Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mircești: Misiuni populare

În perioada 4-10 aprilie 2022, la inițiativa părintelui paroh Iulian-Eugen Kropp, în Parohia Mircești a avut loc "Săptămâna familiei", zile de misiuni coordonate de către pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei. La Liturghia de încheiere a fost prezent și PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Săptămâna a debutat cu o temă legată de crearea omului după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Pentru că s-a vorbit despre familie, a doua temă a vizat crearea omului ca bărbat și femeie, după care accentul a căzut pe chemarea lor la viața de familie. Nu au lipsit nici tema privitoare la Isus Cristos și relația sa cu familia, cu un accent deosebit pe Calea Sfintei Cruci, ca și cale care implică viața omului de la naștere până la mormânt.

Fiind într-o perioadă specială, când Biserica celebrează un sinod despre sinodalitate, ultimele două teme au avut ca punct de pornire rolul familiei în Biserică și în favoarea Bisericii.

La capătul acestui maraton de teme, prezentate într-un mod inedit și presărate cu multe exemple concrete, am învățat cu toții că familia rămâne totuși celula de bază a societății, școala iubirii, locul în care Dumnezeu vrea să se simtă acasă.

"Cum să nu-l iubesc pe celălalt, spunea părintele Felician, când celălalt este creat ca și mine, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu? De fapt, iubindu-l, îl iubesc chiar pe Dumnezeu! Și dacă Isus a spus că «tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut» (Mt 25, 40), cu atât mai mult trebuie să fac ca soț pentru soție și ca soție pentru soț. Iar dacă Dumnezeu în pedagogia sa a considerat că omul trebuie să fie bărbat și femeie, cine suntem noi să ne opunem Creatorului, lăsând aceasta ca pe o opțiune?

Familia rămâne locul prin excelență unde viața capătă continuitate, unde iubirea devine viață și slujire și unde soții sunt chemați să se realizeze ca oameni, ca părinți și chiar ca și creștini.

Isus Cristos continuă și astăzi minunile sale prin familie, prin grija reciprocă a celor doi soți, a părinților față de copii și a copiilor față de părinți.

Nu ezitați să trăiți iubirea în familie prin gesturi concrete, mai spunea părintele, așa cum și Dumnezeu este concret cu noi când ne dă de mâncare, de băut, când respirăm din aerul lui și când ne bucurăm unii de alții".

În fiecare seară părintele paroh a avut grijă să asigure câte un alt preot să fie celebrant principal, printre care a fost prezent și părintele decan Petru Blaj, iar la Liturghia de final, pentru a încorona și mai frumos această salbă de Liturghii, ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru și pe PS Petru Sescu, care a adus și salutul PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Preasfințitul a ținut să-l felicite pe părintele paroh pentru inițiativa avută, pe părintele Felician pentru predicile ținute, dar și comunitatea din Mircești pentru prezența masivă la Sfintele Liturghii și pentru numărul mare al celor care s-au apropiat de Sfânta Împărtășanie.

La final episcopul i-a întâlnit pe adolescenții și tinerii parohiei, invitându-i să-i permită lui Isus să lucreze în viața lor, astfel încât să fie la rândul lor trăitori fideli ai iubirii și ai credinței în Dumnezeu.

Comunitatea din Mircești este recunoscătoare părintelui paroh pentru darul misiunilor și mulțumește părintelui Felician pentru toate cele împărtășite.

Fiind la începutul Săptămânii Mari, tuturor un Triduum binecuvântat și o sărbătoare a Învierii Domnului cu bucurie și lumină în suflete!

Carmil Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-10 aprilie: Mircești: Misiuni populare


 

lecturi: 1188.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat