Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A fi în Europa o Biserică ce slujește și are forța de a face gesturi de pace

de M. Chiara Biagioni

A fi în Europa o Biserică ce slujește, care nu caută răspunsuri, ci pornește la drum împreună cu alții și are forța de a face în fiecare zi gesturi de pace, printre provocările care străbat astăzi continentul. Așa s-au încheiat duminică, 20 martie 2022, la Bratislava, Zilele Sociale Catolice Europene. Delegați ai diferitelor Conferințe Episcopale din Europa, dar și experți în politică, economie și social media, timp de trei zile, s-au confruntat asupra a trei tranziții principale care caracterizează viața în Europa în acest timp de post-pandemie: tranziția demografică, tehnologică și digitală, ecologică. Inițiativa a fost promovată de Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și de Conferința Episcopală Slovacă, în colaborare cu Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Evenimentul, care a ales ca temă "Europa dincolo de pandemie: un nou început", s-a confruntat în mod inevitabil cu războiul care însângerează Ucraina. Un conflict care aici la Bratislava a răsunat ca un stimulent în plus pentru a reconecta Europa la profunda sa identitate și istorie și pentru a redescoperi visele care i-au inspirat pe părinții fondatori pentru că, așa cum spunea Robert Schuman, "o Europă vie" astăzi este "indispensabilă pentru menținerea de relații pașnice".

"Am examinat în aceste zile multe statistici și am schimbat multe informații între noi", a spus în concluzii cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg și președinte al COMECE. "Toate acestea sunt importante pentru a conduce reflecții bune, dar nu trebuie să uităm niciodată că în centrul interesului nostru este mereu persoana umană, creată de Dumnezeu, pentru care Isus și-a dat viața pe cruce și față de care suntem chemați să iubim și să slujim. Am ajuns la concluzii. Suntem probabil mai conștienți de ceea ce suntem chemați să facem. Nu am găsit răspunsuri pentru că probabil că nu este posibil. Dar am merg împreună. Am intrat într-un proces sinodal și numai pe acest drum împreună putem vedea unde suflă Duhul lui Dumnezeu și unde ne conduce pentru a fi în Europa o Biserică ce slujește". "Desigur că putem observa că există între noi diferențe între estul și vestul continentului", a afirmat apoi Hollerich, "dar aceste diferențe nu trebuie să devină niciodată un soi de ziduri, dimpotrivă, ne ajută să fim persoane mai bune, persoane de dialog care știu să asculte. Apoi, pe acest drum nu suntem singuri ca Biserică Catolică. Mergem și lucrăm împreună cu toți creștinii. Europa are nevoie de mărturia comună a persoanelor care iau Evanghelia în serios. Fără a nivela diferențele între noi, cred că suntem pe drumul corect, a-l sluji pe Dumnezeu în omenire, a sluji lumea pe care Dumnezeu a creat-o".

În concluziile sale, Mons. Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius și președinte al CCEE, a vorbit despre criza pandemiei și despre războiul din Ucraina și a afirmat că "aceste experiențe ne determină să ne angajăm să trăim cuvintele lui Ioan Paul al II-lea care spunea că dificultățile și distorsiunile timpului în care trăim cheamă la o mai mare mărturie a vieții creștine". "Nu putem pur și simplu să adoptăm agendele altor persoane sau să devenim una din multele ONG-uri care lucrează pentru familie, egalitate economică și digitală sau un ambient autosuficient", a adăugat Mons. Grušas. "Nu putem să ne permitem să devenim numai un instrument de programe de conducere care încearcă să ajungă la obiective fie ele și virtuoase". "Problemele pe care le înfruntăm pot încerca să fure speranța noastră". Și în această perspectivă "trebuie să lucrăm pentru dreptate, pace, solidaritate și fraternitate cu frații noștri și surorile noastre în familia omenirii". "Caritatea noastră creștină, mai ales în acest moment în care eforturile noastre sunt îndreptate spre primirea fraților și surorilor ucraineni care fug de război și de distrugere și spre susținerea celor care rămân în patria lor cu angoasa pericolului iminent, să ne dea forța de a vorbi cu cuvintele de pace unei Europe adesea divizate și să facem în fiecare zi multe gesturi de pace pentru ca, în efortul de a-i înțelege pe ceilalți, să exercităm angajarea creștină de a ierta pe cei care atacă și ofensează".

"Am petrecut zile intense și pline de fapte, stimulente și opinii care provin din diferite țări și diferite zone de competență profesională", a spus Mons. Stanislav Zvolenskę, arhiepiscop mitropolit de Bratislava și președinte al Conferinței Episcopale Slovace. "O bogăție de noi informații a lărgit perspectiva noastră și a deschis oportunități pentru noi moduri de a gândi". "Acest eveniment ne-a permis să citim provocările și problemele prin care trece continentul nostru, într-un context nou, mult mai amplu".

(După agenția SIR, 20 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 307.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat