Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Chiara Lubich - o rază de lumină și după 14 ani

Membrii și simpatizanții Mișcării Focolarelor din Moldova s-au întâlnit sâmbătă, 12 martie 2022, la Institutul Teologic Franciscan Roman pentru momente de comuniune și încurajare și comemorarea plecării la Tatăl a fondatoarei lor, Chiara Lubich. Au fost prezente persoane venite din Bîra, Valea Mare, Piatra Neamț, Săbăoani, Mărgineni, Tămășeni, Roman, Huși și din Iași.

Chiara Lubich s-a născut la Trento, în Italia, în ianuarie 1920. La 23 de ani ea și-a consacrat viața lui Dumnezeu: este momentul care a stat la baza nașterii și dezvoltării uneia dintre cele mai vaste mișcări ecleziale din timpul nostru, Mișcarea Focolarelor.

De ce a fost aleasă această dată? Cu 14 ani în urmă, mai precis pe 14 martie 2008, după o intensă aventură de a face doar voința lui Dumnezeu, Chiara a părăsit pământul pentru a veghea de sus asupra familiei sale spirituale. În lumea întreagă, milioane de persoane de orice categorie găsesc în această perioadă posibilitatea de a mărturisi că viața trăită în iubire nu se termină niciodată.

Convinsă că toți oamenii sunt frați, deoarece sunt fiii lui Dumnezeu, Chiara și-a dedicat viața redescoperirii si răspândirii acestei fraternități, iar mesajul și exemplul ei sunt importante astăzi, mereu actuale într-o lume a zidurilor, a frontierelor, a diviziunilor, a războaielor. Pentru înlăturarea acestora, Chiara a făcut un singur lucru: a urmat Lumina.

A fost urmărit un film intitulat O rază de lumină care prezintă viața Chiarei și a Mișcării, lumina carismei unității care a pătruns adânc în viața a milioane de persoane, lumină pe care ea a urmat-o de-a lungul întregii sale vieți.

Câteva persoane au dăruit experiențele lor și au povestit cum trăiesc spiritualitatea unității și ce lumină s-a născut în viața lor prin această trăire.

În continuare cei prezenți au ascultat un interviu cu Loli García despre parcursul sinodal, interviu preluat din ultimul "collegamento" (29 ianuarie 2022) care ne-a ajutat să înțelegem evenimentul foarte important care are loc în Biserica Catolică în această perioadă: Sinodul despre sinodalitate. Papa Francisc a inițiat acest Sinod și ne-a invitat pe toți din biserică: episcopi, preoți, persoane consacrate, familii, copii, tineri, asociații și mișcări, pe toți, să mergem împreună. Pentru prima dată din istoria Bisericii dorește ca noi toți din Biserică să participăm, să fim conștienți că fiecare dintre noi am primit o invitație pentru a participa la acest proces sinodal. Glasul fiecăruia este important și contează. De aceea am făcut o experiență de sinodalitate în grupuri mici, adică am reflectat împreună la întrebările propuse, am ascultat cu atenție și umilință pe ceilalți și am comunicat ceea ce Duhul Sfânt ne-a inspirat. Au fost, de asemenea, dăruite câteva experiențe de sinodalitate trăite în parohie.

A fost propusă o colectă specială pentru refugiații din Ucraina, colecta care urmează să fie direcționată către Republica Moldova și centrelor de refugiați din această țară organizate de Biserica Catolică.

În cadrul Sfintei Liturghii ne-am rugat împreună pentru Papa Francisc, episcopi și preoți, pentru mișcare, copii, tineri și familii, pentru unirea tuturor eforturilor pentru a construi pacea în lume.

După prezentarea concluziilor din grupurile mici, ne-am despărțit nu înainte de agapa frățească și angajamentul personal de a ne ruga pentru pace. Mulțumim încă o dată gazdelor noastre și tuturor participanților pentru participare și implicare.

Mișcarea Focolarelor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 martie: Roman: Chiara Lubich - o rază de lumină și după 14 ani


 

lecturi: 705.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat