Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul"

În perioada 7-10 aprilie 2022, în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț au avut loc misiuni populare, predicator fiind pr. Petru-Sebastian Tamaș. În aceste zile bogate în haruri sfinte am căutat să aprofundăm mai bine ce înseamnă a trăi Împreună în Biserică. Această temă a fost aleasă cu gândul la sinodul episcopilor care se va desfășura la Roma între anii 2021 și 2023 despre sinodalitatea Bisericii: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune".

Joi, în prima zi a misiunilor, salutându-l pe părintele predicator și pe credincioșii prezenți în biserică, părintele paroh și decan Petrică Dăncuț ne-a invitat pe toți să fim deschiși Duhului Sfânt și să îl lăsăm să lucreze în noi pentru a putea trăi cu folos aceste zile binecuvântate. La predică, părintele Petru Sebastian, după ce ne-a explicat ce înseamnă Biserica, ne-a vorbit despre Biserica din cer. Împreună în paradis! Părintele predicator ne-a îndemnat să începem o "revoluție a bunătății" pentru a putea să ne reîntâlnim cu toții alături de Dumnezeu, în cer. Seara s-a încheiat cu o oră de adorație în fața Preasfântului Sacrament.

În cea de-a doua zi a misiunilor, după ce am parcurs Calea Sfintei Cruci, la Sfânta Liturghie, la care au participat și persoanele bolnave din parohia noastră, am putut medita despre Biserica de pe pământ. Împreună în valea de lacrimi. Dincolo de suferința trupului, suferință pe care multe persoane o au prezentă în viața lor, părintele predicator ne-a îndemnat să privim la Isus cel răstignit. Privind la el, Isus nu vrea să ne arate cât de mult a suferit, ci dorește să ne arate cât de mult ne iubește. Oferindu-ne exemplele lui Iosif, Iob și Iona am putut înțelege că, oricât de adâncă ar fi valea de lacrimi în care ne aflăm, chiar dacă oamenii nu văd, Dumnezeu vede. După Sfânta Liturghie a urmat un moment de adorație a Sfintei Cruci.

Cea de-a treia zi a fost dedicată familiilor din comunitate predica fiind centrată pe Biserica de acasă. Împreună în familie. Părintele Petru Sebastian, la predică, a punctat faptul că iubirea, respectul, fidelitatea și iertarea sunt necesare în sânul oricărei familii. La finalul cuvântului de învățătură, părintele a prezentat tuturor celor din biserică un text din Jurnalul unei familii, un text care spunea el, "a făcut mult bine multor familii". La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o veghe de rugăciune împreună și pentru familiile din comunitate.

În ultima zi a misiunilor, în Duminica Floriilor, am avut bucuria de a-l primi în mijlocul nostru pe Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, care a prezidat Sfânta Liturghie. La predică părintele a vorbit despre importanța Sfintei Euharistii, care este inima Bisericii. Împreună în jurul altarului putem să trăim credința noastră în cel mai rodnic mod. Euharistia este cea care ne dă putere să învingem orice dificultate.

La sfârșitul Sfintei Liturghii părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Petru Gherghel pentru prezența sa în mijlocul nostru. A urmat apoi o mulțumire deosebită adusă părintelui Petru-Sebastian Tamaș, predicatorul acestor zile de misiuni, care prin cuvintele sale minunate a reușit să ne aducă pe toți împreună în biserică.

Aceste zile de misiuni au fost o binecuvântare pentru comunitatea din Piatra Neamț, întrucât majoritatea credincioșilor au înțeles menirea și importanța acestor misiuni, dând dovadă de aceasta prin participarea numeroasă de la Sfânta Liturghie și sacramentul Spovezii.

Pr. Robert Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-10 aprilie: Piatra Neamț: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul"


 

lecturi: 1198.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat