Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 6 aprilie 2022

Călătoria apostolică în Malta

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit!

Sâmbăta și duminica trecută am fost în Malta: o călătorie apostolică ce era programată de mult timp: a fost amânată în urmă cu doi ani, din cauza covid-ului și a consecințelor sale. Nu mulți știu că Malta, deși este o insulă în mijlocul Mediteranei, a primit evanghelia foarte repede. De ce? Pentru că apostolul Paul a naufragiat aproape de coastele sale și în mod miraculos s-a salvat cu toți cei care erau pe navă, peste două sute șaptezeci de persoane. Relatează cartea Faptele Apostolilor că maltezii i-au primit pe toți, și spune acest cuvânt: "cu bunăvoință neobișnuită" (28,2). Acest lucru este important, să nu uităm: "cu bunăvoință neobișnuită". Am ales tocmai aceste cuvinte: cu bunăvoință neobișnuită, ca moto al călătoriei mele, pentru că indică drumul de urmat nu numai pentru a înfrunta fenomenul migranților, ci mai în general pentru ca lumea să devină mai fraternă, mai trăibilă, și să se salveze dintr-un "naufragiu" care ne amenință pe noi toți, care suntem - așa cum am învățat - în aceeași barcă, toți. Malta este, în acest orizont, un loc-cheie.

Este astfel înainte de toate geografic, prin poziția sa în centrul Mării care se află între Europa și Africa, dar care ajunge și în Asia. Malta este un soi de "roză a vânturilor", unde se intersectează popoare și culturi; este un punct privilegiat pentru a observa la 360 de grade zona mediteraneană. Astăzi se vorbește adesea despre "geopolitică", dar din păcate logica dominantă este cea a strategiilor statelor mai puternice pentru a afirma propriile interese extinzând zona de influență economică, sau influență ideologică sau influență militară: vedem asta cu războiul. Malta reprezintă, în acest tablou, dreptul și forța celor "mici", ale națiunilor mici, dar bogate în istorie și în civilizație, care ar trebui să ducă înainte o altă logică: aceea a respectului și a libertății, aceea a respectului, precum și logica libertății, a conviețuirii diferențelor, opusă colonizării celor mai puternici. Vedem asta acum. Și nu numai dintr-o parte: și din altele... După Al Doilea Război Mondial s-a încercat să se pună bazele unei noi istorii de pace, dar din păcate - nu învățăm - a mers înainte vechea istorie de mari puteri concurente. Și, în actualul război din Ucraina, asistăm la neputința Organizațiilor Națiunilor Unite.

Al doilea aspect: Malta este un loc-cheie cât privește fenomenul migrațiilor. În Centrul de Primire "Ioan al XXIII-lea" am întâlnit numeroși migranți, care au ajuns pe insulă după călătorii teribile. Nu trebuie să încetăm să ascultăm mărturiile lor, pentru că numai așa ieșim din viziunea deformată care circulă adesea în mass-media și putem recunoaște fețele, istoriile, rănile, visele și speranțele acestor migranți. Fiecare migrant este unic: nu este un număr, este o persoană; este unic ca fiecare dintre noi. Fiecare migrant este o persoană cu demnitatea sa, cu rădăcinile sale, cu cultura sa. Fiecare dintre ei este purtător al unei bogății infinit mai mari decât problemele pe care le comportă. Și să nu uităm că Europa a fost făcută din migrații.

Desigur, primirea trebuie organizată - este adevărat, acest lucru - trebuie guvernată, și mai înainte, mult mai înainte, trebuie proiectată împreună, la nivel internațional. Pentru că fenomenul migrator nu poate să fie redus la o urgență, este un semn al timpurilor noastre. Și ca atare trebuie citit și interpretat. Poate să devină un semn de conflict, sau un semn de pace. Depinde de modul în care luăm asta, depinde de noi. Cel care în Malta a dat naștere Centrului "Ioan al XXIII-lea" a făcut alegerea creștină și pentru aceasta l-a numit "Peace Lab": laborator de pace. Dar eu aș vrea să spună că Malta în ansamblul său este un laborator de pace! Toată națiunea cu atitudinea sa, cu propria atitudine, este un laborator de pace. Și poate realiza această misiune a sa dacă, din rădăcinile sale, ia limfa fraternității, a compasiunii, a solidarității. Poporul maltez a primit aceste valori împreună cu evanghelia, și grație evangheliei va putea să le mențină vii.

Pentru aceasta, ca episcop de Roma, am mers ca să întăresc acel popor în credință și în comuniune. De fapt - al treilea aspect - Malta este un loc-cheie și din punctul de vedere al evanghelizării. Din Malta și din Gozo, cele două dieceze ale țării, au plecat atâția preoți și călugări, dar și credincioși laici, care au dus în toată lumea mărturia creștină. Ca și cum trecerea Sfântului Paul ar fi lăsat misiunea în ADN-ul maltezilor! Pentru aceasta vizita mea a fost înainte de toate un act de recunoștință, recunoștință față de Dumnezeu și față de sfântul său popor credincios care este în Malta și în Gozo.

Totuși, și acolo suflă vântul secularismului și al pseudo-culturii globalizate pe bază de consumism, neocapitalism și relativism. De aceea, și acolo este timp de nouă evanghelizare. Vizita pe care, ca predecesorii mei, am făcut-o la Grota Sfântului Paul a fost ca o adăpare la izvor, pentru ca evanghelia să poată curge în Malta cu prospețimea originilor și să poată reînsufleți marele său patrimoniu de religiozitate populară. Aceasta este simbolizată de Sanctuarul marian național "Ta' Pinu", în insula Gozo, unde am celebrat o intensă întâlnire de rugăciune. Acolo am simțit pulsând inima poporului maltez, care are atâta încredere în Sfânta sa Mamă. Maria ne duce mereu la esențial, la Cristos răstignit și înviat, și asta pentru noi, la iubirea sa milostivă. Maria ne ajută să reînsuflețim flacăra credinței luând de la focul Duhului Sfânt, care însuflețește din generație în generație vestea bucuroasă a evangheliei, pentru că bucuria Bisericii este a evangheliza! Să nu uităm acea frază a Sfântului Paul al VI-lea: vocația Bisericii este a evangheliza; bucuria Bisericii este a evangheliza. Să n-o uităm pentru că este cea mai frumoasă definiție a Bisericii.

Profit de această ocazie pentru a reînnoi mulțumirea mea domnului președinte al Republicii Malta, așa de respectuos și frate: mulțumesc lui și familiei sale; domnului prim ministru și celorlalte autorități civile, care m-au primit cu atâta gentilețe; precum și episcopilor și tuturor membrilor comunității ecleziale, voluntarilor și celor care m-au însoțit cu rugăciunea. N-aș vrea să neglijez să menționez Centrul de primire pentru migranți "Ioan al XXIII-lea": acolo acel frate franciscan care-l duce înainte, părintele Dionisio Mijtoff, are 91 de ani și continuă să lucreze așa, cu ajutorul colaboratorilor din dieceză. Este un exemplu de zel apostolic și de iubire față de migranți, de care astăzi avem atâta nevoie. Noi, cu această vizită, semănăm, dar Domnul este cel care face să crească. Fie ca bunătatea sa infinită să acorde roade îmbelșugate de pace și de tot binele iubitului popor maltez! Mulțumesc acestui popor maltez pentru primirea sa așa de umană, așa de creștină. Multe mulțumiri.

____________________

APELURI

Știrile recente despre războiul din Ucraina, în loc de a duce alinare și speranță, atestă în schimb noi atrocități, cum este masacrul de la Bucha: cruzimi tot mai oribile, făcute și împotriva civililor, femeilor și copiilor lipsiți de apărare. Sunt victime al căror sânge nevinovat strigă până la cer și imploră: să se pună capăt acestui război! Să se reducă la tăcere armele! Să se înceteze a semăna moarte și distrugere! Să ne rugăm împreună pentru asta...

Și ieri, chiar de la Bucha, mi-au adus acest steag. Acest steag vine din război, chiar din acel oraș martirizat, Bucha. Și sunt aici și câțiva copii ucraineni care ne însoțesc. Să-i salutăm și să ne rugăm împreună cu ei.

Acești copii au trebuit să fugă și să ajungă într-o țară străină: acesta este unul din roadele războiului. Să nu-i uităm și să nu uităm poporul ucrainean. Este dur a fi dezrădăcinați din propria țară din cauza unui război.

* * *

Astăzi este Ziua Mondială a Sportului pentru Pace și Dezvoltare, stabilită de Națiunile Unite. Mă adresez bărbaților și femeilor din sport, pentru ca prin activitatea lor să poată fi martori harnici de fraternitate și de pace. Sportul, cu valorile sale, poate desfășura un rol important în lume, deschizând căi de înțelegere între popoare, cu condiția să nu piardă niciodată capacitatea sa de gratuitate: sportul pentru sport, și să nu devină comercial. Acel caracter amical al adevăratului sport.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 320.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat