Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Pildești: Zi de reculegere pentru familii

La ziua de reculegere pentru familiile din Parohia "Adormirea Maicii Domnului din Pildești", organizată duminică, 3 aprilie 2022, au participat 50 de persoane. S-a desfășurat la Liceul "la Salle" din Pildești, avându-l ca predicator pe părintele Marius Vătămănelu, OFMConv.

Trăim într-o continuă agitație, mult zgomot, avem atâtea preocupări și atâtea proiecte de îndeplinit. Perioada pe care o traversăm cu toții e uneori derutantă și nesigură. În acest context și timp liturgic pe care îl traversăm, avem nevoie de o pauză, de timp pentru noi; avem nevoie de momente de creștere personală și de interiorizare.

Mulțumim Domnului că în comunitatea noastră, prin atenta grijă a păstorilor noștri față de nevoile familiei, avem parte de astfel de momente de creștere atât prin organizarea catehezelor lunare, cât mai ales prin organizarea zilelor de reculegere în momentele forte din an: în Advent și Postul Mare.

Ziua de 3 aprilie 2022, a V-a duminică din timpul Postului Mare, a fost pentru noi ca o evadare din cotidian și o imaginară escaladare pe Tabor. Și ce bine ne-am simțit împreună, căutând acel CEVA care ne umple sufletul de liniște și pace!

După o scurtă ambientare făcută de organizatori, am început ziua cu prima meditație ținută de pr. Marius Vătămănelu, OFMConv. Un adevărat elogiu al tăcerii, având ca material-suport cartea Puterea tăcerii a cardinalului Robert Sarah în dialog cu Nicolas Diat, apărută la Editura "Sapientia". Imediat după meditație a urmat o provocare interesantă: pr. Marius ne-a propus șapte gânduri la care să reflectăm în tăcere.

În orice colț al clădirii, întâlneai o chilie personală, tăcere și uimire. Da, se poate, și avem uneori atâta nevoie de liniște! În tot acest timp, părintele a fost la dispoziția celor care au simțit nevoia reconcilierii, ca mai apoi cu suflet împăcat să ne apropiem de masa cuvântului și a Euharistiei, la Sfânta Liturghie.

Recunoscând că suntem slabi și greșitori, am așezat în fața altarului, simbolic, un coș cu pietre. La lumina cuvintelor lui Isus din evanghelie: Cine se știe fără de păcat, să arunce primul cu piatra, noi să ne schimbăm optica. Din pietrele pe care uneori avem tendința să le aruncăm în ceilalți, noi să construim punți de legătură, de bucurie și de pace. La finalul Liturghiei, am luat fiecare piatra acasă, ca mărturie care să ne amintească de această zi deosebită.

După banchetul euharistic nu putea lipsi masa comuniunii fraterne, a împărtășirii și a bucuriei.

Am continuat, mai apoi, programul nostru cu meditația de după-amiază, timp în care părintele ne-a introdus în marele mister al milostivirii lui Dumnezeu, abordând trei pași importanți: 1. Milostivirea în învățătura Mântuitorului; 2. Misiunea noastră de a învăța să fim milostivi; 3. Să încercăm să fim mai milostivi cu noi. O tematică menită să ne reamintească de infinita bunătate a lui Dumnezeu care ne iubește necondiționat și ne așteaptă mereu cu brațele deschise fără a ne reproșa nimic. Acest Tată milostiv care ne așteaptă mereu acasă, cu masa pusă și pregătit să ne ierte ori de câte ori ne-am rătăcit pe cale.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru oportunitatea pe care am avut-o de a trăi această zi atât de specială! Mulțumim părintelui Marius pentru disponibilitate și dăruire, mulțumiri tuturor celor care au participat și celor care s-au implicat la organizare. Tuturor vă dorim sărbători pascale binecuvântate!

Gabriela Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 aprilie: Pildești: Zi de reculegere pentru familii


 

lecturi: 1667.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat