Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Torino: Duminica Floriilor și Calea sfintei cruci

În profundă comuniune cu Biserica natală, și românii din Torino au pășit în cea mai importantă săptămână a anului liturgic: Săptămână Sfântă, prin participarea la Sfânta Liturghie și la Calea sfintei cruci, în Duminica Floriilor, 10 aprilie 2022.

Biserica "Sfânta Fecioară Maria de pe muntele Carmel" a găzduit, în cadrul ambelor Sfinte Liturghii, celebrate la ora 9 și la ora 11, un număr foarte mare de credincioși veniți în mod special pentru a putea trăi cât mai intens, ca "acasă", în dulcea noastră limbă românească, incipitul săptămânii patimilor.

Liturghia de la ora 11 a început cu o mică procesiune urmată de proclamarea Evangheliei și binecuvântarea ramurilor de măslin cu apă sfințită, un ritual instaurat de Sfântul Papă Alexandru I (cca. 105-115). Părintele Ionuț-Gabriel Giurgică ne-a invitat, în mod deosebit, să facem pace cu "Tatăl iubitor care ne iartă mereu" prin sacramentul Spovezii, subliniind că împăcarea cu Dumnezeu este limfa vitală a vieții noastre creștine, iar această curățire a hainelor de petele păcatului ar trebui fi făcută cât mai des posibil.

După-amiaza zilei de duminică a adus și un dar comunității: mini-pelerinjul anual pe care comunitatea din Torino îl dedică celebrării și parcurgerii Căii Sfintei Cruci într-o locație specifică: după doi ani de stop din cauza pandemiei, în Duminica Floriilor, în jur de 150 de persoane și-au dat întâlnire la Sanctuarul "Grota Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes" situat în localitatea Forno di Coazze, la 40 de kilometri de orașul Torino, pentru a medita și a parcurge împreună cu părintele Iulian Herciu, părintele Ionuț-Gabriel Giurgică și părintele Iosif-Claudiu Doboș drumul cel mai cunoscut din istoria omenirii: drumul spre Golgota.

Ne-am regăsit în afara "cetății", în afara confortului caselor și a odihnei de după-amiază sau a agapelor împreună cu prietenii, pentru a-l însoți pe Isus condamnat, batjocorit, ajutat, întărit, insultat, despuiat, răstignit, părăsit, îndepărtat, în încercarea de a nu rămâne simpli spectatori, chiar și evlavioși, ci de a-i fi alături pe acest drum pe care și noi, de multe ori, nu prea am vrea să îl parcurgem, drum ce ni se pare greu, anevoios, câteodată chiar și inutil.

Fiecare stațiune ne-a apropiat parcă mai mult de suferințele îndurate de Cristos pentru noi prin meditarea și însușirea învățăturilor propuse:

  1. "Fă-mă conștient că, atunci când îi judec și disprețuiesc pe frații mei, eu te judec și te condamn pe tine, cel drept și nevinovat"

  2. "Fă-mă conștient că orice cruce refuzată este o greutate care apasă pe umerii tăi"

  3. "Fă-ne conștienți că, atunci când refuzăm să ușurăm chinul fratelui care suferă, îi mărim povara, îl zdrobim"

  4. "Vreau să mă faci să te găsesc"

  5. "Șterge din vocabularul meu expresia: «Nu mă interesează!»"

  6. "Fă să mă apropii cu uimire și respect de chipul celui de lângă mine"

  7. "Vindecă-mă de boala obișnuinței și de ispita oboselii"

  8. "Ajută-mă să înțeleg că ai nevoie de ajutorul meu concret oferit ție prin intermediul fraților mei care suferă"

  9. "Fă-mă să înțeleg că acela care e prăbușit la pământ are nevoie de cineva care să-l ajute să se ridice și să continue drumul"

  10. "Fă-mă să înțeleg că orice om este un tabernacol și orice ofensă adusă demnității sale este un sacrilegiu"

  11. "Fă-mă să încetez în a mă considera important, dacă vreau să dau ceva oamenilor"

  12. "Fă-mă să înțeleg că viața mea este inutilă dacă nu are dragoste"

  13. "Ajută-ne și pe noi să știm să îi luăm în brațe pe frații noștri căzuți"

  14. "Fă să nu te înmormântez niciodată".

La sfârșitul celebrării, i-am mulțumit bunului Dumnezeu pentru trăirea acestui moment unic de rugăciune, împreună: cu mic, cu mare; moment care ne-a ajutat să conștientizăm importanța moștenirii religioase primite de la părinții și bunicii noștri, și pe care la rândul nostru încercăm să o transmitem noilor generații prin propriul exemplu cu credința neclintită, la fel ca și a psalmistului, că: "Domnul este tăria poporului său, el este cetate de scăpare pentru unsul său. Mântuiește, Doamne, pe poporul tău, binecuvântează moștenirea ta, fii păstorul și sprijinitorul lui în veci!"

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 aprilie: Torino: Duminica Floriilor și Calea sfintei cruci


 

lecturi: 1448.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat