Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (18 aprilie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Cele opt zile din Octava Paștelui sunt ca o unică zi în care se prelungește bucuria Învierii. Astfel Evanghelia de la liturgia de astăzi continuă să ne relateze despre Cel Înviat, despre apariția sa femeilor care au mers la mormânt (cf. Mt 28,8-15). Isus le întâmpină, le salută; apoi le spune două lucruri, care ne vor face bine și nouă să le primim, ca dar pascal. Sunt două sfaturi ale Domnului, un dar pascal.

În primul rând le asigură cu două cuvinte simple: "Nu vă temeți" (v. 10). Nu vă fie frică. Domnul știe că temerile sunt dușmanii noștri zilnici. Știe și că fricile noastre se nasc din marea frică, frica de moarte: frica de a dispărea, de a pierde persoanele dragi, de a ne simți rău și de a nu ne mai descurca... Dar la Paște Isus a învins moartea. Așadar, nimeni altul nu ne poate spune în mod mai convingător: "Nu vă temeți", "nu vă fie frică". Domnul o spune chiar acolo, lângă mormântul din care a ieșit victorios. Astfel ne invită să ieșim din mormintele fricilor noastre. Să ascultăm bine: să ieșim din mormintele fricilor noastre, pentru că fricile noastre sunt ca mormintele, ne îngroapă înăuntru. El știe că teama este mereu ghemuită la ușa inimii noastre și că avem nevoie să auzim repetându-ni-se nu te teme, nu-ți fie frică, nu te teme: în dimineața de Paște ca în dimineața fiecărei zile să auzim: "Nu te teme". Ai curaj. Frate, soră, care crezi în Cristos, nu te teme! "Eu - îți spune Isus - am simțit pentru tine moartea, am luat asupra mea răul tău. Acum am înviat pentru a-ți spune: Sunt aici, cu tine, pentru totdeauna. Nu te teme!". Nu vă fie frică.

Dar, putem spune, ce trebuie să facem pentru a combate frica? Ne ajută al doilea lucru pe care Isus îl spune femeilor: "Mergeți și dați de știre fraților mei să meargă în Galileea și acolo mă vor vedea" (v. 10). Mergeți și dați de știre. Frica ne închide mereu în noi înșine; ne închide în noi înșine. În schimb, Isus ne scoate și ne trimite la ceilalți. Iată remediul. Dar eu - putem spune - nu sunt capabil! Dar gândiți-vă, acele femei cu siguranță nu erau cele mai potrivite și pregătite pentru a-l vesti pe Cel Înviat, dar pe Domnul nu-l interesează asta. Pe el îl interesează ca să se iasă și să se vestească. A ieși și a vesti. A ieși și a vesti. Pentru că bucuria pascală nu este de ținut pentru sine. Bucuria lui Cristos se întărește dăruind-o, se înmulțește împărtășind-o. Dacă ne deschidem și ducem Evanghelia, inima noastră se dilată și depășește frica. Acesta este secretul: a vesti pentru a învinge frica.

Textul de astăzi relatează că vestirea poate întâlni un obstacol: falsitatea. De fapt, Evanghelia relatează "o contra-vestire". Care este? Aceea a soldaților care au fost de pază la mormântul lui Isus. Ei sunt plătiți - spune Evanghelia - "suficient de mulți arginți" (v. 12), o sumă frumoasă, și primesc aceste instrucțiuni: "Să spuneți: «Discipolii lui au venit noaptea și l-au furat pe când noi dormeam»" (v. 13). Voi dormeați? Ați văzut în somn cum îi furau trupul? Există o contradicție acolo, dar o contradicție în care cred toți, pentru că sunt la mijloc banii. Este puterea banului, celălalt stăpân despre care Isus spune că nu trebuie să-i slujim niciodată. Sunt doi stăpâni: Dumnezeu și banul. Să nu slujim niciodată banului! Iată falsitatea, logica ascunderii, care se opune vestirii adevărului. Este o amintire și pentru noi: falsitățile - în cuvinte și în viață - poluează vestirea, corup înăuntru, duc din nou la mormânt. Falsitățile ne duc înapoi, ne duc chiar la moarte, la mormânt. În schimb, Cel Înviat vrea să ne scoată din mormintele falsităților și dependențelor. În fața Domnului înviat, există acest alt "dumnezeu": dumnezeul ban, care murdărește tot, ruinează tot, închide porțile spre mântuire. Și asta este peste tot: în viața zilnică există ispita de a adora acest dumnezeu ban.

Iubiți frați și surori, pe bună dreptate noi ne scandalizăm când, prin informație, descoperim minciuni și neadevăruri în viața persoanelor și în societate. Dar să dăm un nume și falsității pe care o avem înăuntru! Și să punem aceste opacități ale noastre, falsitățile noastre, în fața luminii lui Isus înviat. El vrea să aducă la lumină lucrurile ascunse, pentru a ne face martori transparenți și luminoși ai bucuriei Evangheliei, ai adevărului care ne eliberează (cf. In 8,32).

Maria, Mama Celui Înviat, să ne ajute să învingem fricile noastre și să ne dăruiască pasiunea pentru adevăr.

_______________

După Regina Coeli

Iubiți frați și surori!

Din nou Paște fericit vouă tuturor, romani și pelerini din diferite țări!

Harul Domnului Înviat să dăruiască întărire și speranță celor care sunt în suferință: nimeni să fie abandonat! Certurile, războaiele și adversitățile să lase loc înțelegerii și reconcilierii. A sublinia acest cuvânt mereu: reconciliere, pentru că ceea ce Isus a făcut pe Calvar și cu Învierea sa este să ne reconcilieze pe noi toți cu Tatăl, cu Dumnezeu și între noi. Reconciliere!

Dumnezeu a învins bătălia decisivă împotriva duhului răului: să-l lăsăm pe El să învingă! Să renunțăm la planurile noastre umane, să ne convertim la planurile sale de pace și de dreptate.

Le mulțumesc tuturor celor care, în aceste zile, mi-au adresat exprimări de urare. În special sunt recunoscător pentru rugăciuni! Îi cer lui Dumnezeu, prin mijlocirea Fecioarei Maria, să răsplătească pe fiecare cu darurile sale.

Astăzi după-amiază, aici în Piață, voi întâlni peste cincizeci de mii de adolescenți care provin din toate părțile Italiei. Un frumos semn de speranță! Deja sunt pe aici unii! Pentru aceasta piața este pregătită astfel.

Urez tuturor să trăiască aceste zile pascale în pacea și în bucuria care vin de la Cristos Înviat. Vă rog, continuați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Piața: Viva il Papa!

Papa răspunde: Eh! Sunt buni tinerii Neprihănitei!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 351.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat