Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința de presă a Papei Francisc în zborul de întoarcere din Malta (duminică, 3 aprilie 2022)

Matteo Bruni

Bună seara tuturor. Sanctitate, mulțumim pentru aceste două zile cu dumneavoastră. Așa cum ați văzut, în călătorie cu dumneavoastră în aceste zile sunt circa 70 de jurnaliști, dintre care trei din Malta; și putem începe probabil chiar cu o întrebare din partea unui jurnalist maltez, care este Andrea Rossito de la Televiziunea Malteză. Însă, mai întâi fac o observație: timpul este cu adevărat destul de scurt, pentru că peste puțin timp avionul începe aterizarea. Așadar, vom avea ocazie de a vorbi cu Sanctitatea Voastră până la ora 8.05 circa. Apoi este nevoie de timp pentru aterizare și pentru fotografiile cu echipajul. Între timp, Sanctitate, eventual vreți să ne spuneți un cuvânt...

Papa Francisc

Îmi pare rău că este așa de scurt pentru că la ora 8.15 este prevăzută aterizarea și trebuie să facem fotografiile. Pentru aceasta, la 8.05 vom termina. Dar mulțumesc pentru colaborarea voastră.

Matteo Bruni

Și dumneavoastră pentru disponibilitate. Te rog, Andrea.

Andrea Rossito (TVM)

Sanctitate, mulțumim înainte de toate pentru prezența dumneavoastră în Malta. Întrebarea mea este cu privire la surpriza de azi dimineață, în capela unde este înmormântat Sfântul Gheorghe Preca: ce v-a motivat să faceți această surpriză maltezilor și ce vă veți aminti din această vizită în Malta? Și apoi, cum merge sănătatea dumneavoastră? V-am văzut în această călătorie foarte intensă. A fost bine, să spunem? Mii de mulțumiri.

Papa Francisc

Sănătatea mea este un pic pretențioasă, pentru că am această problemă la genunchi care-mi provoacă probleme de deplasare, în mers, este un pic deranjant, dar se îmbunătățește, cel puțin pot să merg. În urmă cu două săptămâni nu putea să fac nimic. Este un lucru lent; să vedem dacă revine, dar există îndoiala: la vârsta asta nu se știe cum se va termina meciul, sperăm să meargă bine.

Și apoi despre Malta. Am fost bucuros de vizită, am văzut realitățile din Malta, un entuziasm impresionant al oamenilor, fie la Gozo în Malta, La Valletta și celelalte localități. Un entuziasm mare pe străzi, am rămas uimit. A fost un pic scurtă. Problema pe care am văzut-o pentru voi - una din probleme - este migrația. Problema migranților este gravă pentru că fie Grecia, Cipru, Malta, Italia, Spania, sunt țările mai aproape de Africa și de Orientul Mijlociu și debarcă aici, ajung aici. Migranții trebuie primiți mereu! Problema este că fiecare guvern trebuie să spună câți poate primi în mod normal pentru ca să poată trăi acolo. Pentru aceasta este nevoie de o înțelegere cu țările din Europa, care nu sunt toate dispuse să primească migranți. Uităm că Europa a fost făcută de migranți, nu este adevărat? Dar așa sunt lucrurile... Cel puțin a nu lăsa toată greutatea acestor țări limitrofe care sunt așa de generoase, și Malta este una din ele. Astăzi am fost în centrul de primire a migranților și lucrurile pe care le-au auzit acolo sunt teribile: suferința acestora pentru a ajunge aici și apoi lagărele - sunt niște lagăre - care există pe coasta libiană, când sunt trimiși înapoi. Acest lucru pare criminal. Și pentru aceasta cred că este o problemă care atinge inima tuturor. Așa cum face loc Europa cu atâta generozitate ucrainenilor care bat la ușă, tot așa și celorlalți care vin de pe Mediterana. Acesta este un punct cu care am terminat vizita și m-a impresionat mult, pentru că am auzit mărturiile, suferințele, care sunt mai mult sau mai puțin ca acelea care - cred că am vorbit despre asta - sunt în acea carte micuță care a apărut, Hermanito, în spaniolă, "Frățiorul", și toate via crucis ale acestor oameni. Unul care a vorbit astăzi a trebuit să plătească de patru ori. Vă cer să vă gândiți asupra acestui lucru. Mulțumesc.

Matteo Bruni

Vă mulțumim dumneavoastră. A doua întrebare, Sanctitate, vine de la Jordi Antelo Barcia, de la Radio Nacional de Espa?a.

Jordi Antelo Barcia (RNE)

Bună seara, Sanctitate. Citesc, pentru că italiana mea încă nu este așa de bună. În zborul care ne-a dus în Malta, dumneavoastră ați spus unui coleg că o călătorie la Kiev "este pe masă", și în Malta ați făcut atâtea referințe la apropierea dumneavoastră de poporul ucrainean. Vineri, la Roma, președintele polonez lăsa ușa deschisă pentru o călătorie a dumneavoastră la granița poloneză. Astăzi ne-au impresionat imaginile venit din Bucha, o localitate aproape de Kiev, abandonată de armata rusă unde ucrainenii au găsit zeci de cadavre aruncate pe stradă, unele cu mâinile legate, ca și cum ar fi fost "executați". Pare că astăzi prezența dumneavoastră în acea zonă este tot mai necesară. Credeți că o călătorie ca aceasta este realizabilă? Și ce condiții ar trebui să existe pentru ca dumneavoastră să puteți merge acolo?

Papa Francisc

Mulțumesc pentru că-mi spuneți această știre de astăzi pe care n-o cunoșteam. Războiul este întotdeauna o cruzime, un lucru inuman și merge împotriva spiritului uman, nu spun creștin, uman. Este spiritul lui Cain. Eu sunt dispus să fac tot ceea ce se poate face; și Sfântul Scaun, mai ales partea diplomatică, cardinalul Parolin, monseniorul Gallagher, fac totul, totul; nu se poate publica tot ceea ce fac ei, din prudență, din circumspecție, dar suntem la limita lucrării. Printre posibilități există călătoria. Există două călătorii posibile: una, mi-a cerut-o președintele Poloniei, de a-l trimite pe cardinalul Krajewski să-i viziteze pe ucrainenii care au fost primiți în Polonia. El a mers deja de două ori, ducând două ambulanțe, și a rămas acolo cu ei dar o va mai face încă o dată, este dispus s-o facă. Cealaltă călătorie pe care cineva mi-a cerut-o, mai mult de unul: eu am spus cu sinceritate că aveam în minte să merg acolo, am spus că disponibilitatea există mereu, nu există un "nu" a priori, sunt disponibil.

Ce anume se gândește despre o călătorie... Întrebarea a fost așa: "Am auzit că dumneavoastră vă gândeați la o călătorie în Ucraina", și eu am spus: "Este pe masă", proiectul este acolo, ca una din propunerile venite, dar nu știu dacă se va putea face, dacă este potrivit să fie făcută, dacă a o face ar fi pentru cel mai bune, dacă merită de făcut și trebuie s-o fac, toate acestea sunt în suspans. Apoi, de mult timp s-a gândit o întâlnire cu Patriarhul Chiril: se lucrează la asta, se lucrează și se gândește la realizarea ei în Orientul Mijlociu. Aceste lucruri sunt acum.

Matteo Bruni

Mulțumim. Și probabil să vedem dacă mai este timp pentru o întrebare a lui Gerry O'Connel, de la America Magazine:

Gerry O'Connel (America Magazine)

Părinte, dumneavoastră ați vorbit de mai multe ori despre război. Întrebarea pe care o pun toți este dacă dumneavoastră de la începutul războiului ați vorbit cu președintele Putin, și dacă nu, ce i-ați spune, astăzi?

Papa Francisc

Lucrurile pe care le-am spus autorităților din orice parte sunt publice. Niciunul din lucrurile pe care le-am spus nu este rezervat pentru mine. Când am vorbit cu patriarhul, el a făcut după aceea o declarație frumoasă despre ceea ce ne-am spus. Pe președintele Rusiei l-am auzit la sfârșitul anului când m-a sunat pentru a-mi adresa urări, am vorbit. După aceea, l-am auzit și pe președintele Ucrainei, de două ori. Și m-am gândit, în prima zi de război, că trebuia să merg la Ambasada rusă pentru a vorbi cu ambasadorul, care este reprezentantul poporului, și să-i pun întrebări și să-i spun impresiile mele despre caz. Acestea sunt contactele oficiale pe care le-am avut. Cu Rusia am făcut asta prin intermediul Ambasadei. În afară de asta, l-am auzit pe arhiepiscopul major de Kiev, monseniorul Șevciuc. Apoi am auzit la fiecare două sau trei zile, cu regularitate, pe unul dintre voi, Elisabetta Piqué, care acum este la Odessa, dar am auzit-o când era la Lvov. O aud și ea îmi spune cum merg lucrurile. Am vorbit și cu rectorul seminarului de acolo, cu un mesaj adresat seminariștilor și oamenilor de acolo. Sunt în contact și cu un reprezentant al vostru. Și vorbind despre asta aș vrea să vă adresez condoleanțe pentru colegii voștri care au căzut. Din orice parte ar fi, nu contează. Dar munca voastră este pentru binele comun și aceștia au căzut în slujba binelui comun, a informației. Să nu-i uităm. Au fost curajoși și eu mă rog pentru ei, pentru ca Domnul să dea răsplată muncii lor. Acestea au fost contactele avute pentru moment.

Gerry O'Connell

Dar care ar fi mesajul dumneavoastră pentru președintele Putin, dacă ați avea posibilitatea de a-i vorbi?

Papa Francisc

Mesajul pe care l-am dat tuturor autorităților este acela pe care îl fac public. Nu fac un limbaj dublu. Este mereu același. Cred că sub întrebarea dumneavoastră există și o îndoială cu privire la războaiele drepte sau războaiele nedrepte. Orice război se naște dintr-o nedreptate, mereu. Pentru că este schema de război, nu este schema de pace. De exemplu, a face investiții pentru a cumpăra arme. Îmi spun: dar avem nevoie de ele pentru a ne apăra. Și aceasta este schema de război. Când s-a terminat Al Doilea Război Mondial, toți au respirat și au spus "să nu mai fie niciodată războiul: pacea!", și a început un val de muncă pentru pace, precum și cu buna voință de a nu face armele, toate, și armele atomice, în acel moment, după Hiroshima și Nagasaki. Era o mare bunăvoință.

După șaptezeci de ani, după optzeci de ani am uitat toate acestea. Așa este: schema războiului se impune. Atâtea speranțe în munca Națiunilor Unite, în acel moment. Însă schema războiului s-a impus încă o dată. Noi nu putem să nu fim capabili să gândim o altă schemă, pentru că nu mai suntem obișnuiți să gândim cu schema păcii. Au existat oameni mari: Ghandi și atâția alții, pe care-i menționez la sfârșitul enciclicei Fratelli tutti, care au pariat pe schema păcii. Dar noi suntem încăpățânați! Suntem încăpățânați ca umanitate. Suntem îndrăgostiți de războaie, de spiritul lui Cain. Nu întâmplător la începutul Bibliei este această problemă: spiritul "cainist" de a ucide, în locul spiritului de pace. "Părinte, nu se poate!...". Vă spun un lucru personal: când am mers în 2014 la Redipuglia și am văzut numele, am plâns. Cu adevărat, am plâns, cu amărăciune. După un an sau doi, pentru ziua Răposaților am mers să celebrez la Anzio, și am văzut și acolo tinerii care în debarcarea de la Anzio au căzut: erau numele, toți tineri. Și am plâns și acolo. Cu adevărat. Nu înțelegeam. Trebuie să plângem pe morminte. Eu respect, pentru că este o problemă politică, dar când a fost comemorarea debarcării din Normandia, șefii de guvern s-au reunit pentru a o comemora; dar nu-mi amintesc ca să fi vorbit cineva despre cei treizeci de mii de soldați tineri care au rămas pe plaje. Se deschideau bărcile, ieșeau și erau împușcați acolo, pe plaje. Tineretul nu contează? Asta mă face să mă gândesc și îmi provoacă durere. Eu sunt îndurerat pentru ceea ce se întâmplă astăzi. Nu învățăm. Domnul să aibă milă de noi, de noi toți. Toți suntem vinovați!

Matteo Bruni

Mulțumim, Sanctitate. Probabil cu timpii în acest moment suntem un pic la limită...

Papa Francisc

Vă mulțumesc mult pentru munca voastră, pentru informație, multe mulțumiri! Și sper să ne revedem într-o următoare călătorie. Mulțumesc pentru răbdarea voastră, mulțumesc pentru informația voastră. Și să mergem înainte. Mulțumesc! Aterizare bună!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 405.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat