Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a

Elevii claselor a XII-a din toată Dieceza de Iași, însoțiți de profesori și preoți, au participat sâmbătă, 2 aprilie 2022, la pelerinajul anul la Sanctuarul de la Cacica. Pelerinajul a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, scopul fiind acela de a aduce mulțumire lui Dumnezeu și Preasfintei Fecioare Maria pentru belșugul harurilor în toată perioada de studiu în învățământul preuniversitar, de a cere binecuvântarea lui Dumnezeu în vederea examenelor ce vor urma, de a reflecta asupra alegerilor importante ale vieții și de a cere ajutor și călăuzire în viitor.

La ora stabilită, 10.30, cu multă emoție, îndrumați fiind de profesorii de religie, sub coordonarea pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, a inspectorilor zonali de religie catolică, pr. Lucian Adam, pr. Albert Goșman, OFMCap., și pr. Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv., am pornit în procesiune de la intrarea în Cacica până la sanctuar.

Pe drum, tinerii veniți din Bacău, Iași, Onești, Roman, Răducăneni, Hălăucești și alte comunități ale diecezei au rostit rugăciunea Sfântului Rozariu și au înălțat cântări pioase către Maica Domnului. Locuitorii din comunitate lăsau deoparte grijile, muncile în care erau implicați și, plini de respect, făceau și ei semnul sfintei cruci.

La ora 11.00, după ce am intrat în biserică, am saluta-o pe Sfânta Fecioară. După mesajul de bun venit, fiecare ne-am găsit locul potrivit, așteptând cu inimile deschise mesajul adresat de pr. Francisc Doboș, venit tocmai de la București. În cele câteva puncte de reflecție, pornind de la parabola Tatălui milostiv, prezentată și explicată și cu exemple din viața de zi cu zi, părintele ne-a recomandat nouă, tinerilor, să ne trăim viața asumat, cu mult curaj și speranță, ca în proiectele de viitor să nu lipsească Dumnezeu; a evidențiat că atunci când ne facem sârguincios datoria, împlinirea și fericirea vin din urmă.

Am meditat mult la mesaj, mai ales în momentul ce a urmat, adorația euharistică. Prin rugăciunile și intențiile rostite, am cerut putere, înțelepciune, încredere, har și lumină care să ne conducă pașii zi de zi după terminarea liceului.

Aproape toți tinerii au primit iertarea milostivă, spovedindu-se și primindu-l pe Isus în suflet.

Punctul culminant al zilei a fost participarea la Sfânta Liturghie. Surpriza, bucuria, dar și emoția a fost ca să îl avem în mijlocul nostru și pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, care ne-a felicitat pentru alegerea făcută de a fi împreună în rugăciune în fața icoanei Sfintei Fecioare Maria, dar ne-a și încurajat să privim cu multă speranță spre viitor.

În cuvântul de învățătură, părintele Francisc Doboș a evidențiat rolul încrederii pe care ar trebui să o avem în Dumnezeu, în Sfânta Fecioară, pentru alegerea drumului în viață, și să mărturisim credința în Isus zi de zi, cu multă responsabilitate și bucurie.

Încheind momentele frumoase de comuniune spirituală, am urcat în autocare și am pornit spre casă încărcați de haruri și încrezători în ajutorul lui Dumnezeu, dispuși și hotărâți de a ne pregăti cât mai bine pentru examenul de Bacalaureat, păstrându-i pe Isus și Sfânta Fecioara în inimile noastre.

La întoarcere, grupul din Bacău a făcut un popas la mormântul Fericitei Veronica Antal, la Nisiporești. Aici, preoții franciscani ne-au prezentat, pe scurt, viața și martiriul Fericitei Veronica Antal, ne-am rugat împreună la mormântul ei, cerându-i harul special de a ne ajuta în alegerile pe care le vom face.

Prof. Loredana Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Cacica: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a


 

lecturi: 1169.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat