Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (13 martie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia din această a doua duminică din Postul Mare relatează Schimbarea la Față a lui Isus (cf. Lc 9,28-36). El, în timp ce se roagă pe un munte înalt, își schimbă înfățișarea, haina sa devine albă și strălucitoare, iar în lumina gloriei sale apar Moise și Ilie, care vorbesc cu el despre Paștele care îl așteaptă la Ierusalim, adică despre pătimirea, moartea și învierea lui.

Martori ai acestui eveniment extraordinar sunt apostolii Petru, Ioan și Iacob, care s-au urcat pe munte împreună cu Isus. Noi îi imaginăm cu ochii larg deschiși în fața acelui spectacol unic. Și cu siguranță a fost așa. Dar evanghelistul Luca notează că "Petru și însoțitorii săi erau toropiți de somn" și că "atunci când s-au trezit" au văzut gloria lui Isus (cf. v. 32). Somnul celor trei discipoli apare ca o notă distonată. Aceiași apostoli, după aceea, vor adormi și în Ghetsemani, în timpul rugăciunii neliniștite a lui Isus, care le-a cerut să vegheze (cf. Mc 14,37-41). Uimește această somnolență în momente atât de importante.

Însă, citind cu atenție, vedem că Petru, Ioan și Iacob ațipesc înainte de a începe Schimbarea la Față, adică tocmai în timp ce Isus este în rugăciune. Același lucru se va întâmpla în Ghetsemani. Este vorba, desigur, de o rugăciune care se prelungea îndelung, în tăcere și în reculegere. Putem să ne gândim că la început și ei se rugau, până când oboseala, somnul, a prevalat.

Frați, surori, acest somn nepotrivit oare nu se aseamănă la atâtea somnuri ale noastre care ne vin în timpul momentelor pe care știm că sunt importante? Eventual seara, când am vrea să ne rugăm, să stăm un pic cu Isus după o zi petrecută printre mii de drumuri și activități. Sau atunci când este ora de a schimba vreun cuvânt în familie și nu mai avem forța. Am vrea să fim mai treji, atenți, părtași, să nu pierdem ocazii prețioase, dar nu reușim, sau reușim în vreun mod și puțin.

Timpul forte al Postului Mare este o oportunitate în acest sens. Este o perioadă în care Dumnezeu vrea să ne trezească din letargia interioară, din această somnolență care nu-l lasă pe Duhul Sfânt să se exprime. Pentru că - să ne amintim bine - a ține trează inima nu depinde numai de noi: este un har, și trebuie cerut. O demonstrează cei trei discipoli din Evanghelie: erau buni, l-au urmat pe Isus pe munte, dar cu forțele lor nu reușeau să rămână treji. Asta ni se întâmplă și nouă. Însă se trezesc chiar în timpul Schimbării la Față. Putem crede că lumina lui Isus i-a trezit. Asemenea lor, și noi avem nevoie de lumina lui Dumnezeu, care ne face să vedem lucrurile în mod diferit; ne atrage, ne trezește, reaprinde dorința și forța de a ne ruga, de a ne privi înăuntru și de a dedica timp altora. Putem depăși oboseala trupului cu forța Duhului lui Dumnezeu. Și atunci când noi nu reușim să depășim asta, trebuie să-i spunem Duhului Sfânt: "Ajută-ne, vino, vino, Duhule Sfânt. Ajută-mă: eu vreau să-l întâlnesc pe Isus, vreau să fiu atent, treaz". Să-i cerem Duhului Sfânt să ne scoată din această somnolență care ne împiedică să ne rugăm.

În acest timp al Postului Mare, după trudele de fiecare zi, ne va face bine să nu stingem lumina din cameră fără a ne pune în lumina lui Dumnezeu. Să ne rugăm un picuț înainte de a adormi. Să-i dăm Domnului posibilitatea de a ne surprinde și de a ne trezi inima. Putem face asta, de exemplu, deschizând Evanghelia, lăsându-ne uimiți de cuvântul lui Dumnezeu, pentru că Scriptura luminează pașii noștri și face să ardă inima. Sau putem să privim Răstignitul și să ne uimim în fața iubirii nebune a lui Dumnezeu, care nu renunță niciodată la noi și are puterea de a transfigura zilele noastre, să le dea un sens nou, o lumină diferită, o lumină neașteptată.

Fecioara Maria să ne ajute să ținem trează inima pentru a primi acest timp de har pe care Dumnezeu ni-l oferă.

________________

După Angelus

Fraților și surorilor, tocmai am rugat-o pe Fecioara Maria. În această săptămână orașul care-i poartă numele, Mariupol, a devenit un oraș martir al războiului sfâșietor care devastează Ucraina. În fața barbariei uciderii copiilor, nevinovaților și civililor lipsiți de apărare nu există motivații strategice care să fie valabile: există numai încetarea agresiunii armate inacceptabile, înainte ca să se reducă orașele la cimitire. Cu durerea în inimă unesc glasul meu cu glasul oamenilor obișnuiți, care imploră sfârșitul războiului. În numele lui Dumnezeu, să se asculte strigătul celor care suferă și să se pună capăt bombardamentelor și atacurilor! Să se concentreze cu adevărat și cu hotărâre asupra negocierii, iar coridoarele umanitare să fie efective și sigure. În numele lui Dumnezeu, vă cer: opriți acest masacru!

Aș vrea să îndemn încă o dată la primirea atâtor refugiați, în care este prezent Cristos, și să mulțumesc pentru marea rețea de solidaritate care s-a format. Cer tuturor comunităților diecezane și călugărești să mărească momentele de rugăciune pentru pace. Dumnezeu este numai Dumnezeu al păcii, nu este Dumnezeu al războiului, și cel care sprijină violența îi profanează numele. Acum să ne rugăm în tăcere pentru cei care suferă și pentru ca Dumnezeu să convertească inimile la o fermă voință de pace.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini veniți din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, salut credincioșii din Dieceza de Napoli, Fuorigrotta, Pianura, Firenze și Carmignano; precum și delegația Mișcării Nonviolente.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 432.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat