoarce; când, ca Toma, avem nevoie să-l întâlnim și să-l atingem mai de aproape, se întoarce. Isus se întoarce mereu, bate la ușă mereu, și nu se întoarce cu semne puternice care ne-ar face să ne simțim mici și nepotriviți, chiar rușinați, ci cu rănile sale; se întoarce arătându-ne rănile sale, semne ale iubirii sale care a împărtășit fragilitățile noastre.

Fraților și surorilor, în special atunci când experimentăm oboseli sau momente de criză, Isus, Cel Înviat, dorește să se întoarcă pentru a fi cu noi. Așteaptă numai ca să-l căutăm, să-l invocăm, ba chiar, ca Toma, să protestăm, ducându-i nevoile noastre și necredința noastră. El se întoarce mereu. De ce? Pentru că este răbdător și milostiv. Vine ca să deschidă cenacolele fricilor noastre, ale necredințelor noastre, pentru că vrea să ne dea mereu o altă oportunitate. Isus este Domnul "altor oportunități": mereu ne dă o altă oportunitate, mereu. Să ne gândim așadar la ultima dată - să facem un pic de comemorare - în care, în timpul unui moment dificil, sau a unei perioade de criză, ne-am închis în noi înșine, baricadându-ne în problemele noastre și lăsându-l pe Isus afară. Și să promitem, data următoare, în trudă, să-l căutăm pe Isus, să ne întoarcem la El, la iertarea sa - El iartă mereu, mereu! -, să ne întoarcem la acele răni care ne-au vindecat. Astfel, vom deveni capabili și de compasiune, de a ne apropia fără rigiditate și fără prejudecăți de rănile celorlalți.

Sfânta Fecioară Maria, Mamă a milostivirii - mie îmi place s-o cred ca Mamă a milostivirii în lunea de după Duminica Milostivirii -, să ne însoțească pe drumul credinței și al iubirii.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Astăzi diferite Biserici Orientale, Catolice și Ortodoxe, precum și diferite comunități latine, celebrează Paștele conform calendarului iulian. Noi l-am celebrat duminica trecută, conform calendarului gregorian. Adresez cele mai dragi urări ale mele: Cristos a înviat, adevărat a înviat! El să umple cu speranță așteptările bune ale inimilor. El să dăruiască pacea, insultată de barbariile războiului. Chiar astăzi se împlinesc două luni de la începutul acestui război: în loc să se oprească, războiul s-a înăsprit. Este trist că în aceste zile, care sunt cele mai sfinte și solemne pentru toți creștinii, se simte mai mult zgomotul mortal al armelor în locul sunetului clopotelor care vestesc învierea; și este trist că armele iau tot mai mult locul cuvântului.

Reînnoiesc apelul la o încetare pascală a focului, semn minim și tangibil al unei voințe de pace. Să se oprească atacul, pentru a veni în întâmpinarea suferințelor populației epuizate; să se oprească, ascultând de cuvintele Celui Înviat, care în ziua de Paște le repetă discipolilor săi: "Pace vouă!" (Lc 24,36; In 20,19.21). Cer tuturor să mărească rugăciunea pentru pace și să aibă curajul de a spune, de a manifesta că pacea este posibilă. Liderii politici, vă rog, să asculte glasul oamenilor, care vor pacea, nu o escaladare a conflictului.

În această privință, salut și mulțumesc participanților la Marșul extraordinar Perugia-Assisi pentru pace și fraternitate, care se desfășoară astăzi; precum și celor care au aderat dând viață la manifestări asemănătoare în alte orașe din Italia.

Astăzi episcopii din Camerun fac împreună cu credincioșii lor un pelerinaj național la Sanctuarul marian din Marianberg, pentru a reconsacra țara Născătoarei de Dumnezeu și a o pune sub ocrotirea ei. Se roagă îndeosebi pentru întoarcerea păcii în țara lor, care de peste cinci ani, în diferite regiuni, este sfâșiată de violențe. Să înălțăm și noi rugăciunea noastră, împreună cu frații și surorile din Camerun, pentru ca Dumnezeu, prin mijlocirea Fecioarei Maria, să dea curând o pace adevărată și durabilă acestei țări iubite.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini veniți din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi, salut polonezii, cu un gând pentru conaționalii care celebrează "Ziua binelui" promovată de Caritas, precum și victimele accidentelor din mine. Salut credincioșii din Milano, Faenza, Verolanuova, Nembro și voluntarii vicentini din Ordinul de Malta. Un salut special pelerinajului tinerilor miruiți din Dieceza de Piacenza-Bobbio, însoțiți de episcopul lor, precum și tinerilor de la Mir din Mondov?, Almenno San Salvatore, Albegno, Cazzago San Martino și Alta Padovana, precum și grupului din Sant'Angelo Lodigiano și ministranților din Spirano. Salut cinstitorii Milostivirii Divine veniți aici astăzi, în biserica-sanctuar "Santo Spirito in Sassia"; și participanții la Drumul de la Sacra di San Michele la Monte Sant'Angelo.

Duminică frumoasă tuturor! Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 301.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat