Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviul papei acordat cotidianului argentinian "La Nación"

"Gata la orice pentru a opri războiul"

"Sunt gata să fac orice pentru a opri războiul". În interviul acordat cotidianului argentinian "La Nación", publicat joi, 21 aprilie 2022. Papa Francisc nu a recurs la cuvinte răstălmăcite pentru a reafirma prioritatea de a ajunge la pacea în Ucraina.

Jurnalistului Joaquín Morales Solá Papa Francisc i-a confirmat că "există mereu" eforturi pentru a ajunge la pace: "Vaticanul nu se odihnește niciodată. Nu vă pot relata detaliile pentru că n-ar mai fi eforturi diplomatice. Dar tentativele nu vor înceta niciodată".

Interpelat cu privire la vizita făcută, în dimineața zilei de 25 februarie, la Ambasada Federației Ruse pe lângă Sfântul Scaun, în Via della Conciliazione, papa a afirmat: "Am mers singur. Nu am voit ca să mă însoțească nimeni. A fost o responsabilitate personală. A fost o decizie pe care am luat-o într-o noapte de veghe gândindu-mă la Ucraina. Este clar pentru cel care vrea să vadă lucrurile așa cum sunt că indicam guvernului care poate pune capăt războiului imediat. Pentru a fi sincer, voiam să fac ceva pentru ca să nu mai fie o singură moarte în plus în Ucraina. Nici măcar una în plus. Și sunt dispus să fac orice".

Și cu privire la motivațiile care au dezlănțuit războiul, pontiful a spus: "Fiecare război este anacronic în această lume și la acest nivel al civilizației. De aceea am sărutat public steagul Ucrainei. A fost un gest de solidaritate față de morții săi, față de familiile sale și față de cei care au fost constrânși să emigreze".

În afară de asta, cu privire la posibilitatea unei călătorii a lui la Kiev pontiful a explicat: "Nu pot face nimic care să pună în pericol obiective superioare, care sunt sfârșitul războiului, o încetare a focului, sau cel puțin un coridor umanitar. La ce ar folosi ca papa să meargă la Kiev dacă războiul ar continua ziua următoare?"

"De ce nu-l nominalizați niciodată pe Putin sau Rusia?". La această întrebare a jurnalistului, papa Francisc a răspuns: "Un papă nu nominalizează niciodată un șef de stat și cu atât mai puțin o țară, care este superioară șefului său de stat".

Papa Francisc a vorbit și despre raportul "foarte bun" și despre o posibilă întâlnire cu patriarhul de Moscova, Chiril. "Îmi pare rău că Vaticanul a trebuit să anuleze o a doua întâlnire cu patriarhul Chiril, pe care am programat-o pentru iunie la Ierusalim. Dar diplomația noastră a considerat că o întâlnire între noi în acest moment poate aduce multă dezorientare. Eu am promovat mereu dialogul interreligios. Când eram arhiepiscop de Buenos Aires am reunit într-un dialog rodnic creștini, evrei și musulmani. A fost una din inițiativele de care sunt mai orgolios. Este aceeași politică pe care o promovez în Vatican. Așa cum m-ați auzit de multe ori, pentru mine acordul este superior conflictului".

(După L'Osservatore Romano, 22 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 475.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat