Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Zi de reculegere a persoanelor consacrate din zona Bacău

Fiind în timpul Postului Mare, perioadă de pregătire pentru solemnitatea Paștelui, persoanele consacrate din zona Bacău s-au întâlnit pentru o zi de reculegere, sâmbătă, 2 aprilie 2022, la Biserica "Sfânta Maria Regină" din Mărgineni (BC).

Întâlnirea a fost organizată după următorul program: ora 9.00 - primirea la oratoriu; 9.30 - meditație; 10.30 - reflecție personală și posibilitate de spovezi; 12.00 - Sfânta Liturghie, 13.00 - prânzul, 14.00 - Calea sfintei cruci. La acest parcurs spiritual au participat 43 de persoane consacrate (frați, surori și laici consacrați).

Părintele paroh Daniel Bișoc, în cuvântul de deschidere, și-a exprimat bucuria că un număr mare de persoane consacrate au ales să vină în comunitatea parohială din Mărgineni, pentru a sta în prezența lui Dumnezeu în rugăciune. Părintele Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv., ne-a invitat să ne bucurăm de oportunitatea acestor momente de creștere spirituală și ne deschidem inima și mintea pentru a primi învățătura ce se va desprinde din tema de meditație pe care avea să ne-o prezinte părintele Claudiu Ilieș, OFMConv., care își desfășoară activitatea pastorală ca vicar în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești (NT).

Fragmentul evanghelic despre Întâlnirea lui Isus cu cei doi ucenici care mergeau spre Emaus (Lc 24, 13-35) a stat la baza meditației dezvoltate foarte frumos de către părintele Claudiu. Am fost invitați să ne identificăm cu cei doi discipoli (știm doar că unul dintre ei se numea Cleopa) și să ne gândim la întâlnirea noastră cu Isus. Și noi, asemenea celor doi ucenici care, dezamăgiți și descurajați, părăsesc Ierusalimul după ce Isus a fost pus în mormânt și merg în direcția opusă, spre Emaus, de-a lungul vieții noastre, în drumul nostru de credință, experimentăm momente de descurajare, de dezamăgire, de neliniște și ne îndepărtăm de Dumnezeu, încercând să facem voința noastră și să urmăm calea noastră.

Am fost provocați cu o serie de întrebări: Pentru noi ce este (care este) "Ierusalimul"? Care este "Emaus-ul" nostru? Când ne simțim descurajați, spre ce (cine) ne întoarcem? Să privim la Isus Învățătorul și la pedagogia sa! Să-l contemplăm cum se apropie de cei doi ucenici, cum li se revelează, treptat: se apropie, îi ascultă, le vorbește, merge cu ei. Toate cele patru acțiuni ale Mântuitorului ne arată delicatețea cu care acționează, indicându-ne, astfel, calea pe care și noi trebuie să o urmăm.

Întâlnindu-l pe Isus, avem datoria de a-i îndruma și pe cei din jurul nostru pe calea către el. În călătoria lor către Emaus cei doi ucenici au avut bucuria de a-l descoperi pe Isus, însă în mod progresiv, treptat, rugându-l stăruitor: "Rămâi cu noi!" După ce cuvintele lui Isus le-au însănătoșit inimile, cei doi discipoli se întorc la Ierusalim și trăiesc împreună cu ceilalți ucenici bucuria întâlnirii cu Cel Înviat: "Și ridicându-se în același ceas, s-au întors la Ierusalim. I-au găsit adunați pe cei unsprezece și pe cei care erau cu ei, care le-au zis: Domnul a înviat într-adevăr și s-a arătat lui Simon. Iar ei le-au povestit cele de pe drum și cum a fost recunoscut de ei la frângerea pâinii" (Lc 24,33-35).

În drumul de trăire a consacrării și a vocației noastre, când ne simțim dezarmați, descurajați, părintele predicator ne îndeamnă să apelăm la Isus, care ne pune mereu întrebări, ceea ce pentru fiecare în parte constituie direcțiunea spirituală.

După prezentarea meditației a urmat un timp pentru reflecția personală, dar și posibilitate de spovezi, pentru ca la ora 12.00 să celebrăm Sfânta Liturghie ca mulțumire pentru toate darurile și binefacerile primite din partea lui Dumnezeu. Această minunată zi s-a încheiat cu un prânz fratern, moment de comuniune și împărtășire reciprocă. La ora 14.00 ne-am adunat în biserică și ne-am rugat Calea sfintei cruci.

Mulțumim părintelui paroh Daniel Bișoc pentru primirea călduroasă și generoasă și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui moment înălțător. Ne-am întors în comunitățile noastre pentru a transmite bucuria reîntâlnirii și a comuniunii, precum și a mesajului spiritual primit. Să nu uităm că Domnul rămâne cu noi, chiar și atunci când greșim. El ne îndrumă pașii pe calea cea dreaptă și călătorește alături de noi pe drumul vieții.

Elena Matei
Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Mărgineni: Zi de reculegere a persoanelor consacrate din zona Bacău


 

lecturi: 1402.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat