Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ploscuțeni: Misiuni populare

În perioada 18-20 martie 2022, în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Ploscuțeni au avut loc misiuni populare. Scopul lor a fost reînnoirea spirituală a comunității printr-o sinceră convertire la Dumnezeu. Predicatorul, părintele Marius Taloș SJ, ne-a călăuzit pe acest drum prin predicarea cuvântului lui Dumnezeu și prin exemplul personal.

În cadrul celor patru Sfinte Liturghii celebrate în timpul zilelor de misiuni, părintele Marius Taloș a gândit și a prezentat următoarele tematici:

1. Deformata_reformata: păcatul;

2. Reformata_conformare: urmarea;

3. Conformata_confirmare: pătimirea;

4. Confirmata_transformare: învierea;

La Sfânta Liturghie de deschidere a misiunilor, părintele predicator a prezentat cu multă delicatețe și claritate realitatea ispitei și a păcatului care își face simțită prezența în fiecare ființă umană. A pornit de la exemplul primei lecturi a liturgiei zilei, în care ne era prezentat cazul lui Iosif, fiul Patriarhului Iacob, care fusese vândut și dus în Egipt. Odată ajuns în Egipt și căpătând trecere înaintea lui Putifar, un înalt demnitar, dar și a Faraonului însuși, persoana lui Iosif a fost încercată de trei ispite: mândria (atunci când a primit demnitatea cea mai mare în casa și poporul Faraonului), acesta fiind demonul dimineții; senzualitatea (atunci când soția lui Putifar a furat curăția sufletească), acesta fiind demonul amiezii; neiertarea (atunci când, reîntâlnindu-i pe frații săi veniți în Egipt pentru hrană, era foarte tentat să nu-i ierte pentru că îl vânduseră), acesta fiind demonul serii.

În cadrul celei de-a doua Sfinte Liturghii, predica a avut la bază următorul citat biblic: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze!" (Lc 9,23). În sinteză, părintele Marius a evidențiat că urmarea lui Cristos presupune trei condiții: Să se lepede pe sine - trebuie mai întâi să golești de eu ceea ce vrei să umpli cu Dumnezeu! Să-și ia crucea în fiecare zi: ceea ce nu se asuma nu poate fi mântuit! Și să mă urmeze: adică să-l avem mereu pe Cristos în fața ochilor!

Rugăciunea "Sufletul lui Cristos" a constituit reflecția celei de-a treia predici. În această rugăciune pot fi evidențiate trei pătimiri: pătimirea ca des-pătimire; pătimirea ca suferință și pătimirea ca dragoste. Dezvoltând aceste trei aspecte, părintele a subliniat: "Nu ne putem schimba decât de dragul cuiva" și pentru aceasta ne putem ruga astfel: "Doamne, ajută-mă să te iubesc cum am urât și apoi ajută-mă să mă pocăiesc cum am păcătuit". Apoi: "Cine-și face semnul Crucii trebuie să fie pregătit să poarte Crucea!". Și, în fine, "De la Cana la Golgota: La Cana cea din urmă apă s-a făcut cel dintâi vin, pe Golgota cel din urmă vin s-a făcut cel dintâi sânge...".

Cuvintele Mântuitorului: "Dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult" (In 12,24), au stat la baza celei de-a patra predici. Cine vrea cu adevărat să-l urmeze pe Cristos pe Calea crucii, va avea parte de Învierea lui Cristos. În acest sens, a dat un citat din învățătura Papei Francisc, care spune următoarele: "De fapt, ceea ce trece prin strâmtorarea morții - ca prin gâtuitura clepsidrei - în unirea cu Cristos nu dispare, nu se anihilează, ci este bine primit, reînnoit și viu în Domnul!"

Sfânta Liturghie de încheiere a misiunilor populare a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, care ne-a adus salutul și binecuvântarea Preasfințitului Iosif Păuleț, episcopul diecezei noastre. Mulțumim din toată inima! La sfârșitul Liturghiei i-am adresat lui Dumnezeu rugăciunile rânduite de Sfânta Biserică pentru dobândirea indulgenței plenare, cu ocazia misiunilor.

Mulțumim bunului și milostivului Dumnezeu pentru toate harurile pe care ni le-a dăruit în aceste zile ale sfintelor misiuni populare!

Pr. Daniel Mărtinaș


 

lecturi: 1093.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat