Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Vizita pastorală a Preasfințitului Petru Sescu

Sărbătorită în Italia ca "Ziua tatălui", sărbătoarea Sfântului Iosif a adus comunității din Torino un frumos cadou: vizita Preasfințitului Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și șederea sa în mijlocul nostru timp de două zile, 19 și 20 martie 2022.

Aflat în vizită pastorală în nordul și centrul Italiei, Preasfințitul Petru Sescu, însoțit de părintele Mihai Budău, a binevoit să se oprească și la Torino, în comunitatea aici prezentă, după 14 ani de când nu a mai avut ocazia să o facă.

Ziua de sâmbătă a fost dedicată audiențelor și colocviilor, când diferite persoane au avut plăcerea și necesitatea de a-l saluta personal.

Duminică a fost ziua dedicată celebrărilor liturgice: Liturghia de la ora 9.00 cu tinerii ce se pregătesc pentru primirea sacramentului Mirului și Liturghia solemnă de la ora 11.00 au fost două momente de sărbătoare și împărtășire comunitară.

Cei aproape 140 de tineri prezenți la Liturghia de la ora 9.00, împreună cu familiile, au avut ocazia de a asculta o predică dedicată lor de către Preasfințitul care, "plecând" de la lecturi, ne arată cum acestea "ne ajută să ne pregătim mai bine și ne apropie de Dumnezeu, care «este cel care este» întotdeauna și pentru totdeauna (în Vechiul Testament, numele revelând atât misiunea cât și esența unei persoane). O pregătirea adecvată presupune să ne străduim nu doar intelectual (prin învățarea pe de rost), ci și spiritual (prin punerea în aplicare a ceea ce învățăm)".

Tinerii, și noi toți, "trebuie să încercăm să devenim lumină și bucurie pentru cei din jurul nostru, mai ales în această perioadă istorică dificilă. Trebuie să încercăm să fim precum apostolii: oameni prin care pătrunde lumina (Duhul Sfânt) și care strălucesc (pentru ceilalți)".

Preasfințitul a subliniat că viața creștină se poate asemăna cu un copac:

- rădăcinile reprezentând virtuțile cardinale (prudența, dreptatea, tăria, cumpătarea),

- trunchiul: virtuțile teologale (credința, speranța, iubirea),

- ramurile: toate celelalte virtuți umane frumoase: milostivirea, iertarea, îndurarea.

A invitat tinerii să însușească că "Dumnezeu ne cheamă să fim fericiți pentru totdeauna, începând de aici, pe pământ, unde familia este un colț de paradis și unde rugăciunea, pentru noi înșine și pentru cei de lângă noi ne ajută să dăm roade bune și frumoase. Dumnezeu ne iubește așa cum suntem noi, și ne dorește cât mai realizați, punând în slujba aproapelui cele șapte daruri pe care le primim de la Duhul Sfânt".

Înainte de Liturghia de la ora 11.00, comunitatea, înveșmântată în haine de sărbătoare, în frunte cu capelanul Iulian Herciu, l-a întâmpinat pe Preasfințitul Petru Sescu cu tradiționalul colac și sare; ospitalitatea poporului român este dusă dincolo de granițele fizice ale țării și continuă să fie pusă în practică și în diaspora: indiferent din ce colț al țării am proveni, identitatea românească ne unește, ne caracterizează și își pune amprenta în trăirile noastre de zi cu zi.

A urmat cuvântul de bun-venit din partea comunității, salutul Preasfințitului și binecuvântarea cu apa sfințită.

Predica a fost momentul în care Preasfințitul nu a încetat să ne amintească de iubirea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi și de răbdarea sa în a ne vedea roditori: credința ne luminează pașii și viața, iar speranța ne ajută să nu ne pierdem.

Ofertoriul, pe cât de simplu (în conformitate cu perioada de post) pe atât de bogat în semnificații, a fost oferit de membrii comunității îmbrăcați în costume populare.

Înainte de finalul Liturghiei au fost prezentate Preasfințitului și comunității 15 perechi de logodnici care au început pregătirea pentru sfânta Căsătorie: aceștia au primit în dar câte o Sfântă Biblie, carte de căpătâi care nu trebuie să lipsească din nicio casă.

Duminică, 20 martie, comunitatea a avut și bucuria de a primi în mijlocul ei un nou membru: părintele Ionuț-Gabriel Giurgică a administrat unei fetițe sacramentul Botezului imediat după Sfânta Liturghie.

Preasfințitul Petru Sescu a transmis și salutul Preasfințitului Iosif Păuleț; totodată a felicitat comunitatea din Torino, numind-o "o comunitate vie, în care nu doar că se păstrează valorile și tradițiile însușite acasă, ci se și transmit adevărurile de credință, prin mărturia prezenței și a participării la pregătirea și administrarea sfintelor sacramente".

Ne-a îndemnat, de asemenea, să continuăm să ne rugăm pentru pace, dar și pentru Preasfinția Sa, aflat la început de drum în misiunea sa de episcop auxiliar.

Profund recunoscători pentru această vizită, îi mulțumim Preasfinției Sale pentru prezența în mijlocul nostru și pentru marele exemplu de umilință, asigurându-l de rugăciunea noastră, cu bucurie, după cum recită și psalmistul: "Slujiți Domnului cu bucurie!"

Tatiana Ghiurca

*

Cuvântul de bun-venit din partea comunității

Preasfințite,

Voi preoți prezenți la această celebrare,

carissimo Piergiorgio,

Un călduros "Bine ați venit!" în mijlocul comunității noastre!

Prezența Excelenței Voastre la Torino ne umple inimile de bucurie, mândrie și speranță:

- bucurie pentru că mulți dintre noi avem rădăcinile în Moldova de acolo de unde vine și Preasfinția Voastră;

- mândrie pentru că ați ales să ne vizitați chiar în concomitență cu sărbătoarea Sfântului Iosif, tatăl purtător de grijă al Mântuitorului, fapt ce denotă interesul patern față de comunitatea noastră;

- speranță pentru că nădăjduim ca această vizită să fie începutul unei colaborări cât mai strânse și apropiate între cele două realități creștine, cea de acasă și cea din diaspora, care își au izvorul în același loc.

Profităm de această ocazie să vă felicităm pentru numirea Excelenței Voastre ca episcop auxiliar.

La fel ca Preasfinția Voastră, și comunitatea noastră se află la un nou început de drum: după cei 23 de ani în care l-am avut ca păstor pe regretatul părinte Gelu, înfruntăm un nou parcurs sub îndrumarea părintelui capelan Iulian Herciu și a vice-capelanului, părintele Ionuț-Gabriel Giurgică.

Nu am putut să nu remarcăm faptul că a noastră comunitate se regăsește pe deplin în simbolurile alese de Preasfinția Voastră pentru stema episcopală:

- culoarea aurului: simbol al credinței, prima dintre virtuțile teologale: al credinței primite de la părinții și bunicii noștri pe care încercăm să o cultivăm, să o păstrăm și să o transmitem la rândul nostru celor care ne înconjoară: acasă, în familie, la locul de muncă, în blocul unde locuim, la locurile de joacă și de activități ale copiilor;

- culoarea roșie: simbol atât al martirilor, dar și al carității: comunitatea noastră s-a implicat de-a lungul timpului în practicarea acesteia prin propriu-i răspuns pozitiv și concret de fiecare dată când a fost chemată să intervină în ajutorul diferitelor nevoi;

- soarele: simbolul mesianic care luminează neamurile și a cărui lumină nu poate fi învinsă de întunericul lumii, ne călăuzește și nouă pașii pe aceste meleaguri străine, în încercarea de a oferi un trai mai bun familiilor noastre de aici și de acasă;

- monograma Sfintei Fecioare Maria: o regăsim în devoțiunea dedicată Mamei cerești prin recitarea zilnică a Rozariului înainte de Sfânta Liturghie: grupul de rugăciune condus de doamna Gabriela Ferenț nu încetează în a ne încredința comunitatea în mâinile de mamă ale Mariei, Ajutorul creștinilor;

- Sfânta Scriptură: comunitatea noastră s-a implicat și se implică activ atât prin formarea grupului de lectori, dedicat citirii cuvântului lui Dumnezeu în cadrul Sfintelor Liturghii, cât și prin studiul direct dedicat Sfintei Scripturi: ne mândrim cu profesorii de religie formați aici, dar și cu studenții de la Facultatea de Teologie care au întreprins acest drum al cunoașterii profunde a acesteia.

- trandafirul: simbolul care o reprezintă pe Sfânta Tereza a Pruncului Isus, "tânăra care a amintit lumii întregi că Dumnezeu este Tatăl nostru, Tatăl revelat prin Isus Cristos" ne induce și pe noi să încercăm să conservăm acest adevăr de credință în copiii și tinerii comunității; lor le sunt dedicate catehezele pentru Prima Sfântă Împărtășanie și pentru Mir, Oratoriul pentru cei mici și Grupul de tineri pentru cei mai mari.

- nu putem să nu amintim și de motoul Preasfinției Voastre: "Slujiți Domnului cu bucurie!", bucurie pe care corul comunității, coordonat de Octavian Matei, ne-o transmite la fiecare Sfântă Liturghie, printr-o dăruire și pregătire asiduă, de multe ori chiar in detrimentul propriilor familii.

Mulțumindu-vă încă o dată pentru prezența Excelenței Voastre în mijlocul comunității din Torino, vă rugăm să transmiteți salutul nostru călduros tuturor celor de acasă, să îi asigurați de rugăciunea noastră pentru țara natală, dar mai ales să atestați faptul că noi, cei de aici, chiar dacă atât de departe de casă, încercăm mereu să ducem mai departe ceea ce am primit de la părinții și bunicii noștri, continuând să depunem mărturie pentru integrarea noastră în societatea în care trăim, dar mai ales în Biserica lui Cristos Isus.

Comunitatea din Torino

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-20 martie: Torino: Vizita pastorală a PS Petru Sescu


 

lecturi: 2224.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat