Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Zile de formare pentru animatorii vocaționali și pentru tineri

Vineri, 11 martie 2022, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, și sâmbătă, 12 martie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, au avut loc două întâlniri de formare pe tematică vocațională pentru preoți și persoane consacrate respectiv pentru tineri. Animatorul acestor zile a fost pr. Iulian Budău, SJ, paroh al Parohiei "Inima Preasfântă a lui Isus" Calvaria din Satu Mare. Aceste două zile de formare au fost organizate de Oficiul pentru Vocații în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Tineretului.

Prima zi

În prima prelegere, care a avut ca titlu "Vocația: între chemare și răspuns. Alegerea: între îmbrățișare și renunțare", părintele Iulian a scos în evidență câteva provocări actuale cu care se confruntă tinerii în mod special, dar și animatorii vocaționali. Redau câteva provocări:

  1. Adolescenții și tinerii de astăzi aparțin generației "aici și acum", o generație clădită pe lumea on-line, pe lumea virtualului, a vitezei, unde modul de relaționare este un altul decât cel fizic, o lume în care răbdarea și atenția scad din ce în ce mai mult, iar ca rezultat apare din ce în ce mai multă furie și violență.

  2. Tinerii de astăzi aparțin unei generații pentru care sacrificiul nu mai înseamnă nimic și de aceea alegerile sunt foarte greu de făcut. Vocația înseamnă a face o alegere liberă, a îmbrățișa ceva și a renunța la altceva, or, această alegere este dificilă acum.

  3. Anxietatea s-a acutizat, tinerii cred tot mai puțin în viața veșnică și de aici apar multe drame, iar alegerile sunt foarte greu de făcut.

  4. În ultimii doi ani adolescenții și tinerii au luat tot mai mult contact cu moartea, iar aceasta a condus la tot mai multă teamă.

Ca răspuns la aceste provocări, părintele Iulian i-a făcut conștienți pe animatorii vocaționali de rolul important pe care îl au în relație cu tinerii. În acest sens el a subliniat patru aspecte:

  1. Tinerii își fac iluzii mai greu.

  2. A nu da cu prea mult fard propria vocație.

  3. A da dovadă de umanitate în relație cu tinerii, a fi oameni.

  4. A nu ne prezenta forma de viață mai mult decât este.

La încheierea prelegerii, părintele i-a provocat pe cei prezenți la un timp de meditație. Pornind de la versetul din Mc 6, 31: "Veniți voi singuri, într-un loc retras, și odihniți-vă puțin!", animatorii trebuiau să mediteze asupra a trei întrebări: Unde îmi găsesc liniștea? Cum îi pot ajuta pe tineri să își găsească liniștea? Cum mă inspiră vocațiile altora?

În discuțiile care au urmat după un timp de meditație au rezultat mai multe idei care pot fi de folos în pastorația tinerilor:

  • A-i ajuta pe tineri să înțeleagă pentru ce trăiesc, să descopere vocația la viață, la a iubi propria viață, iar pentru aceasta este nevoie de mărturia plină de bucurie din partea animatorilor vocaționali.

  • Îmi găsesc liniștea când sunt prezent în tot ceea ce fac.

  • Este important să dăm un nume neliniștii, să recunoaștem ceea ce provoacă neliniștea noastră.

  • A te "certa" cu Dumnezeu este o formă de umanitate și este permisă.

  • Realitatea ne afectează și pe noi, animatorii vocaționali, nu doar pe tineri.

  • Cât de greu este să-l asculți pe un tânăr așa cum este el!

  • Să dăm voie tinerilor să ne surprindă.

  • Fidelitatea în lucrurile mici este foarte importantă.

  • A-i aprecia pe tineri în calitățile lor, nu doar a le scoate în evidență defectele.

În partea a doua a întâlnirii, în urma celor meditate și discutate, părintele Iulian a ținut să accentueze mai multe puncte:

  1. Cultul trupului care ridică sănătatea la nivel de idolatrie, în care toate valorile devin pur imanente, în care fericirea trebuie trăită aici pe pământ, în care scopul vieții este pur imanent.

  2. Este importantă mărturia de grup: animatorii vocaționali trebuie să colaboreze pentru o pastorație vocațională rodnică.

  3. Să învățăm de la tineri. Cei mai buni promotori vocaționali sunt tinerii.

  4. Disponibilitate bucuroasă în a face mereu binele, în a-i întâlni pe tineri.

  5. A fi exigenți în lucrurile care contează.

  6. Contactul cu natura este foarte important. "Tavanele joase și camerele mici înrăiesc sufletele și sufocă geniile", spunea Feodor Dostoievski. Să organizăm exerciții spirituale cu tinerii în natură. În căutarea liniștii, să le oferim mediul necesar. Tinerii caută liniștea, dar nu știu unde să o caute.

  7. Pandemia, războiul, suferința sunt ocazii de a ne apropia de oameni.

  8. Ascultarea activă: a-i asculta pe tineri ca și cum ai privi o floare. Dacă pornești din start cu ideea de a-l ajuta pe cineva, nu-l mai poți asculta activ.

  9. Revolta față de Dumnezeu este permisă, iar Cartea psalmilor ne poate ajuta să ne exprimăm această revoltă.

  10. Cultivarea simțului umorului reprezintă o igienă mentală obligatorie.

După aceste puncte, părintele Iulian a ținut o a doua prelegere care s-a intitulat: Misionarismul prin atracție marca Papa Francisc". În cadrul acestei prelegeri părintele a scos în evidență câteva aspecte:

  1. Atracția iubirii mântuitoare a lui Dumnezeu.

  2. Biserica - spital de campanie care vindecă rănile.

  3. Avem nevoie de limbaje care să transmită, de mesaje care să atragă, de milostivire.

  4. O Biserică cu ușile deschise.

  5. O teologie atentă/sensibilă la context într-o limbă care să arate noutatea neschimbătoare.

  6. Admiterea greșelilor este un risc, dar trebuie asumat.

La sfârșitul prelegerii părintele Iulian i-a introdus pe cei prezenți în meditația ghidată îndreptându-le atenția asupra lui Cristos răstignit pe cruce și a relației personale cu el.

Câteva impresii ale celor prezenți:

  • Prezentare punctuală, practică, cu o capacitate unică și reală de citire a situației în care trăim. Program echilibrat. Pregătirea relatorului.

  • Radiografia contextului a fost prezentată în mod concret. Toate persoanele prezente și-au manifestat îngrijorarea pentru situația delicată, fragilă, în care se află tinerii dar și noi. Program relaxant. Prezentarea relatorului în mod dinamic.

  • Prezentarea făcută de părintele Iulian a fost una foarte realistă, concretă și folositoare pentru a conștientiza cum ne provoacă viața și situațiile pe care le trăim astăzi.

  • Simplitate, autenticitate din partea părintelui relator Iulian și spiritul senin și deschis din partea animatorilor prezenți. Ambient plăcut.

  • Prezentarea părintelui a fost una amplă, a atins realitatea concretă atât a persoanelor consacrate cât și a tinerilor. Mărturia personală și mărturia de grup. Aspectul vocației-chemarea este un dar.

A doua zi

În prima parte a întâlnirii părintele Iulian i-a provocat pe tineri prin câteva puncte de meditație: De ce mi-e teamă să fiu chemat? De ce mi-e greu să aleg? Astfel tinerii au descoperit că sunt responsabili unul de celălalt, mai ales în momentele de criză, au descoperit moduri de a-și afla liniștea, au descoperit că liniștea, bucuria trebuie cultivate.

Câteva impresii:

  • Am întâlnit un trebuincios sentiment de multă bucurie, m-am încărcat cu seninătate care mă va ajuta să cresc în mărturisirea credinței.

  • Oameni primitori, ascultători, originali.

  • Tot ce s-a întâmplat a fost foarte frumos. Preoții au fost super tari cu noi, deschiși, zâmbitori și plini de un "vibe" foarte bun. Mai vrem oameni deschiși.

  • Discuții libere. Umorul ca model de trăire a vocației. O prezentare ieșită din tiparul obișnuit.

  • Bucuria de a fi împreună și a ne cunoaște. Prezentarea temelor potrivite vârstei noastre.

  • A fost foarte frumoasă această întâlnire. Pr. Iulian este un om minunat a vorbit foarte frumos. A fost o zi de neuitat.

  • Fraternitate, energie pozitivă, amuzament, lucruri noi.

  • Propunere: să continuați să invitați personalități carismatice care să îi ajute pe tineri să rămână cu picioarele pe pământ. Să reunească minți adulte și minți tinere care să se ghideze unele pe altele.

Oficiul pentru Vocații

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 și 12 martie: Oficiul pentru Vocații: Zile de formare pentru animatorii vocaționali și pentru tineri


 

lecturi: 577.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat