Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Sosa: În calitate de cetățeni ne angajăm pentru binele Europei

de Massimiliano Menichetti

Trebuia să fie a lui Isidor plugarul ceremonia fixată pentru 12 martie 1622. Dar ceea ce s-a întâmplat a fost efectiv altceva. Din moment ce puțin mai înainte, în ianuarie, s-au încheiat cauzele altor patru fericiți, fosta Congregație a Riturilor a decis să dea viață unui eveniment "multiplu", primul în istoria Bisericii. Și astfel, împreună cu Isidor, Grigore al XV-lea au fost canonizați patru figuri monumentale: carmelita Tereza de Avila, fondatorul Societății lui Isus, Ignațiu de Loyola, confratele iezuit Francisc Xaveriu și fondatorul oratoriului, Filip Neri. Un eveniment care după 400 de ani îl celebrează papa iezuit Francisc cu Liturghia pe care mâine o va prezida în biserica romană "Del Gesù", la ora 17.00, asupra căreia se oprește prepozitul general al iezuiților, părintele Arturo Sosa.

Părinte Sosa, celebrarea de mâine cade într-un moment istoric deosebit. Nu putem ignora zilele întunecate ale pandemiei, războiului care rănesc omenirea, precum conflictul din Ucraina. Un gând al dumneavoastră despre acest conflict și care sunt căile pentru a construi pacea?

În primul rând aș vrea să spun că sunt cinci sfinți, cu adevărat figuri inspiratoare pentru noi toți. Este o întâmplare faptul că au fost canonizați toți în aceeași zi. Cred că și Sfântul Părinte a repetat de mai multe ori că prima cale este rugăciunea. Credința noastră insistă mult asupra faptului că Dumnezeu este cel care acționează în istorie, că trebuie să încercăm să fim acolo, în contact cu Domnul care este prezent și care însoțește evenimentele umane în toate momentele sale. După aceea, există desigur prezența solidară activă, care se poate exprima în atâtea moduri. Pe teren sunt foarte multe persoane din Biserica Catolică și care sunt acolo nu pentru a da ajutor, ci și în altă parte. Ceea ce fac pentru primirea în țările europene, aici în Italia, în alte țări... O prezență și solidară care trece și prin faptul de a fi bine informați, a încerca să se înțeleagă, a nu închide ochii, urechile, nimic. Numai atât, a fi acolo cu inima, în sintonie cu persoanele. Și apoi este politica. Unul dintre lucrurile care mi se par mai importante astăzi este întărirea simțului de cetățenie planetară. Adică nu este vorba de o problemă a ucrainenilor, nu este o problemă a rușilor, nu este o problemă a Uniunii Europene. Este problema noastră, drept cetățeni ai acestei lumi: drept cetățeni, trebuie să împingem politica în sensul binelui comun. Desigur că un război ca acesta este împotriva cetățeniei, împotriva bunăstării persoanelor, chiar împotriva bunăstării naturii. Așadar, a face politică este foarte important din punct de vedere personal, drept cetățean, precum și a susține acest aspect. De exemplu, a auzi despre opinia publică este foarte important în acest moment. Și apoi în domeniul politic se mișcă aspectul negocierii, al diplomației... Dar toate acestea nu vor avea un rezultat bun, dacă nu se are un sprijin puternic al cetățenilor din lume și din Europa.

Papa Francisc, vorbind despre Sfântul Ignațiu, a spus că discernământul este o busolă pentru a putea porni pe un drum care are multe curbe. După părerea dumneavoastră, de ce anume are nevoie omul?

Tocmai să învețe acest discernământ. Îmi vin mereu în minte - când aud cuvântul "discernământ" - personaje pe care le cunoaștem în Biblie. Primul dintre toți Abraham. Să spunem că Abraham era o persoană deja la vârstă matură, care a trăit o viață cu succes, căruia Domnul îi cere să lase totul în urmă, chiar și familia sa, și să pornească la drum. Așa cum ar fi făcut fiecare dintre noi, a întrebat: "Unde trebuie să merg?". Și răspunsul: "Eu îți voi spune". Ceea ce avem nevoie acum este să nu încercăm să avem controlul în mâinile noastre, ci să lăsăm controlul în mâinile lui Dumnezeu. Este tema despre modul în care se percepe aspectul puterii în acest moment. Puterea se înțelege ca: eu sunt cel care controlez și atunci eu fac ceea ce este conform obiectivelor mele, fără a mă gândi la binele celorlalți, la binele comun. Așadar, trebuie înțeles că nu noi suntem la control, ci trebuie să-i lăsăm lui Dumnezeu controlul istoriei și să învățăm să privim cum face Dumnezeu asta, care sunt semnele pe care ni le dă pentru a urma drumul: "Eu îți voi spune unde să mergi". Acesta este discernământul: a învăța să citim semnele istoriei care ne pot arăta unde vrea să ne ducă Dumnezeu ca omenire. Noi ca omenire, ca bărbați și femei, avem nevoie de această sensibilitate, să înțelegem asta și să învățăm să citim semnele timpurilor.

Așadar în acest sens se poate citi și Anul Ignațian sau a 400-a aniversare a canonizărilor despre care am vorbit la început, adică sunt celebrări care nu se limitează să privească trecutul...

Absolut. Noi spunem că trăim asta ca amintire, amintire și în sens biblic. Vă amintiți cum, după fuga din Egipt, Legea spune: trebuie să repeți asta, trebuie să anunți noilor generații ce s-a întâmplat, cum a acționat Dumnezeu în viața noastră, în poporul nostru... Aceste cinci persoane foarte mari au avut o experiență foarte profundă a găsirii lui Dumnezeu și în fapte dificile. Și cei cinci sfinți pe care-i celebrăm cu această ocazie sunt persoane care au trăit și o mare schimbare. Când lumea a descoperit "o altă țintă" și că prin urmare era mult mai complexă decât ceea ce cunoșteau până în acel moment - au descoperit că acolo era sete de Dumnezeu, că avea nevoie de Evanghelie... Sunt persoane care au ieșit din ele însele, din timpurile lor; au mers în profunzime în viața religioasă: Tereza sau Ignațiu, diferită și mai profundă; Francisc, fără a cunoaște alte culturi a mers în acele lumi... Aceasta este amintirea care ne determină să facem voința lui Dumnezeu. Nu este aceeași atitudine pe care o aveau regii, de exemplu, care voiau să aibă bogățiile lumii din epoca lor. Era diferit, era dorința de a găsi persoane, de a găsi culturi, cu o veste de împărtășit cu ei: vestea Domnului care ne face frați, care ne determină să facem o lume mai dreaptă.

La 13 martie, peste două zile, este și aniversarea celui de-al nouălea an de pontificat al Papei Francisc și începe al zecelea an. Care este gândul dumneavoastră pentru papa?

Primul, să continue să ne arate această cale a discernământului pe care încă de la începutul pontificatului său l-a repetat mereu întregii Biserici: "Trebuie să mergem pe calea pe care Domnul ne-o cere". După aceea, mă gândesc la acest "a merge în misiune", la sensul Bisericii care este misiunea. Papa Francisc, când vorbește despre Biserica sinodală, vorbește despre Biserica în misiune, poporul lui Dumnezeu în mișcare, poporul lui Dumnezeu care-l urmează pe Domnul în misiunea Sa. Unicul sens pentru a uni o varietate așa de mare de persoane, de culturi, este misiunea Domnului, răscumpărarea neamului omenesc. Și asta, Biserica misionară, este tocmai Biserica sinodală. Aceea în care toți au ceva de făcut, de spus, de arătat, urmând misiunea Domnului.

(După Vatican News, 11 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 329.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat