Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Sr. Josefa Maria Ariana, o nouă membră în Ordo Virginum

În prezența PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și a pr. Iosif Enășoae, asistent spiritual pentru Ordo Virginum, în capela Centrului "Gaudium et Spes" de la Traian, sâmbătă, 12 martie 2022, a avut loc depunerea votului de curăție și dedicare față de Biserică în Ordinul Fecioarelor, pentru sora Josefa Maria Ariana Szabo, originară din Reșița, rezidentă în Timișoara.

Celebrarea a început cu prezentarea candidatei de către pr. Iosif Enășoae, în prezența mamei, a câtorva preoți și a unui număr semnificativ de participanți. După ce s-a asigurat de idoneitatea intenției, episcopul Iosif a continuat Sfânta Liturghie invocând harul și binecuvântarea lui Dumnezeu asupra candidatei și a celor prezenți.

A urmat omilia părintelui Iosif, în cadrul căreia a subliniat frumusețea dedicării lui Dumnezeu prin intermediul votului curăției, în cazul sorei Ariana, în Ordo Virginum.

"Într-o lume încercată de egoism, cu atâtea provocării și dificultăți, o tânără își ia viața în mâini și o consacră lui Dumnezeu. Este nevoie de astfel de tinere, spunea părintele Iosif, este nevoie să spunem lumii de astăzi că singurul care contează este Dumnezeu și că Mama lui Isus, Maria, model de mamă și de fecioară, e singura care îl poate duce pe om la Fiul său. Fecioarele înțelepte despre care s-a citit în Evanghelie, atente să aibă în candele uleiul credinței și al faptelor bune, s-au dovedit încă o dată a fi un model pentru tinerii de astăzi. Cât de atenți trebuie să stăm să nu pierdem din vedere idealul urmării lui Isus, să nu ne lăsăm adormiți de patimi sau de încercările vieții", mai spunea părintele predicator.

A urmat apoi ritul propriu-zis al depunerii votului de castitate și al dedicării în favoarea Bisericii, mai întâi prin prosternarea candidatei și rugăciunea de binecuvântare din partea episcopului, înmânarea voalului, a inelului și a breviarului, ca semne exterioare ale consacrării interioare.

La finalul Liturghiei, PS Iosif a felicitat-o și în numele episcopului auxiliar Petru Sescu, precum și în numele episcopului emerit Petru Gherghel, invitând-o să ducă salutul și episcopului de la Timișoara, PS József Csaba Pál, apoi a încurajat-o să poarte cu demnitate și cu bucurie semnele distincte specifice Ordinului Fecioarelor și să le facă vii în viața și inima sa.

A urmat o agapă frățească unde sora Ariana a avut posibilitatea să mulțumească fiecărui participant în parte, mai ales preoților prezenți și corului din Săbăoani, constituit cu această ocazie.

Dumnezeu să o ocrotească pe sora Josefa Maria Ariana în drumul ei de consacrare, Maica Sfântă să o țină sub mantia ei ocrotitoare și să fie pentru tinerii de astăzi un imbold în urmarea lui Isus.

Mariana Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 martie: Traian: Sr. Josefa Maria Ariana, o nouă membră în Ordo Virginum


 

lecturi: 2010.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat