Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kolping România trimite primul transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți în Ucraina

Organizația Kolping România a trimis primul transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți, în sprijinul persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. Ca urmare a discuțiilor purtate de colegii de la Kolping Ucraina și a necesarului transmis în timp util de aceștia, au fost stabilite detaliile privind accesul unui transport umanitar care a ajuns vineri, 4 martie 2022, la Casa Kolping din Cernăuți. Transportul a plecat din Timișoara, cu oprire la Brașov și Oituz - pentru preluarea produselor, fiind completat în Vama Siret cu ajutorul membrilor Kolping din Gheorgheni, care s-au mobilizat exemplar în cele câteva zile. Împreună am reușit să acoperim tot necesarul de produse de primă urgență solicitat de colegii și prietenii noștri din Ucraina.

Sprijinul a constat în două microbuze cu medicamente (antivirale, antibiotice, antihemoragice, medicamente pentru calmarea durerii), pături de salvare, pături termice, dezinfectanți, alimente de bază greu perisabile: conserve, paste făinoase, batoane proteice, cremă de ciocolată; produse îngrijire bebeluși și copii: scutece de unică folosință, șervețele umede; acumulatori externi, lanterne, baterii externe, stații radio portabile, bocanci drumeție, îmbrăcăminte termo, produse de igienă personală: pastă și periuțe de dinți, absorbante, șampon, gel de duș, hârtie igienică; materiale sanitare: garouri SAM XT, pansamente, comprese, betadină și foarte mult rivanol.

Multe dintre articole au putut fi achiziționate cu sprijinul financiar al Kolping International, donații private din România, în mod special din partea lui Iosif Emanuel Bădăluță din Timișoara. Asociațiile Kolping Gheorgheni și Timișoara Millennium au donat articole de igienă și alimente. Fundația Lia Volter din Odorheiu Secuiesc fost generoasă și s-a alăturat acestui efort.

Într-un timp foarte scurt am reușit o mobilizare exemplară de la vestul la estul țării și am ajuns cu bine în nord - unde exemplul de profundă solidaritate al societății civile și bunăvoința autorităților vamale au fost copleșitoare. Nu am întâmpinat niciun fel de probleme la vamă. Chiar și sirenele de alarmă aeriană - care răsunaseră toată dimineața, au încetat pentru câteva ore, pe parcursul șederii noastre în Cernăuți.

Este foarte impresionantă mobilizarea generală a ucrainenilor. Am putut vizita o bucătărie dintr-o școală, în care foarte mulți voluntari pregătesc între 180-240 de porții zilnic pentru nevoiași, spitale și armată.

În sălile de clasă sunt cusute truse de prim ajutor pentru soldați, copiii refugiați din Harkov desenează inimi și le așază în fiecare trusă, bărbații secționează articole din cauciuc și realizează garouri pentru soldați, iar în sala de sport cu toții cântă și confecționează perdele de camuflaj din plase de pescuit și resturi de haine.

Primul transport a fost condus la Vama Siret de Nicu Negrușa și Levente Bende din Gheorgheni, și apoi continuat în Ucraina de Eduard Dobre, Monica Munteanu și Corneliu Bulai.

La întoarcere am venit însoțiți de o tânără mamă și cele două fiice gemene de 4 ani, Vira și Kira. Le-am ajutat să treacă vama în România și le mulțumim din suflet autorităților vamale pentru omenie și exemplul de mare solidaritate! Drumul a fost tare greu - am asistat dezarmați la dificultatea mamei de a-și liniști fetițele, de a le alina dorul după tatăl plecat să lupte voluntar pentru apărarea țării din care ele au trebuit să se smulgă cu brutalitate. Hotelul Kolping din Brașov le-a așteptat cu brațele deschise și le este refugiu pentru câteva zile, până la rezolvarea formalităților de emigrare în Suedia sau Belgia.

Ne-am întors inspirați și motivați să organizăm cât mai curând un al doilea transport umanitar în Ucraina. Ni s-au alăturat Asociația Medicilor de Familie București - Ilfov și Patronatul Medicilor de Familie din București și Ilfov, care au pregătit deja medicamente și materiale sanitare de primă necesitate pentru bolnavi și răniți. Nu am uitat că pandemia de Coronavirus nu s-a încheiat încă, de aceea vom pregăti antivirale, vitamine și antibiotice specifice.

Vom organiza un nou transport săptămâna aceasta (9-10 martie 2022) cu medicamente, materiale medicale pentru îngrijirea răniților, materiale textile pentru confecționarea truselor de prim ajutor, saci de dormit, bocanci, corturi, paturi, alimente neperisabile, dulciuri, generatoare de curent electric, rezervoare de apă.

Organizația Kolping Ucraina are mare nevoie de ajutorul nostru! În Casa Kolping din Cernăuți a fost creat un hub pentru colectarea și distribuirea donațiilor internaționale către spitale, cantine sociale, centre de reabilitare, alte asociații umanitare ucrainene care au nevoie de ajutor.

Prioritatea Kolping România este de a ajuta populația civilă care va ajunge pe teritoriul României (avem disponibile 130 de locuri de cazare în rețeaua Kolping din țară), dar și de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie în Ucraina, prin organizarea de transporturi umanitare săptămânale către Cernăuți. Oamenii prinși în mijlocul acestor evenimente au nevoie să fie sprijiniți și protejați. Astfel, încă de la debutul atacurilor asupra Ucrainei, Kolping România a lansat apelul umanitar "Solidaritate pentru Ucraina", venind în ajutorul populației afectate de război prin toate mijloacele de care dispune.

Situația tragică din Ucraina va avea consecințe devastatoare asupra populației civile și va duce la distrugerea pe scară largă a obiectivelor civile, cum ar fi instalațiile de apă și electricitate, precum și la deplasări în masă, traume, separarea familiilor și dispariții de persoane. Sute de mii de oameni care locuiesc aproape de zona de conflict se confruntă în mod regulat cu lipsa accesului la alimente, apă și electricitate. Aceasta este realitatea lor zilnică.

Kolping România s-a angajat să ofere ajutor populației civile ucrainene care ajunge pe teritoriul României. În plus, poporul ucrainean care nu a reușit să fugă din calea războiului va fi ajutat prin transporturi umanitare trimise din România, prin rețeaua Kolping, către hubul pentru colectarea și distribuirea donațiilor din Casa Kolping Cernăuți.

În continuare, persoanele care doresc să ajute o pot face prin:

- DONAȚII DE ALIMENTE GREU PERISABILE în birourile regionale Kolping Banat, Kolping Alba și Kolping Moldova

- DONAȚII DE PRODUSE DE IGIENĂ

- TRANSPORT

- DONAȚII ÎN CONTURILE campaniei deschise la ING Bank: RO49INGB0000999907497353 (Lei) RO95INGB0000999905976632 (Euro)

Pentru informații suplimentare, vă rugăm mult să ne contactați la tel. 0745.183.779 - Monica Munteanu / Manager proiect, și e-mail: monicamunteanu@kolping.ro

Kolping România - KOR

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 martie: Kolping România trimite primul transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți în Ucraina


 

lecturi: 985.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat