Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie în Cina Domnului în Noul Complex Penitenciar din Civitavecchia - Roma (14 aprilie 2022)

Joi, 14 aprilie 2022, puțin înainte de ora 15.00, Papa Francisc s-a îndreptat spre Civitavecchia, în Noul Complex Penitenciar, pentru a celebra Sfânta Liturghie "in Coena Domini" cu persoanele deținute acolo. Ajuns înainte de ora 16.00, primit de autoritățile închisorii, papa a mers în capelă, unde a prezidat Liturghia. Împreună cu câțiva deținuți, erau prezenți reprezentanți ai agenților și personalului Penitenciarului și unele autorități, între care ministrul de justiție italian. Apoi, după proclamarea Sfintei Evanghelii, Sfântul Părinte a rostit liber omilia. La sfârșitul omiliei, cum este obicei, Papa Francisc a repetat gestul lui Isus din timpul Ultimei Cine, când Domnul a spălat picioarele discipolilor săi ca semn de iubire dus până la slujire și la umilire, față de 12 deținuți, bărbați și femei, între care persoane de vârstă diferită și de naționalitate diferită. La încheierea Liturghiei, directoarea Închisorii a adresat câteva cuvinte de mulțumire Sfântului Părinte și a oferit în dar o imagine a portului antic din Civitavecchia, câteva produse din grădina cultivată de deținuți și câteva opere făcute de personal și de deținuți. După celebrare papa a mers în Sala de colocvii unde a salut pe scurt aproximativ cincizeci de persoane, reprezentanți ai deținuților, ai agenților și ai personalului Penitenciarului. Înainte de a se însera s-a întors la Casa "Sfânta Marta". Publicăm în continuare omilia rostită de Sfântul Părinte:

* * *

În fiecare Joia Sfântă citim acest text din Evanghelie: este un lucru simplu. Isus, cu prietenii săi, discipolii săi, este la cină, cina de Paște; Isus care spală picioarele discipolilor săi - lucru straniu cel pe care l-a făcut: în acel timp picioarele le spălau sclavii la intrarea în casă. Și după aceea, Isus - cu un gest care tot atinge inima - spală picioarele trădătorului, cel care îl vinde. Așa este Isus și ne învață asta, simplu: între voi, trebuie să vă spălați picioarele. Este simbolul: între voi, trebuie să vă slujiți; unul îl slujește pe celălalt, fără interese. Ce frumos ar fi dacă acest lucru ar fi posibil să se facă în fiecare zi și tuturor oamenilor: dar există mereu interesul, care este ca un șarpe care intră. Și noi ne scandalizăm când spunem: "Am mers la acel oficiu public, m-au pus să plătesc o mită". Asta face rău, pentru că nu este bine. Și noi, de atâtea ori, în viață căutăm interesul nostru, ca și cum noi am pune să se plătească o mită între noi. Este important în schimb a face totul fără interes: unul îl slujește pe celălalt, unul este fratele celuilalt, unul îl face pe celălalt să crească, unul îl corectează pe celălalt, și așa trebuie făcut să meargă lucrurile înainte. A sluji!

Și după aceea, inima lui Isus, care spune trădătorului: "Prietene" și îl și așteaptă, până la sfârșit: iartă totul. Asta aș vrea să pun astăzi în inima noastră a tuturor, și în inima mea: Dumnezeu iartă totul și Dumnezeu iartă mereu! Noi suntem cei care încetăm să cerem iertare. Și fiecare dintre noi, probabil, are ceva acolo la inimă, pe care îl poartă de mult timp, care îi face "ron-ron", vreun schelet ascuns în dulap. Dar, cereți iertare lui Isus: El iartă totul. Vrea numai încrederea noastră de a cere iertare. Tu poți face asta când stai singur, când stai cu alți colegi, când stai cu preotul. Aceasta este o rugăciune frumoasă pentru ziua de astăzi: "Dar, Doamne, iartă-mă. Eu voi încerca să-i slujesc pe ceilalți, dar Tu mă slujești pe mine cu iertarea Ta". El a plătit astfel cu iertarea. Acesta este gândul pe care aș vrea să vi-l las. A sluji, a ne ajuta unul pe altul și a fi siguri că Domnul iartă. Și cât iartă? Totul! Și până unde? Mereu! Nu încetează să ierte: noi suntem cei care încetăm să cerem iertare.

Și acum, eu voi încerca să fac același gest pe care l-a făcut Isus: să spăl picioarele. Fac asta din inimă pentru că noi preoții ar trebui să fim primii care-i slujim pe ceilalți, nu să-i exploatăm pe ceilalți. Clericalismul uneori ne duce pe acest drum. Dar trebuie să slujim. Acesta este un semn, chiar un semn de iubire față de acești frați și surori și față de voi toți; un semn care înseamnă: "Eu nu judec pe nimeni. Eu încerc să-i slujesc pe toți". Există Unul care judecă, dar este un Judecător un pic straniu, Domnul: judecă și iartă. Să urmărim această ceremonie cu voința de a sluji și de a ne ierta.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 461.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat