Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Parfumul Celui Înviat

de Luigi Maria Epicocco

Plecaseră aproape toți și cadavrele răstigniților încă stăteau pironite pe cruci. Era obicei al romanilor să lase trupurile condamnaților la moarte atârnate ca avertisment pentru toți.

Iosif din Arimateea a cerut și a obținut permisiunea de a lua trupul lui Isus pentru a-l îngropa, și fără ajutorul niciunui slujitor ci numai al lui Nicodim și Ioan a urcat pentru a scoate din cuie mâinile și picioarele de pe lemn. Apoi l-a îmbrățișat din spate cu aceeași duioșie cu care un tată ia în brațe un copil adormit și lent ajutat de ceilalți l-a dat jos de pe cruce. Mama a primit în brațele sale acel trup fără viață. Probabil aceea era sabia pe care bătrânul Simeon o prevestise cu mulți ani înainte? Acum acel fiu pe care nu-l mai putea naște zăcea pe brațele ei.

Iosif a întins un giulgiu curat și fără a spune nimic se ocupa cu delicatețe să înfășeze trupul lui Isus. Știa ca bun israelit că trupurile moarte ale celor care au murit de moarte violentă nu erau spălate, chiar și sângele rănilor trebuia să fie îngropat cu el. Maria lui Cleofa s-a grăbit să pună printre pliurile giulgiului ierburi uscate parfumate, însă știau că vor trebui să se întoarcă pentru a unge cu ulei parfumat acel trup acoperit acum cu giulgiu.

L-au depus într-un mormânt nou și au rostogolit o piatră mare la intrarea mormântului. Femeile au văzut locul exact al înmormântării pentru că voiau să se întoarcă imediat după respectarea sabatului, și așa au făcut.

Maria Magdalena mergea înaintea tuturor. Așteptarea din acea sâmbătă li s-a părut infinită. Fiecare dintre ele avea în mâini un mic vas plin cu ulei parfumat. Era tentativa lor extremă de a întârzia mirosul morții de trupul Învățătorului iubit. Însă știau toate că mai devreme sau mai târziu moartea va învinge și acele miresme pregătite cu grijă și lacrimi. "Cine ne va rostogoli piatra de la intrarea în mormânt?", a spus una dintre ele rupând tăcerea acelei procesiuni, dar încă nu a terminat de rostit acele cuvinte că iată-le ajunse în fața mormântului. Piatra a fost rostogolită și la distanța aceea întrevedeau două figuri în picioare în interiorul său. S-au apropiat crezând că vreunul le-a anticipat în aceleași intenții, dar ajunse în prag și-au dat seama că acei doi tineri întrevăzuți mai înainte erau îmbrăcați în haine luminoase. "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți?", au spus fără a le lăsa nici măcar timpul pentru a înțelege, "Nu este aici. A înviat!". Înspăimântate s-au retras lăsând să le cadă din mâini vasele mici pline cu ulei parfumat. Mirosul acelor amestecuri s-a răspândit peste tot și a umplut micul spațiu al mormântului. Au fugit. Numai Maria Magdalena a rămas acolo și plângea. I-a văzut și ea pe acei îngeri și auzise aceleași cuvinte ca și celelalte, dar ceva înăuntrul ei n-o lăsa să accepte acel gol, acea absență. Se gândea în sine: "L-au furat!"; probabil un alt gest de violență asupra acelui nevinovat. Dar în timp ce se gândea la aceste lucruri, Isus în persoană s-a apropiat spunându-i: "Femeie, de ce plângi? Pe cine cauți?". Ea, crezând că era paznicul grădinii, i-a spus: "Domnule, dacă l-ai luat tu, spune-mi unde l-ai pus și mă voi duce să-l iau". Isus i-a spus: "Maria!". Atunci ea, întorcându-se spre El, i-a spus în ebraică: "Rabbuni!", care înseamnă: Învățătorule! Isus i-a spus: "Nu mă reține, pentru că nu m-am urcat încă la Tatăl, dar du-te la frații mei și spune-le: «Mă urc la Tatăl meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru»!". Era căzută în genunchi și mâinile sale erau impregnate de acel ulei parfumat răsturnat pe pământ. S-a ridicat în grabă și a alergat spre casă. Intră năvalnic în cenacol arătându-le mâinile sale: "Este viu! Este viu! A înviat!". Discipolii au văzut mâinile murdare de pământ și unse cu ulei parfumat. Au crezut că vorbește aiurea. Nu au crezut-o.

În fond nu este suficient un pic de parfum pentru a mărturisi un fapt, este nevoie de trupul însuși. Dar vor trebui să aștepte seara aceleiași zile, când nu parfumul Său, ci El însuși li se va manifesta.

(După L'Osservatore Romano, 16 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 419.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat