Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Motoul și logoul vizitei care se va desfășura de la 2 la 5 iulie

Papa în Republica Democratică din Congo pentru o călătorie de reconciliere

"Toți reconciliați în Isus Cristos" este motoul semnificativ al călătoriei apostolice pe care Papa Francisc o va face de la 2 la 5 iulie 2022 în Republica Democratică din Congo. Mergând în orașele Kinshasa și Goma și continuând apoi în Sudanul de Sud (5-7), cu oprire la Juba. A comunicat asta Sala de Presă a Sfântului Scaun care a difuzat și logoul elocvent al primei etape a pelerinajului pontifului.

În mod simbolic, de fapt, logoul repropune "harta" țării africane - prezintă comitetul de organizare congolez al călătoriei - ale cărui contururi sunt evidențiate cu culorile, deosebit de expresive, ale drapelului național.

Galbenul, de fapt, simbolizează bogăția Republicii Democratice din Congo, între faună și floră terestră și subterană. În schimb, roșul vrea să reprezinte sângele vărsat de martiri, așa cum se întâmplă încă în partea de est a țării. În timp ce albastrul, în partea de sus, exprimă dorința cea mai arzătoare a fiecărui locuitor: pacea.

Culorile vii folosite în logo vor să manifeste sentimentul și dinamismul care caracterizează poporul congolez, gata să îl primească în bucurie și în unitate pe Papa Francisc. Și "harta" este "deschisă" la vest tocmai pentru a arăta primirea rezervată marelui eveniment al vizitei pontifului și roadelor pe care le va aduce.

Este prezent în logo și un palmier care face trimitere la martiriu, experiență de credință înrădăcinată în istoria de ieri și de astăzi a Congoului. Și palmierul - exprimând, de fapt, victoria, renașterea și nemurirea - relansează și mesajul de speranță pe care-l oferă vizita Sfântului Părinte. Și chiar în centrul logoului este figura Papei Francisc în momentul binecuvântării poporului pe care urmează să-l îmbrățișeze.

În stânga imaginii este o cruce de culoare albastră, expresie a devoțiunii puternice a poporului față de Fecioară, Maica Domnului a Congoului, care duce și susține rugăciunile întregii națiuni la Cristos Răscumpărătorul. Chiar sub cruce sunt reprezentate trei persoane, ca simbol al fraternității: bărbați și femei, adulți și copii, uniți ca și cum ar fi o unică persoană. O imagine - tot conform organizatorilor locali - care exprimă conștiința că a ajunge la o atare fraternitate poate să fie numai un dar al lui Dumnezeu.

În afară de asta, comitetul a explicat motivul inserării în logoul vizitei a patru elemente caracteristice ale biodiversității teritoriului. Începând de la munți, prezenți în toate regiunile țării, îndeosebi în partea de est unde se află vulcanul care, în mai multe rânduri, a marcat cu erupțiile sale viața populației din Goma.

Este reprezentată după aceea apa care curge, în așa fel încât să amintească bogăția hidrografică a țării: este suficient să ne gândim la fluviul Congo și la diferitele lacuri. De asemenea, copacul care face trimitere la ansamblul florei. În timp ce okapi, jumătate zebră și jumătate girafă, este un animal simbol al Republicii Democratice din Congo: de fapt, este singura țară unde se află, trăind în stare de libertate.

(După L'Osservatore Romano, 15 martie 2022)


 

lecturi: 450.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat