Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Săptămâna de re-creare prin simplificare" cu misiuni populare în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

"Tu care ești în mine mai mult decât mine, fă-mă prezent prezenței tale", cu această rugăciune a început săptămâna de misiuni populare intitulată "Săptămâna de re-creare prin simplificare", care a avut loc între 3 și 9 aprilie 2022, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Pas cu pas, sub îndrumarea părintelui iezuit Marius Taloș, SJ, participanții au fost invitați să parcurgă împreună un drum al eliberării prin simplificarea vieților, inimilor și a gândurilor.

O zi din Săptămâna de Misiuni

La ora 9:30 ne adunăm cu mic cu mare la subsolul catedralei, lângă părintele iezuit Marius Taloș, în jurul unei măsuțe pe care era așezată Biblia și o lumânare mereu aprinsă ("Tu ce pui în centrul vieții tale?" ne întrebase părintele în prima zi). Părintele ne povestește, cu vorbe simple și un spirit plin de ghidușie, despre tema zilei: simplificarea unui anumit aspect al vieții noastre.

Pe la ora 11 ne mutăm cu toții în catedrala istorică pentru un moment de meditație. Ghidați de părintele Marius, aprofundăm tema discutată: provocându-ne cu întrebări personale și oferindu-ne momente de liniște pentru a petrece timp cu aceste întrebări ("Ce persoane din viața mea au cel mai mult grijă de mine? Unde simt grija lui Dumnezeu față de mine? Cum aș putea eu să am mai mult grijă de cei din jurul meu?")

Urmează apoi "tabla împărțirii" în grupuri mai mici, în care fiecare dintre noi destăinuie, cu cea mai mare simplitate, gândurile, ideile, amintirile pe care i le-a trezit momentul de meditație. Am râs și am plâns în aceste grupuri, am vorbit despre momentele noastre de credință și cele de necredință, am oferit (ne-am oferit) și am primit recomandări, încurajări, prietenie...

La ora 12:30 ne reunim iarăși cu toții pentru a lua împreună prânzul (redenumit "prințul"), urmat apoi de o pauză până la ora 15. Una dintre activitățile propuse pentru acest timp de reculegere este sala de lectură intitulată jucăuș "Dă-te la o carte".

După recitarea împreună a Coroniței Divinei Îndurări, urmează Lectio Divina sub îndrumarea părintelui paroh Daniel Iacobuț. Parcurgem împreună un fragment al Pătimirii lui Isus după Sfântul Luca, iar părintele Daniel ne oferă detalii despre contextul fragmentului citit, gânduri și idei de aprofundare a celor citite și a misterului mântuirii noastre prin Cruce. "Ce se întâmplă atunci când întunericul încearcă să cuprindă lumina? Devine, la rândul lui, lumină. Lumina care absoarbe întunericul...". Apoi, în tăcere, petrecem timp individual cu fragmentul descris.

Urmează un alt moment de împărtășire când, împărțiți în grupuri, destăinuim care a fost fraza sau cuvântul care ne-a atras cel mai mult spre meditație și de ce.

A fost frumos cum, ascultând apoi în Duminica Floriilor cum erau citite aceleași fragmente ca cele de la Lectio Divina, aproape fiecare frază amintea de o persoană sau de un gând din zilele trecute.

Fiecare zi se încheie cu Sfânta Liturghie în catedrală, în cadrul căreia părintele Marius readună gândurile zilei într-o predică tematică. După Sfânta Liturghie ne reunim în rugăciune și cântec în cadrul Adorației Euharistice. Ca ajutor în a trăi mai profund aceste momente, Veronica Dămătărc a pictat în fiecare zi un tablou specific temei zilei, iar imagini ale acestor tablouri au fost proiectate toată săptămână în timpul Sfintei Liturghii și al Adorației Euharistice.

Programul săptămânii

Duminică, în deschiderea săptămânii de misiuni, părintele Marius Taloș a "dat startul" misiunilor provocându-ne la o simplificare a timpului nostru prin întrebări care ne-au lăsat de gândit: Cum sunt eu, agitat sau așezat? Ce anume mă agită, ce mă liniștește? Cum aș putea eu să fiu "odihnă" pentru cei din jurul meu?

Invitația zilei de luni a fost să ne simplificăm cuvintele, să învățăm de la Isus cum să comunicăm direct, clar, sincer, atât unii cu alții cât și în rugăciune, cu Dumnezeu. Citându-l pe părintele Marius, "dacă vrem să vorbim mai puțin, atunci să ascultăm mai mult". Dintr-o poezie citată de părintele: "Ni-s spusele ferestre ori un zid / Ne pun la zid ori ne deschid? / Când grăiesc sau când ascult / Să am doar dragoste în gând".

Ziua de marți a fost despre simplificarea relației cu lucrurile și a început cu o poveste despre o "țară a fântânilor", în care toate fântânile secaseră. Ele credeau că scopul lor este să-și umple "golul" cu tot felul de obiecte, zgomote, experiențe, chiar și cu cărți sau cunoștințe generale. Până când o fântână... Dar vă lăsăm să descoperiți continuarea, căutând pe youtube filmulețul cu același titlu: "Țara Fântânilor".

Miercuri am învățat simplificarea prin dez-grijorare, cum să ne îngrijorăm mai puțin și să ne îngrijim mai mult. Tot cu ajutorul unei povești, am învățat despre cum să ne "îmblânzim" ochii și urechile, mâinile și picioarele, vorbele și egoul, și cum să le redirecționăm dinspre noi spre cei din jurul nostru, în milostivire.

Joi am discutat despre latura spirituală a simțurilor noastre, de la "Gustați și vedeți cât de bun este Domnul", prin mirosul de tămâie și ascultarea Cuvântului Domnului, la a ne lăsa priviți de Domnul și apoi la simțul tactil, simțul apropierii, după cum spunea părintele Marius: singurul dintre simțuri care nu poate avea loc "la distanță". Folosindu-ne toate simțurile, am petrecut apoi o jumătate de oră în natură, mulțumind Tatălui pentru toată creația.

Vineri, într-un cadru de simplificare a rugăciunii, am aprofundat Rugăciunea cu Semnul Sfintei Cruci și ne-am lăsat cuprinși de gândul la comuniunea spre care ne invită Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru a întregi cele patru brațe ale Crucii împărtășirii. Apoi am descoperit cum alături de fiecare vers din rugăciunea Tatăl Nostru (rugăciunea Tatălui) se potrivește una dintre Fericirile (Fiului) și un Dar (al Duhului): "pâinea noastră" - "Fericiți cei flămânzi" - "Darul tăriei în încercări".

Ultima zi, sâmbătă, a fost despre simplificarea vieții în familie. Am aprofundat fericirile cu exemple concrete despre punerea lor în practică în familiile noastre. În timp ce părinții și tinerii erau în catedrală, copiii au pregătit la subsol, în grupuri mici, câte un desen reprezentând ce înseamnă pentru ei fericirea. Cu toții ne-am topit auzind de la o fetiță de numai câțiva anișori cum pentru ea fericirea înseamnă să îi iubească pe părinți.

Am pornit apoi în procesiune în curtea catedralei la Calea Sfintei Cruci, condusă de ep. Iosif Păuleț și animată de grupul de tineri muzicieni ai catedralei: eram cu toții invitați la reculegere în sunete de violoncel, flaut și nai.

Încheierea misiunilor a avut loc printr-o agapă fraternă la subsolul catedralei, unde cu tristețe, dar și cu recunoștință și cu speranța revederii i-am mulțumit cu toții părintelui Marius Taloș, care avea să revină la îndatoririle sale zilnice de la Serviciul Iezuit pentru Refugiați din București (www.jrsromania.org).

Ne-a rămas îndemnul părintelui de a fi simpli, cu gândul, cuvântul, fapta și... misiunea.

Ioana Barcan

*

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 3-9 aprilie: Iași: "Săptămâna de re-creare prin simplificare" cu misiuni populare în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

- 9 aprilie: Iași "Adormirea Maicii Domnului": Calea Sfintei Cruci. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 866.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat